Mají vaše děti povinnosti?

QQQQ
28.6.11 09:40

Mají vaše děti povinnosti?

Zdravím Vás děvčata :mavam:
Mám na Vás otázku.

Jaké mají Vaše děti povinnosti? Co MUSÍ doma dělat? Když mají, ptám se PROČ a když nemají- zajímá mě PROČ :wink:

Připadám si jak exot. Když se někde zmíním, že mi Davídek(čerstvých 8 let) uvaří kafe, nebo že nám-celé rodině(4 lidi) Kristinka(6 a půl let) nachystala večeři, každý kouká udiveně :nevim: Nevím, u nás je to prostě normální. Mají povinnosti-umýt nádobí, utřít, schovat, vysávat, zametat, vytírat, prach-o tuto práci se dělíme. Tohle zase dělají jen děti-vynášejí koš, nosí PETky a sklo do kontejneru a třídí a uklízí ponožky. Davídek maká s přítelem na zahradě takové ty chlapské práce, teď třeba nakládali hlínu na vlečku. Dcerka mi zase pomáhá z vařením, krájí zeleninu na salát nebo do polévky.

Známá mi tvrdí, že si neužijí dětství :roll: Volného času ale mají i tak dostatek a běhají s kamarády :wink:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1914
28.6.11 09:42

Já dítě teprv čekám, ale určitě vím, že povinnosti mít bude, stejně jako já, když jsem byla malá. Není nad to od mala je učit pořádku atd. Já jen souhlasím!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
28.6.11 09:46

Já jsem teda jako malá povinosti neměla, ale možná to bylo tím, že i přesto, že mám bráchu, tak jsem vyrůstala jako jedináček. Brácha je o 20 let starší, takže s námi už nebydlel :palec: a já byla takovej mazlíček, kterej nic dělat nemusel :mrgreen: no ale nemyslím si, že by to na mě zanechalo něco negativního. Tím nechci říkat, že povinosti pro děti jsou špatný, to ne, jen jsem přidala svou zkušenost z dětství :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
28.6.11 09:48

Přesně takhle bych chtěla vychovat svého syna, jsi dobrá :palec: Mě to vůbec divné nepříjde, každý v domácnosti by měl přiložit ruku k dílu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
28.6.11 09:49

Já teda povinosti jako malá neměla,ale už teď se snažíme skoro 4 letého syna k tomu vést.Aby si uklízel hračky,pokud možno rovnal věci na sebe a ne že je někde hodí do kouta.A myslím že to pro něco je dobré.Moje ségra po holce už od první třídy chtěla,aby utírala nádobí,a dělá to do teď bez řečí.Podle mě je třeba k něčemu vést,když vidím jinde jak mají děti vychovaný.Maj všechno a nehnou ani zadkem :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
28.6.11 09:50

Dobrá diskuse! Já si vzpomínám, že jsem jako dítě povinnosti měla, prach, nádobí, vysávání, a mám pocit, že holky je nemají, přesto mi ale doma pomáhají.

Jsou schopny uvařit samy zeleninovou polívku, nachystat na sváču jahody se šlehačkou, pomáhají mi uklízet vyprané prádlo, vynáší plasty, čistí si klec od králička, umí si vysát.
Pomáhají, ale nemají to jako povinnost, já nemám problém za ně ty plasty vynést nebo klec vyčistit, když mě netlačí čas…

A protože já častěji spíš spěchám, resp. chci mít rychle hotovo, abychom mohli třeba ven, tak to za ně dělám , a ony to, že to můžou udělat samy, berou je vyjímečnost, a proto je to baví a nemám problém s tím, že by to dělat nechtěly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4856
28.6.11 09:51

ww, myslím, že to děláš moc dobře!
Baru se zatím musí starat o svůj pokoj a svoje věci. Jinak kasika: Pomáhá mi dávat prádlo do pračky, vyndávat nádobí z myčky, zalévá kytky jak doma tak na zahradě,u vaření asistuje úplně automaticky už hodně dlouho. Je pravda, že tu pomoc zatím bere jako zábavu, tak doufám, že se to bude dál pozitivně rozvíjet;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
28.6.11 09:52

U nás když se jim chce tak uvaří, uklidí a vyperou a složí prádlo. Pokoj si poklízí nárazově. Jediné co je jejich opravdová práce je pes. Tomu se musí věnovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
28.6.11 09:53

Ahojky,
Matymu je teprv pět, takže povinnost má zatím jen jednu - každý večer uklízí Berunčiny hračky. To, že uklidí svoje hračky, dá svůj talíř do dřezu, odnese si oblečení do pračky nebo zamete pod stolem (když nadrobí) neberu jako povinnost, ale jako samozřejmost.
Postupem času určitě počítám, že ho - přiměřeně věku - do chodu domácnosti zapojím. Samo nečekám, že mi bude doma dělat Popelku…nicméně je to naše domácnost a ne moje. A když se naučí, že domov se taky musí udržovat, tak mi pak třeba bude nějaká snacha vděčná :lol:

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
28.6.11 10:01

U nás to byla taky dřív „zábava“, ale teď už kolikrát nahodí takový kyselý obličej, tak se s toho stala povinnost :mrgreen: Postupně přidávat práci jsme začali tak 2 roky zpátky. Já jako malá povinnosti neměla a cítila jsem se díky tomu taková nepotřebná. Brácha věčně něco kutil s taťkou a já u toho být „nemusela“ :nevim: Bylo mi to líto. Teď když se uklízí, děláme to všichni a hlavně SPOLU :srdce: Možná kdybych neměla takovou zkušenost z dětství, tak na tom tak netrvám :nevim:

A ještě mě napadlo, že na jaře a na podzim pořádáme BRIGÁDU, to dáme dětem za odpracovanou práci „plat“ :wink:

• Citovat
  • Upravit
17938
28.6.11 10:19

Milá ww,

upřímně ti závidím, jak to máš zařízené. Já nemůžu na nic přijít, co by měly děti jako povinnost. Občas je nechám vyluxovat (ale to spíš nárazově), uklízejí si svůj pokoj, a to je tak všechno. Nádobí myje myčka, skládám to do ní já (dobře, po jídle si odnesou svoje špinavé nádobí do kuchyně), vyklízet z myčky nemůžou, protože je to vysoko a když je otevřená myčka, už se zase do kuchyně nevejde židle, aby dosáhli nahoru. Občas mi pomůžou při skládání prádla ze sušičky (ponožky, spoďáry a tak), jenže když to nesou do skříní, můžu to po nich jít celý přerovnat znovu.

Do kontajneru musíme autem, koš máme tak veliký, že by to neunesli - vynášíme odpadky tak jednou týdně a stejně musím ten koš potom umýt. Vynešení pytle do popelnice obnáší přejít chodbu ke dveřím a pak deset schodů a dva metry k popelnici, než abych to pak uklízela, když se pytel protrhne, raději si to tam opatrně donesu sama.

No prostě nevím, co bych jim víc zadala, co by mi pomohlo. Tuhle si Jirka (skoro 9 let) vymyslel, že sám udělá pudink, jako radila jsem na dálku a super, akorát od míchání na sporáku jsem ho vyhnala a pak jsem to všechno musela uklidit, což mě stálo mnohem víc času, než kdybych to udělala rovnou. Já vím, že to není moc výchovné, zkrátka nemám odvahu nechat na nich víc věcí. Když po nich chci, aby něco udělali, je to vždycky o diskusi jestli se jim chce nebo ne. Hanka (7 a půl) hrozně chce pomáhat v kuchyni, nechám ji, když je s čím pomáhat (oškrabat mrkev, tohle podat, tohle míchat) ale popravdě řečeno jsem nejraději, když jdou z cesty a udělám si to sama.

Občas mi stačí ke štěstí, když obslouží sami sebe - i ten chleba ukrojí (kluk), namaže, vyšplhá se pro skleničku a šťávu si nalije, že tam nemusím já, to se snad taky počítá. Já to pak musím uklidit :think: Jo a občas je donutím dát před jídlem na stůl příbory.

Takže nejsi exot, jsi velká šikula (ano, ty, ne děti, protože ty jsi je to naučila), normální to je a komu se to nezdá, jen závidí.

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
28.6.11 10:19

ww - myslím že to děláš velmi dobře, na to že se tomu okolí diví se vyprdni, jim se taky dost dobře může stát že až oni řeknou dítěti udělej to či ono, tak to dítě je jednoduše pošle do prd.le
Moje holčina 3roky a 8měsíců má také své povinosti, samozřejmě úměrně jejímu věku.
Třeba každé ráno a večer krmí psa, když příjde ze školky musí se převléknout složit a uklidit věci, když jdeme obědvat připraví na stůl příbory, talíře, skleničky…
Myslím že děti by měly mít povinnosti už od útlého dětství…o tom ta výchova přeci je…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8086
28.6.11 10:20

dobrá diskuze, myslím že t děláš dobře.

My s bráchu jsme doma měli strašně mc povinností, já jsem dělala doma snad uplně vše od mala, prach vytírání velké úklidy později žehlení prostě vše mžné brácha taky + věci na zahradě s tátou. myslím si že to nebylo dobré. Protože jen co se naši odněkud vrátili už jsme s bráchou byli naštvaní že zase budeme muset makat. soboty byli jedině pracovní. :twisted: bylo málo času na blbosti s dětmi venku :think: . naši akurát docílili toh že brácha je úchyl na pořádek nesnese nikde drobky a pořád by uklízel a já jsem bordelář po obědě zásadně nemyju a ani neskládám nádobí do myčky. až potom později…v sobotu nikdy neuklízím ale máme rodinné výlety a celkově bych řekla že mě to dost poznamenalo. :think: .
manžel neměl povinnosti hrál si celé dětství venku běhal s klukama..dnes je spořádaný chlap který se má k práci, který poklidí pomůže mi s domácími pracemi…takže nevím…

já budu po dětech chtít „malé povinnosti“ rozhodně ne aby dřeli tak jak já a brácha celé dětství. :cert:

Ale myslím že to co popisuješ je akurát a je fajn že se ti to p :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
28.6.11 10:22

Dcera 12 let - pravidelně si ulízí svůj pokoj, svůj bordel, každý večer hračky po sestře ( tímto jí děkuji velice), v sobotu utírá prach v celém bytě..
na požádání ( tedy né pravidelně) - vyklidí myčku, zamete, sundá prádlo ze sušáku..nějaké drobnosti..

Pravda moc toho nemusí - nic nevaří ani pro ostatní nechystá, ale má 3 týdně kroužek a začala více chodit ven s kamarádkou, takže jsem ráda ,že nesedí doma..
Jinak je moc hodná, ale dostává se do věku, kdy se na každou povinnost tváří kysele - ale s tím se musí počítat - kdo z nás byl jiný.. :mrgreen:

Ale jako největší plus považuji, že se věnuje dobrovolně sestře - za to jí moooooc miluju :srdce: :srdce: :dance:

ps. já doma dělala daleko více..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
28.6.11 10:29
Jirina píše:
Milá ww,… Já vím, že to není moc výchovné, zkrátka nemám odvahu nechat na nich víc věcí. Když po nich chci, aby něco udělali, je to vždycky o diskusi jestli se jim chce nebo ne. Hanka (7 a půl) hrozně chce pomáhat v kuchyni, nechám ji, když je s čím pomáhat (oškrabat mrkev, tohle podat, tohle míchat) ale popravdě řečeno jsem nejraději, když jdou z cesty a udělám si to sama.

V podstatě to mám taky tak, ale snažím se vědomě se vybičovat a uvědomit si, že si tím s prominutím se*ru do vlastního hnízda, protože když je to nenaučím ted, tak později už ne.
A to bud ráda, že ti v té kuchyni chce pomáhat jedna, mně dvě a samozřejmě zarazu tu stejnou činnost :mrgreen: , takže někdy uáááááá :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí