Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky ![]()
Zajímá mě, co je podle vás (rodičů, i nerodičů) správná výchova a jak se pozná správně vychované dítě?
To je tak subjektivní otázka, že se na ni ani nedá odpovědět. ![]()
Správná výchova - to je relativní… ![]()
U mě je základ výchovy umět poprosit a poděkovat. Jakmile tohle nějaké dítě neumí, tak u mě nemá šanci získat si sympatie.
To ostatní už je věc názorů, protože každý si pod pojmem výchované dítě představí něco jinýho.
Ty vajdo, tak to je otázka, něco jako co bylo dřív slepice nebo vejce?? ![]()
To je asi silně individuální..
Chtěla jsem napsat, že dobře vychované dítě je to, o kterém to říká především okolí..ale pak jsem si řekla, že je to blbost, že okolí většinou kritizuje i ty nejvychovanější děti..takže ![]()
Správná výchova se pozná zřejmě až na dospělém člověku..V dětství těžko..
Pokud z něho vyroste slušný člověk, za kterého se nikdo nestydí, tak asi výchova byla dobrá -at už byla na bázi domlouvání, či sem tam facka..kdo ví..
Ještě mám takový postřeh od známého, kterému se vrací jeho výchova synů v podobě malérů..On se tomu hrozně diví, protože si myslel, že když děti bezvýhradně miloval, že to stačí..Myslel si ,že když nebude násilně vychovávat, ale jen je milovat, že to na nich zanechá takové stopy, že z nich budou nejspíš andělé..Bohužel to se nenaplnilo..
A proto - láska nestačí..Chce to víc než lásku..je to pro jejich dobro. ![]()
Je to jak v politice - pokud do výchovy začnete montovat bezvýhradnou lásku, skončí to tak, jako když do politiku řídí náboženství a víra..
No to jsem se zase vykecala.. ![]()
Ale když nad tím uvažuju… a vezmu to čistě za sebe…
Dobrý pocit mám, když se nemusím stydět jít s něma mezi lidi…
nebo když vím že se nemusím bát jít s něma „do akce“… např. se smečkou valit přes hlavní třídu a nebát se, že mi půlku přejede auto - máme to s dětma tak, že když někdy rozdám povel, tak ho hned splní (chyťte se za ruce, hlídej mladšího atd…), vědí, že ve vyhrocených situacích se nedebatuje, ale poslouchá „kapitán“. ![]()
Neskákat dětem kolem zadku, ale kolem srdíčka.
Nezahrnovat dary, ale pusinkama.
Nechat jim prostor rozhodovat se, aby si líp zapamatovaly důsledky.
Nebrat ho jako „zvíře, který je potřeba zkrotit“, ale mladšího človíčka, kterýmu je třeba ukázat svět.
Prkotiny neřeším a mávám rukou, ale když je potřeba, vyžaduju splnění úkolů bez debat.
Jinak jim vždycky říkám emoce ven (ať si kllidně zařvou, zakřičí… ale ať tam je i to smíření).
Tak asi nějak tak.
To je složitá otázka. Ale asi bych řekla, že „správně“ vychované dítě se chová slušně i když mu nestojí zrovna za zadkem rodiče a taky že je zdravě sebevědomé.
Lizbeth to jo, jenom láska k výchově nestačí (i když by to bylo bezva) musí se nastavit hranice a na těch se dle mě musí trvat.
základ myšlenky je v diskuzi mezi mnou a bezdětnou, třicetiletou sestřenkou… ![]()
myslím, že každej na to má svůj názor a svůj pohled! a kaaždej za dobře vychované dítko považuje něco jiného…
ale je to taková ta celková slušnost vystupování a chování - myslím tím, starší děti - konkrétně moje dcery
a malej? chci aby pozdravil, poprosil, poděkoval, a aspoň trošku poslechl.. a jak je vychovanej se pozná až bude velkej.. ![]()
lleennttiillkkaa píše:
U mě je základ výchovy umět poprosit a poděkovat. Jakmile tohle nějaké dítě neumí, tak u mě nemá šanci získat si sympatie.
To ostatní už je věc názorů, protože každý si pod pojmem výchované dítě představí něco jinýho.
přidávám se k názoru, lépe bych to neřekla ![]()
AramisDeMar píše:
základ myšlenky je v diskuzi mezi mnou a bezdětnou, třicetiletou sestřenkou…
Noo tak to znám.
Mně takhle bezdětná sestřenka kdysi dávno říkalam že mé roční dítě není vychované.
![]()
Myslim že dobrý
![]()
Davdan píše:
Ale když nad tím uvažuju… a vezmu to čistě za sebe…
Dobrý pocit mám, když se nemusím stydět jít s něma mezi lidi…
nebo když vím že se nemusím bát jít s něma „do akce“… např. se smečkou valit přes hlavní třídu a nebát se, že mi půlku přejede auto - máme to s dětma tak, že když někdy rozdám povel, tak ho hned splní (chyťte se za ruce, hlídej mladšího atd…), vědí, že ve vyhrocených situacích se nedebatuje, ale poslouchá „kapitán“.
Neskákat dětem kolem zadku, ale kolem srdíčka.
Nezahrnovat dary, ale pusinkama.
Nechat jim prostor rozhodovat se, aby si líp zapamatovaly důsledky.
Nebrat ho jako „zvíře, který je potřeba zkrotit“, ale mladšího človíčka, kterýmu je třeba ukázat svět.
Prkotiny neřeším a mávám rukou, ale když je potřeba, vyžaduju splnění úkolů bez debat.
Jinak jim vždycky říkám emoce ven (ať si kllidně zařvou, zakřičí… ale ať tam je i to smíření).Tak asi nějak tak.
Davdan píše:AramisDeMar píše:Noo tak to znám.
základ myšlenky je v diskuzi mezi mnou a bezdětnou, třicetiletou sestřenkou…Mně takhle bezdětná sestřenka kdysi dávno říkalam že mé roční dítě není vychované.
![]()
AramisDeMar píše:
základ myšlenky je v diskuzi mezi mnou a bezdětnou, třicetiletou sestřenkou…
Názory bezdětných na výchovu pro mě mají nulovou hodnotu..Né že bych chtěla být tak přezíravá, ale jednoduše neví o čem mluví..
To je stejné, jako bych já teoretizovala jak snadné musí přece být zacouvat kamionem před barákem.. ![]()
Liz já si netroufám ani jako dětná hodnotit výchovu druhých ![]()
Nejvíc mě baví moje kamarádka,ta má teda děti 8 a 5 let, ale ta pořád jen říká, jak mají druzí ty děti nevychovaný - její oblíbená věta je „to naše děcka by nikdy …“.
verububu píše:Lizbeth píše:AramisDeMar píše:
základ myšlenky je v diskuzi mezi mnou a bezdětnou, třicetiletou sestřenkou…Názory bezdětných na výchovu pro mě mají nulovou hodnotu..Né že bych chtěla být tak přezíravá, ale jednoduše neví o čem mluví..
To je stejné, jako bych já teoretizovala jak snadné musí přece být zacouvat kamionem před barákem..kamion přeci umí zaparkovat každej, že ano, třebas i do garáže
![]()
Hele, já bych ho tam klidně parkla, akorát bych při té příležitosti truchu poupravila její vzhled ![]()
Jinak tě zdravím Veru ![]()