Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ivuško Moxarelu nebo jak se to píše, pneumokoka, stafylo strepto hemo…to už jsem měly a vše přeléčené. Něco se vrací, něc později, něco se přeléčí, něco ne…furt dokola…
Add mandle. Byla jsem včera s Anetou na kontrole (druhé). Myslela jsem ,že OK, ale mudra říkala, že „teĎ je na to ještě malá, ale visí to nad váma, je pravděpodobné“. Další kontrola je na podzim v září.
Na jednu stranu se bráním vnitřně - je to filtr. Na druhou stranu je to špatnej filtr.
No a mě osobně vzali mandle ve 2letech (to je snad věk, od kdy je berou, výjimečně i dřív, ale podle možností dýl) a pak byl na pár let klid…
Plus mám dát vědět, jak dopadnem na alergologii, i když ta nemusí být ještě zcela průkazná
tak jsem volala na alergo a máme jednoznačně alergické dítě. Jen nevíme na co. Testovali jí na jarní pyly, co mam já (vyšlo negativně, ale evidentně na to reagovala), na psa a roztoče nic. Ale sledování je vhodné
Já myslím, že mandle trhají i takhle malým dětem. Dělají to v celkové anestezii. A jen tak pro moje info, psala jsi, že máte i pneumokoka. Nechávala jsi malého očkovat Prevenar ( očkování proti pneumokoku ). Hodně jsem to řešila a říkala si, jak bude účinné. Musím zaklepat, ale nám se podobné infekce vyhýbají - samozřejmě to nemusí být očkováním - spíš náhodou…Nechávala jsi malého očkovat?
ahoj holky.......
KOPIRUJU
takže IGA má těch 0,04 a má být od 0,30 a více,to je imunita(takže na nule) a na to jsme dostali léky a bylo mi řečeno že se to ještě může zvýšit.
pak mu dětská dělala i IGE to má 0,14 a to by mělo být na nule,to je alergie......na to taky dostal léky,takže je alergik,ale nevíme na co,na to jeještě malý a nedá se to zjistit.
a kašel?no,asi je to astma.....protože se mu to zhoršuje přá fyzické námaze…zjistit se to taky nedá a potlačí to snad léky na alergii,takže nezbývá než čekat.
a nosní mandle doporučuje vyndat po pylové sezóně…
očkování na pneumokoka nemáme,chci to řešit s imunoložkou později.....
a mandle se prý trhají od 10 kg,já jsem přemýšlela nad tím leasrem
gabinko,tak vám dělali podrobné testy na alergo?to ani nevím že jde,to je z krve ne?
takže jsme vlastně dopadli stejně co?
jo a ty moraxelli a pneu měl v nose.....
hodnoty uvidím vp átek, jedu si vyzvednout papíry.
Co máte za léky na imunitu a co na alergie? Aneta má na imunitu Ribomunyl (ale nedělam si iluze, B moc nezabral), na zbytek Ecobec dejchadlo a kapky zyrtec.
Vyšetření jí dělali z krve. Na alergologii udělali dvě žádanky - jedna na obecné hodnoty a pak dělali testy na břízy apod jarní pyly a na psa a srst.
na alergii aerius a to druhé máme stejné.
u nás asi hodně vyřeší ty mandle,ale ta imunita je skoro nulová,to je v pr…
Imunita se vyvíjí stále, takže se dá říct, že zas tak jednoznačné to není.
Add mandle. No uvidíme. Potíž je, že mam osobní zkušenost -ve 2 letech. Zabralo to na pár let…a pak to jelo rovnou na průdušky, marodila jsem co měsíc, dopracovala jsem to k astmatu a přidaly se alergie.
S mandlí uvidím. Pokud půjde na věc, začnu to řešit asi v první řadě konzultací na nezávislém pracovišti a pak se uvidí.
Ale mandle rozhodně nevyřeší ani alergie, ani astma. Mmch náš kašel teď je teda docela bych řekla astmatickej - stačilo jen zas vylézt ven na hřiště (čerstvě posekaná tráva, to jsem netušila, včera to bylo neposekané vysoké pole). Njn…jen mi přijde, že momentálně ty dávky moc nestačí (hlavně, že včera jsem říkala mudře, že je OK)
Ale jak řikam, jsem s tím smířená a vlastně jsem ráda, že to mam potvrzené. Že když někam pojedu, vím, že nemusím kašel tak moc řešit do důsledku.
Ivuška píše:
Gábi,já se s tím teda nějak nemůžu smířit
já ano. PRvak proto, že sama jsem alergik astmatik.
Druhak proto, že jsem s tím počítala, že to zdědí. A tudíž jsem měla relativně čas se s tím smířit.
navíc razím teorii, že je lepší vědět, co je původem potíží a hlavně - pro mě je alergie a astma lepší varianta než nějaká fakt nemoc. Tohle není příjemné, ale když se na to včas přijde (tj. pediatr nestřílí od boku, že jsou to virozy a bla bla bla), hlídá se to, jsou adekvátní léky, tak se s tím dá žít dobře. Jasně, třeba budou horší období (já mám třeba kritický každý rok únor-duben, ale festovnej záchvat jsem měla po víc jak 10letech, zato nejhorší, mezitím spíš tak menší a spíš mi to jde do laryngitid)
Možná se to nezdá, ale fakt to není taková tragédie ![]()
a hlavně - ono se nic jiného ani nedá dělat, než se s tím smířit. Čím dřív, tím líp
Gabčo,máš pravdu.Marta měl laringitidu v únoru.
Mohla by si mi poradit jak se nějak unevarzálně chovat u astmatiků?co třeba takový zvlhčovač vzduchu?
no u nás nikdy žádná preventivní opatření nebyla. Moje máti nepřestala doma ani kouřit (aspoň teď, co mam děti, tak ten den, co tam jsme, nekouří a hodně vyvětrá)…zvlhčovat nepotřebujem, bo nám pod barákem teče voda, takže vlhko máme, naopak musim dávat pozor, bo se mi dělá u okna (plastového - do doby, než byly, byl klid) plíseň
no a paradox je, že můj stav se zhoršil jednak po těhotenstvích, resp. poté, co jsem dokojila. A druhak přestěhováním na vesnici ![]()
Doma mám normálně koberce., normální deky (jen jsem kdysi dala pryč peří preventivně kvůli sobě). Jednou za čas přeluxuju postele i s párou a to je vše.
Nejsem nijak těžký astmatik. Kdybych byla, možná bych byla na některé věci důslednější
Tak mám v ruce naše výsledky a vše je v normě (teda mluvím o té humorální imunitě, pár odchylek máme v krevním obraze a dieferenciál LEU), ale IGE je 191 IU/ml (normál udávají 1,1-30, v dodatkovém komentáři k IgE je, že hodnoty nad 100 jsou velmi výrazně zvýšené)) a nějaké ECP 41,1 (a norma méně než 24). Lehce zvýšené je nějaké CH50
Máme objednání na alergo na 21.7., do té doby pořeším papíry s pedrou. Doporučeno je jetě vyšetření na potravinové alergeny.
Gabi,takže zase na krev?to ige je vysoké,to je mi líto.
Martínek bere ten aerius a řekla bych že kašel je lepší,ale je stále......a také mě trápí že má stále průjmy,už nevím co s tím.výsledky z výtěrů jsou zítra.