Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Byla jsem u doktorky a výsledek krve na imunologii je IGA 0,04.....prý normálně je 0,30-1,20? takže nemá vlastně nic.řekla mi že s tím bude mít problémy celý život.Další problém je,že po posledních ATb nepřestal kašlat a ona vlastně neví co mu dát.Ještě počkáme co řeknou výsledky z výtěrů,ale ona si myslí že tam má hema(ofila)?.....nějakýho bacila.
Nemáte s tímthle někdo zkušenost?
Díky za odpovědi Iva
tak výsledky imuna už u sebe nemam, tak se nemůžu podívat, ale moje holky maj sníženou humorální imunitu - prý to poukazuje na alergie a astma? Nevim. Prej budou chytlavé na rýmy a kašle
Aneta mi takhle kašel od října. Byla už na vyšetření na cystickou fibrozu, s mandlema, na alergo nás poslat nechce, tak jse mse domluvilaa nabrali jí krev na alergeny, co mam já.
Na pozdim měla v krku a nose zoologickou zahradu, dostala ATB. Pak dobrý. Teď máme občas něco, při potížích přeléčeno, někdy přetrvá, někdy zmizí.
Na hemofila mi trpí Bára, má z toho zelenou rýmu a jde jí to do očí. Přeléčíme ATB. Pak v kontrolním někdy je, někdy ne. Pokudnemá projevy, neřešíme to. U většiny lidí je v pohodě a problémy nedělá. Ale přeléčovat to v době, kdy nemá projevy a je tpo ATB, je prakticky zbytečné, pže za chvíli to je stejně zpátky. Teda u nás
Dr už kašel neřeší, ale já jo, bo to je šílený. Ta se upínám na alergo
jo a Aneta dostala Ribomunyl na podporu imunity, ale naděje si nedělam. Báře nepomohl a teď něco bere, ale už to není imunomodulans či jak tomu říkaj, ale antihistaminikum.
aneta je jinak na zyrtecu a ecobecu
Gabi,děkuji za odpověď,takže to souvisí s alergií?Tak snad se to lékama zlepší ![]()
u nás to tak vypadá. Ale já si nepamatuju, co přesně to bylo…
tohle nemusí být u každýho stejný.
Ahoj,
imunitu můžeme rozdělit na buněčnou a humorální. Do humorální patří imunoglobuliny - velmi zjednodušeně:
IgG - protilátky, které jsou paměťové - zůstávají po onemocnění a rychleji reagují při dalším setkání se stejným virem, alergenem, bakterií atd.
IgM - protilátky, které se objevují v akutní fázi onemocnění a říkají, že nemoc právě probíhá
IgE - protilátky přítomné při alergiích a parazitálních infekcích
IgA - je imunoglobulín slizniční. Je přítomen v krvi, ale také na krčních sliznicích a sliznicích v ostatních částech těla.
To, že děti nemají IgA se čas od času stává. Pokud by vaše děti měli problémy, tak bych s nimi šla na imunologii. Ale je velká pravděpodobnost, ze se to časem zlepší. Okolo roku dochází k dozrání imunitního systému, klesají protilátky, které měli děti z prenatálního období od matky a měly by se tvořit jejich vlastní. Další varianta by byla, že tělo dětí právě bojuje s určitou infekcí a proto protilátky nelze indikovat v krvi, jsou zrovna někde na těch sliznicích.
Nejsem pediatr, jen pracuju v imunologické laboratoři, takže moje zkušenosti jsou čistě teoretické. Jen jsem chtěla osvětlit problém protilátek.
zeptám se, když je to IgE zvýšené, tk to znamená co? Našla jsem SZtku, co jsem kdysi komusi posílala a hodnotua IgE byla 99iu/ml s tím, že bylo uvedeno jako norma 0,9-20iu/ml
Budeš vědět?
Jinak IgA jsme měli sníženo mírně
klokan…,děkuji za vysvětlení.....na imunologii jdeme určitě,ale až 20 tého,tak jsem z toho vyděšená.
Ahoj,
IgE bývá zvýšeno u alergiků a to do hodnot x statisíc IU/ml, takže 99 je zvýšená hodnota, ale nebrala bych to nijak tragicky. Navíc pokud jsi ty alergická, v té době jsi kojila popř. další okolnosti, nemusí to znamenat nic max. že v té době třeba malá na něco reagovala.
Ivuška - uvidíš, bude to v pohodě. U dětí, zvlášť hodně malých, jsem naměřila nízké IgA hooodně často. Spíš by vám měli pomoc od kašle a nachlazení. A ke komu jdete?
a co se týče hemofila , tak toho má v krku taky každý druhý. Pokud je tělo OK jen tak vegetuje a působí problém jen pokud je tělo oslabené. A když čtu tvůj přípěvek, tak bych možná změnila pediatra…
klokan,jdeme k mudr.Vobořilové,na Hájích.
myslíš že ona je špatná,že mu chce dát ATB?
Ne, to určitě ne. Jen mě zajímalo, jestli toho imunologa třeba neznám. Že bych případně varovala nebo doporučila. Přece jen je to docela malý obor. Ale tuhle Mudr. neznám. Takže neporadím… Jen bych osobně zašla spíše do státních zařízení tipu Karlák nebo Motol ( tam jsou slušný imunologové i laborky). Ale nemusí to být pravda, pokud najdeš slušného soukromého…
Aha,tak uvidíme........
no,já myslela proč by si měnila pediatra?
Podle toho. co jsi psala, tě děsí dopředu , na základě jednoho jediného výsledku. Pokud se dělají závěry, je těch výsledků víc a opakovaně.Tak proto.Nemám ráda tenhle přístup…
Tak jsme dnes byli na ORL a malý má zvětšenou madli,pokud bude v srpnu stejná,tak jí chce vyndat.nevíte jestli na to není malý?
a výtěry nakonec ukázali že tam má moraxellu … a nějak ojediněle pneumokoka.
zítra jdeme na imunologii,tak uvidíme co řeknou.