Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych poradit,
mám syna (9 týdnů). Narozený o měsíc dříve císařským řezem. Začal se usmívat, ale při úsměvu se dívá na čelo. Na hračky se také směje, hezky je zaměří a usměje se. V postýlce si víská, ale když ho vezmu do náruče, tak zvážní a pokud se usměje, tak s očima zaměřenýma na čelo. Nevím, zda je to běžné. Od začátku mi přijde, že se do očí moc nedívá. Někdy moji tvář pohledem úplně mine, i když na něj mluvím a snažím se mu být v cestě. Je to běžné?
Mám taky synka, dneska 9týdnů…
Mám ten samý pocit, že kouká spíš na čelo. Já mám teda hnědé vlasy a ofinu, tak jsme si říkala, že ho to více přitahuje. Ale reaguje hezky. Posledních pár dní se už směje několikrát denně. ![]()
Je to běžné, mně se malá zpočátku místo do očí koukala na linii vlasů, vlastně všem tam koukala.
Kluk mi to dělal taky. často se mi koukal na vlasy a skoro vůbec do očí. pořád jsem se bála, že je autista.
Teď je naprosto normální, do vlasu se mi nedívá. ![]()
U dcery jsem ten pocit nikdy neměla, manžel jo. ![]()
já jsem to i někde četla, že mimina se nejdřív dívaj na čelo, protože tam vidí ten kontrast kůže-vlasy, takže je to nejspíš úplně v pořádku ![]()
Nejsem si jistá, ale miminka prý vidí auru, tak proto se dívají nahoru.
Myslím, že je to u miminek běžné, zaměřují se nejdříve na světlo/stín a čelo je z celého obličeje nejsvětlejší.
Ale některým to zůstane napořád, všimněte si třeba Adiny Mandlové ve starých filmech.
IvaLe píše:
Nejsem si jistá, ale miminka prý vidí auru, tak proto se dívají nahoru.
Souhlasím, někde jsem o tom četla článek až mě mrazilo, byl už večer ![]()
Právě proto se ptám. Kvůli autismu. Zdá se mi, že hračky ho zajímají víc než já…
.
Alpaka píše:
Kluk mi to dělal taky. často se mi koukal na vlasy a skoro vůbec do očí. pořád jsem se bála, že je autista.![]()
Teď je naprosto normální, do vlasu se mi nedívá.
U dcery jsem ten pocit nikdy neměla, manžel jo.
Právě proto se ptám. Kvůli autismu. Zdá se mi, že hračky ho zajímají víc než já… .
planika píše:Alpaka píše:Právě proto se ptám. Kvůli autismu. Zdá se mi, že hračky ho zajímají víc než já… .
Kluk mi to dělal taky. často se mi koukal na vlasy a skoro vůbec do očí. pořád jsem se bála, že je autista.![]()
U dcery jsem ten pocit nikdy neměla, manžel jo.
Alpaka píše:planika píše:Alpaka píše:Právě proto se ptám. Kvůli autismu. Zdá se mi, že hračky ho zajímají víc než já… .
U dcery jsem ten pocit nikdy neměla, manžel jo.POčkej, až si budeš za 2 roky číst tuto diskuzi jako já těeď čtu tu svou.
Měla jsem pocit, že mě syn ignoruje, vůbec se na mě nesmál, smál se na svojí kraávu a obraz na stěně. Úplně jsem na tu plyšovou kravku žárlila a chtěla jí vyhodit.
Tak uvidíme. Modrou rybu z kolotoče ustřihávat nebudu
a budu věřit, že zůstane u diagnozy „žárlivé matky“ ![]()
Ahojte holky, z úsměvů dítek na cokoliv jiného si nic nedělejte, naše malá byla stejná, až když měla tak třia půl měsíce tak se začala smát i na rodiče
a cizí lidi, teď má půl roku a když vidí někoho neznámého nakrabatí čelo, zašklebí se a řev.
Když já nevim. Usmívá se a zevluje pohledem všude možně, i když si vezmu jeho hlavu do dlaní, tak se ne mě nepodívá
.
baaruunkaa píše:
Ahojte holky, z úsměvů dítek na cokoliv jiného si nic nedělejte, naše malá byla stejná, až když měla tak třia půl měsíce tak se začala smát i na rodičea cizí lidi, teď má půl roku a když vidí někoho neznámého nakrabatí čelo, zašklebí se a řev.
Já měla opačný „problém“
až moc mi koukala do očí, až mi to přišlo divný… Ale jak píše baaruunkaa, od těch cca 3m je „normální“ ![]()