Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci se zeptat, dnes jsem byla u soudu předvoláná jako svědek. Byla jsem tam na 8 hod ráno, dovnitř šel první můj ex a státní zástupce, po 5 minutách zavolali mně. Zeptali se mně to co mají napsáno ve všech papírech, jestli platí, zajímá se o dceru, jaký mám plat a to bylo vše! Za 5 minut jsem mohla odejít. Zaráží mě to, že jsem tam nemohla zůstat abych se dozvěděla proč neplatí a jak se soud rozhodl!!! Nic, vůbec nic. Ani mi nepošlou, jak se soud rozhodl, že si mám zavolat, jestli mě to zajíma, protože na to nemám nárok! Co to je za blbost? Jako matka nezletilé, na kterou mám dostávat alimenty, bych se měla dozvědět stejně jako ex jak se soud rozhodl, ne!!! Ještě jedna věc, Ex jsem zažalovala 2× za dva roky že neplatí, jednou už měl roční podmínku ale neplatil. A teď když se to řeší znovu, tak oni pořád mluví jen o částce za ten poslední rok? Proč nepočítají oba dva roky co mi neplatil? To jako ten jeden rok se smázne, jako nic a ty peníze mi nedluží? Nebo jak? Měl už někdo stejnou zkušenost?? Díky za každé info!!!
Je to trestní řízení a tam jsi pouze jako svědek. Měla jsi však právo zůstat v místnosti coby veřejnost, sledovat líčení a vyslechnout rozsudek. Jinak skutečně právo na zaslání rozsudku nemáš. Je to něco jiného než opatrovnické řízení. Osobně si myslím, že trestní řízení většinou pro matku a dítě nic dobrého nepřinese, obzvlášť když ho zašijou, to už většinou nic nezaplatí, protože nemá ani z čeho, hlavně po něm stát vymáhá náklady za trestní řízení. Je to max strašák, protože až do konce trestního řízení se může obžaloby zbavit tím, že vše zaplatí, ale to asi neudělal co? Kolik ti dluží oni rovněž řešit nemusí, zajímá je jestli je to trestný čin a to stačí, že neplatí tuším 6 měsíců nebo tak nějak - pokud se to prokáže, je to trestný čin a potrestají ho. Co ti skutečně dluží nebo ne ení věcí trestního řízení, ale opatrovnického a zejména exekuce. Předpokládám, že máš rozsudek, tak to je tvůj exekuční titul a máš právo dlužné výživné vymáhat výkonem rozhodnutí nebo exekucí.
@Zdeňka86 Přesně jsi to tu nenapsala, ale předpokládám, že se nejedná z tvojí strany o občanskoprávní žalobu ale o trestní oznámení. VYstupovala jsi zde jako svědek. Trestní řízení je v zásadě veřejně přístupné, pokud předseda nerozhodne jinak..mohla jsi zde tedy zůstat i poté, co jsi splnila svou povinnost vypovídat jako svědek. Zákon nestanoví povinnost doručovat rozsudek svědkovi, měla bys ho však obdržet jako poškozená. Pokud mezi posledním neplacením expartner něčeho uhradil, nepřhlíží se k době před. Přihlíží se k době 4 po sobě jdoucích měsíců. Za období předchozí by se mělo jednat o další trestný čin, ale podle mě by to stejně měli spojit dohromady.
No oni mi to ani nenabídli nic, prostě děkujeme a pokuď chcete zavolejte si, číslo na soud je ve Zlatých stránkách!! Minule jsem jak idiot čekala skoro rok a uvažovala jsem proč mi pořád nic nechodí, pak jsem se naštvala a zavolala si na soud a tam mi řekli, že rozsudek už padl a když jsem je požádala, tak mi to potom přeposlali a zjistila jsem že už to bude 3/4 roku co to soud rozhodl, myslela jsem že mně klepne pepka!! Tak jsem okamžitě letěta znovu na policajty! Myslela jsem, že soud to určí tak, že to budou stahovat z platu a bude vše splácet…exekuce je na prd, protože nic nemá, jedině přichází exekuce na plat..jinak fakt nevím! On totiž všechno odkývne slíbí a skutek utek a já mám pořád lítat na policajty? Přece z toho nemůže tak lehce vyváznout…
@Tapeta jo bylo to trestní oznámení! Právě že ex mi nezaplatil ani korunu za celé ty 2 roky a myslím že 58tisíc (za oba roky) není málo aby z toho tak lehce vyváznul!
@Zdeňka86 Soud nestanoví způsob placení..uloží mu v rozsudku pouze povinnost. To je tvůj exekuční titul a nezbývá ti nic jiného, než podat návrh na nařízení exekuce exekutorovi. Ten už může například z platu reálně pohledávku uspokojovat. Jedná se o pohledávku přednostní, tedy by měla mít přednost například před peněžitými závazky z půjček atd.
Strhávat z platu mu to můžou jen na základě exekuce na plati, nikoli na základě trestního řízení, tak může dostat jen obecně prospěšný práce, podmínku nebo sedět. Pro tebe a dítě nic přínosného.
@tini Takže je to všechno k ničemu a mu to projde, to je hnus! K čemu mi to bude, když půjde sedět, vyleze ven a stejně nebude platit…
On z toho nevyvázne lehce, pokud měl předtím podmínku, tak teď se může stát, že to dostane natvrdo a zcela jistě se mu promění ta předchozí podmínka, takže půjde sedět, ale jak říkám, sice můžeš cítit zadostiučinění, ale já bych se zaměřila spíše na tu exekuci a snažila se získat ty prachy
@Tapeta jestli to chápu, tak exekuci na plat neurčuje soud ale exekutor? Já jsem z toho trochu mimo…
Prostě vezmi ten rozsudek, vyraž na soud dle bydliště dětí a tam mají povinnost s tebou sepsat návrh na výkon rozhodnutí ( nějaký vyšší soudní úředník nebo soudní tajemnice), nenech se odbýt, jedná se o nezletilé dítě a bezplatně ti to musí sepsat. Jinak ti to sepíší i na OSPOD. Řekni že chceš jak na plat, tak na majetek. Pokud víš jeho číslo účtu, můžete i na účet.
@tini o to mi právě jde, to že bude sedět mi je k ničemu, já jsem chtěla hlavně aby zplatil to co dluží + měsíční alimenty. Která mám platit!!!
Tzv. Exekucí jsou 2 druhy - výkon rozhodnutí - vede soud, nařizuje soud, vymáhá soud. A exekuce soukromým exekutorem - dělá to exekutor. Můžeš si vybrat.
No, mně to taky štve, že je tady ve státě tak špatný právní povědomí a nikdo ti neporadí - policajti ti to sepíšou, ale nejsou schopný poradit, to samé úřednice. Je to smutný, no.
@Zdeňka86 Samotný rozsudek o výši alimentů je vykonatelným právním titulem, musíš to řešit exekucí.