Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebuji radu.
Dnes mi umřel otec. Jsem od jeho bydliště 300km, ale hned zítra tam jedu a zařídím vše kolem pohřbu. Ale co se bude dít dál?
Jak mám postupovat v takových obyčejných věcech, jako je odhlášení elektřiny, vody apod. To mám čekat na úmrtní list?
Já jsem teď hrozně zmatená a nevím.
A kdo bude platit poplatky za byt mezitím?
A ohledně dědictví - to si matrika nebo někdo ohlídá sám nebo se mám někde zeptat. Budou mne kontaktovat? Nechci vypadat jako hyena, jen prostě nevím, jak to všechno bude.
A za pohřeb se platí hned nebo mi dojde faktura?
Panebože…
Děkuji za odpovědi.
Lenka.
Pohřební služba bude chtít zálohu na pohřeb.
Záleží čí je byt-tatínka, nebo městský a bude se vracet? Pokud je byt tatínka, tak půjde do dědictví. A zatím někdo musí platit poplatky. Když je městský, tak se bude muset do rčité doby vrátit-tzn. budete ho muset vyklidit.
Budeš muset najít nějakou pohřební službu, domluvit se s nimi na všech záležitostech okolo pohřbu, vybrat rakev, pokud bude obřad pro veřejnost, tak vybrat hudbu, řečníka (pokud budeš chtít nějaký proslov), výzdobu, platí se i za uchování v chladicím boxu, takže podle toho, kdy bude pohřeb, tak se ti to vše započítá… nejsem si jistá, jestli jsme platili nějakou zálohu nebo až potom vše na fakturu, ale to ti tam řeknou…
Pokud bys chtěla církevní obřad, musíš se zajít domluvit s farářem…
Ohledně dědictví se ti ozve notář, který to dostane na starost… měli by tě kontaktovat sami… budou se ptát na majetek, pokud by byly nějaké nesrovnalosti, pokud je víc dědiců, tak se to domlouvá se všemi, kdyby se někdo chtěl dědictví zříct… Úmrtní list dostaneš myslím až po pohřbu, ale tím si teď nejsem jistá…
S elektrárnou a plynárnou neporadím, ale zkus tam zavolat, oni už budou vědět… asi to bez úmrtního listu nevyřídíš… s poplatky za byt netuším, co myslíš… pokud je byt státní nebo městský, tak už je asi nebudou chtít, pokud je předmětem dědictví, tak se nejspíš uhradí z dědictví a nebo je budou muset platit dědicové… ale snad někdo poradí lépe…
Jinak upřímou soustrast… ![]()
Ahoj mne umrel prede dvema lety manzel a prvni co bylo ze jsem z nemocnice dostala zpravu o umrti. S jeho obcankou jsem sla do pohrebniho ustavu. Tam se vse sepsalo kolem pohrbu. Vzali si i obcanku. Pohreb se plati na miste ale ja mela velkou castku za pohreb tak mi dali fakturu a do dne pohrbu musela byt platba pripsana na ucet. Asi do deseti dnu prisel umrtni list. Ten je dulezity pro vse ostatni. Az to bylo aktualni tak jsem s tim umrtnim listem obesla prazskou energetiku a odhlasila elektrinu. Odhlasila jsem telefon a vsechny veci co mel sjednane emailem. Do mesice a pul prisla obsilka od notare a zacalo dedicke rizeni. Pak jsem dostala jakesi rozhodnuti od notare ze jsem jedinou dedickou a podle toho kde mel ucty tak soudni notarka sama napsala na hlavickovy papir jednotlive kazde instituci ze jsem jedinou dedickou a ceho se dedictvi tyce. To jsem si obehla sama. Pak tam byly ruzne zivotni pojistky a musela jsem si zazadat na matrice o vypis z matricni knihy kde byl presny popis na co umrel a oni podle toho vyplatili zivotni pojistku.
Ahoj, předem upřímnou soustrast
Jinak v pohřební službě Ti řeknou, někde vyžadují platbu rovnou, někde to jde na fakturu, někde i na splátky (my měli fakturu se splatností 1 měsíc). Záleží jak která, chce to se poptat. Ohledně bytu - zkus dohledat faktury -elektřina a pod, zavolat tam. Určitě budou chtít kopii úmrtního listu, ale opět záleží na domluvě, někde to stornují rovnou - nám takhle vypli elektriku v baráku a pak se teprve dodával úmrtní list (už jsme nemuseli hradit zálohy). s nájmem nevím, u nás šlo o barák. Ale možná, že když tam zavoláš, že se to dá pořešit i nějak předběžně. A k dědictví - nás kontaktoval notář sám, takže asi přes matriku ![]()
Upřímnou soustrast
tak já jsem šla napřed do nemocnice pro věci, pak do pohřebního ústavu, tam jsem domluvila pohřeb-ihned se platila záloha, já měla málo, nevěděla jsem, že je to tak drahý
,ale stačilo jim to.Pak rozeslala oznámení. Kdy se to doplácelo, už ani nevím…ale tak do týdne asi. Stálo to tehdy přes 20 tisíc a to byl velice skromný pohřeb ![]()
Dědictví-mě přišlo pozvání od nějakého notáře, pod kterého mamka nějak automaticky o smrti přešla, to jsem řešit nemusela.
Plyn, el a byt nevím, máma bydlela na ubytovně, takže tam nebylo co řešit, ale předpokládám, že až s úmrtním listem. Myslím, že ho vystaví asi tak rychle jako ten rodný…Papír od notáře přišel později-počítám, že měsíc to bylo určitě… ![]()
Byt byl taťkův v osobním vlastnictví. Takže mám počkat na úmrtníé list? A pak teprve všechno zařídit. Děkuji Vám moc. Nejsem moc schopná uvažovat.
V majetku je byt, nějaké peníze na účtu cca 20tis (prý na pohřeb - říkal taťka) a jinak nevím. Jestli byla nějaká pojistka nebo ne, je mi to celkem jedno.
Jsem jediná dědička.
Příspěvek upraven 06.02.13 v 16:21
Meli jsme mestky byt zvlastniho urceni. Cekala jsem na nahradni. Do te doby jsem musela platit najem coz je logicke. U nas tam bylo hodne specifickych veci. Vsude mi ale ochotne poradili. Manzel mel hodne uctu. Nevim proc ale vsechny nechali otevrene coz neni obvykle a vetsinou do peti dnu ucty uzaviraji a pak nezbyva nez cekat na dedicke rizeni. Hodne zalezi na poctu dedicu a pripadne zaveti. U notarky jsem musela dokladat veskery majetek vsechny cisla uctu auta atd. U me se to tahlo hrozne dlouho presto ze byla sepsana jednoznacna zavet. U kamaradky naopak bylo dedicke rizeni uzavreno za mesic. Ja jsem pak objevila jeste veci co jsem bez soudni notarky nedokazala vyridit. Takze se znovu to dedicke rizeni oteviralo. Za dedicke rizeni se plati poplatek. Vypocet najdes na internetu.
@lemaz jestlize byl byt v osobnim vlastnictvi tak musis pockat do uzavreni dedickeho rizeni. JE mozne ze ho odkazal konkretnimu dedicovi.
@el009 píše:
@lemaz jestlize byl byt v osobnim vlastnictvi tak musis pockat do uzavreni dedickeho rizeni. JE mozne ze ho odkazal konkretnimu dedicovi.
A kdo mezitím bude platit poplatky? Mám si je převést na sebe? Nechci aby tam vznikl nějaký dluh.
Ahoj, mě umřel taťka loni v listopadu. Pohřeb se nemusí platit hned, záleží na pohřební službě. Po nás nechtěli ani zálohu. Jinak na vše počkej až Ti přijde úmrtní list, nám přišel cca do 14 dní od pohřbu a s tím už všechno zařídíš. Notář by se Ti měl ozvat sám, nám se ozval asi po 4 týdnech, ale to je různé.
@lemaz ja nic neprevadela ale proste jsem to platila. Nikdo se pak neptal kdo to platil. Je zajima ze je to zaplacene. Hlavne ja o spouste veci ani nevedela. Nekde mi pak davali obrovske pokuty. Nemyslim vodu elektrinu. Vzdy jsem dala zadost aby mi vysokou sankci odpustili a nestalo se mi ze bych platila navic. Celkem na ne plati ze nekdo umrel. To bylo u dvou telefonnich operatoru o kterych jsem nemela poneti. Hlavne jsem od kazdeho chtela papir ze nic za manzela nedluzim. Coz se mi velmi vyplatilo. Po roce se pak ozval jeden telefonni operator ze musim zaplatit silene penize a ten papir ze nemam zadne zavazky za manzela v jejich systemu nebyl. Nasesti jsem ho mela. Poslala jsem jim ho a celou zalezitost do tydne uzavreli.
@lemaz Az pujdes k notari tak si vezmi i fakturu od pohrbu. To se z dedictvi odecita. A notar by te mel sam vyzvat.
@lemaz poplatky můžeš platit sama. Pokud jde o zálohy, dá se aji zavolat a zálohy snížit nebo i přestat platit (protože pokud je byt prázdný, tak stejně není žádná spotřeba). Pak s úmrtním listem vyřídíš buď převod poplatků na sebe, nebo po dědickém řízení můžeš provést už cokoliv…
Jeden umrtní list vystaví lékař který tatínka ohledá nebo v nemocnici, potom se zajde na pohřební službu, tam ti řeknou vše co máš dělat, dají ti papír s instrukcema, zeptají se tě a domluvíte pohřeb - kdy kde a jaká rakev, apod. Budou chtít zálohu - já platila za obyč pohřeb ve Strašnicích 22 tisíc plus 15 za kytky. dají ti i seznam hudby. Budeš muset odevzdat tatkovu občanku, průkazku zdravotní pojišťovny, řidičák. Odhlásit auto. Odhlásit telefon.
Až bude pohřeb, pak do 3 týdnů pošle krematorium urnu a zprávu od pohřebního ústavu. Tam si to vyzvedneš. PAk se jde na matriku, kde dostaneš úmrtní list a přešmiknou občanku. Pak se ti asi do měsíce ozve notář a pozve si tě a bude chtít vidět papíry a faktury od pohřbu, kytek, všechny věci po tatínkovi - pojistky, zda byl v bytovém družstvu a další věci.
Ale neboj se a na vše se v pohřebním ústavu zeptej vše ti poví.