Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím přítomné ženy,
11.2. mě čeká soud o svěření mí skoro čtyřleté dcery do péče. Tak nějak jsme s bývalým domluveni, že si ji bude brávat co 14 dní…už teď to tak funguje, ale on je dost nepředvídatelný a bojím se, co na mě vytáhne a vůbec se bojím celého soudu. Vím, že je tu dost diskusí, jak to u soudu probíhá, přesto prosím, jestli by jste mi to nepopsali ještě jednou s vlastní zkušenosti. Jaké pokládají otázky a na co se připravit? A taky neporadili, kde mám sehnat potvrzení o příjmech z minulý rok. Od ledna jsem dobírala do dubna rodičovskou, pak jsem byla do listopadu na pracáku a od prosince pracuji. Dávky jsem brala, ale v Kroměříži a nyní bydlím v Olomouci. Mám zajet na pracák do kroměříže? Vydají mi tam potvrzení na ÚP na rodičovskou i za tu evidenci nebo se ta rodičovská řeší jinde?
Moc děkuju za odpovědi, jsem ze všeho vyklepaná
@LenaNell sepsali jste dohodu? Pak se nemáš čeho bát, proč by něco vytahoval
budou se ptát na běžné věci - jak pečuješ o dítě, jeho program, případné výdaje za něj atd.. připrav se na to, kde bude otec dítko vyzvedávat. Co se týče dokladů - doklad o rodičáku a o pracáku můžeš požádat i na jiným pracovišti, než jsi byla - max budou chtít poplatek za přeposlání. Ale problém to nebude - já byla v NJ, žádala jsem FM a v pohodě.
@martina.se Dohodu nemáme sepsanou¨, to on odmítl, máme bohužel jen ústní. Chtěla jsem, aby se se mnou dostavil na sociálku, protože jsme z počátku nebyli schopni se domluvit, to odmítl a pak nějakým zázrakem se to zatím ustálilo na každých 14 dní, ale s tím, že pokud by chtěl, tak mu umožním ji vidět i mimo dohodu. Vytáhnout by na mě mohl, že bydlím u rodičů v jednom pokoji a bojím se, že bude chtít častější styk..já nevím, prostě je to strach z neznám ![]()
Doklad o příjmu stačí výpisy z účtu, nebo třeba ten konkrétní dopis z pracáku, kde to píší, výši té podpory. Že bydlíš u rodičů není absolutně nic, co by se dalo použít proti tobě. A ty sama bys měla být ráda, že by se dcerka vídala s vlastním otcem častěji, než 4 dny v měsíci.
@terinka4444 Jen ať se vidí častěji s otcem, kdyby ona sama chtěla..
@LenaNell píše:
@martina.se Dohodu nemáme sepsanou¨, to on odmítl, máme bohužel jen ústní. Chtěla jsem, aby se se mnou dostavil na sociálku, protože jsme z počátku nebyli schopni se domluvit, to odmítl a pak nějakým zázrakem se to zatím ustálilo na každých 14 dní, ale s tím, že pokud by chtěl, tak mu umožním ji vidět i mimo dohodu. Vytáhnout by na mě mohl, že bydlím u rodičů v jednom pokoji a bojím se, že bude chtít častější styk..já nevím, prostě je to strach z neznám
jasný, chápu.. návrh jsi podávala Ty? Jinak může chtít vytahovat, co chce. Pokud o dítě řádně pečuješ, nemáš se čeho bát
většinou se právě do těch návrhů píše, že dítko bude mít třeba co 14 dní víkend plus v týdnu na dohodu a pod ![]()
@LenaNell píše:
@martina.se Dohodu nemáme sepsanou¨, to on odmítl, máme bohužel jen ústní. Chtěla jsem, aby se se mnou dostavil na sociálku, protože jsme z počátku nebyli schopni se domluvit, to odmítl a pak nějakým zázrakem se to zatím ustálilo na každých 14 dní, ale s tím, že pokud by chtěl, tak mu umožním ji vidět i mimo dohodu. Vytáhnout by na mě mohl, že bydlím u rodičů v jednom pokoji a bojím se, že bude chtít častější styk..já nevím, prostě je to strach z neznám
Dcera bydlí s vnučkou taky u nás. Byla u nás i sociálka a říkali že v pohodě. Hlavně aby dítě mělo svojí postýlku, svůj kout a byt aby byl čisty. Víc nepotřebuješ.
@Anna766 píše:
Dcera bydlí s vnučkou taky u nás. Byla u nás i sociálka a říkali že v pohodě. Hlavně aby dítě mělo svojí postýlku, svůj kout a byt aby byl čisty. Víc nepotřebuješ.
@martina.se Návrh jsem podávala já a on je přes týden v cizině, ale jak jsem psala, kdykoli by to šlo umožním mu vidět ji častěji, pokud to dcera bude chtít. Zatím to nechce, ale to se může změnit a bránit ji rozhodně nechci. A máme svůj pokoj u rodičů a každá svou postel a hraček má víc než dost. A to sociálka než proběhne ten soud? Přijde ohlášeně nebo nečekaně?
@LenaNell píše:
@martina.se Návrh jsem podávala já a on je přes týden v cizině, ale jak jsem psala, kdykoli by to šlo umožním mu vidět ji častěji, pokud to dcera bude chtít. Zatím to nechce, ale to se může změnit a bránit ji rozhodně nechci. A máme svůj pokoj u rodičů a každá svou postel a hraček má víc neždost. A to sociálka než proběhne ten soud? Přijde ohlášeně nebo nečekaně?
Nevim jak kde, k nám přisli nečekaně, bez ohlášení. Jestli ještě mužu poradit, hračky nejsou důležité, koukali spíš po spaní, po věcech malé, do skřini tedy nelezli. Chválili čistotu bytu.
@LenaNell píše:
@martina.se Návrh jsem podávala já a on je přes týden v cizině, ale jak jsem psala, kdykoli by to šlo umožním mu vidět ji častěji, pokud to dcera bude chtít. Zatím to nechce, ale to se může změnit a bránit ji rozhodně nechci. A máme svůj pokoj u rodičů a každá svou postel a hraček má víc než dost. A to sociálka než proběhne ten soud? Přijde ohlášeně nebo nečekaně?
k nám nikdo nepřišel, oni si pozvali nás na návštěvu. Můžou přijít asi neohlášeně - při žádosti o alíky ke mě baba zavítala asi 3×, ale jaksi do špatného vchodu. Pak na mě u soudu prskala, že neví, jak bydlim atd.. tak jsem jí řekla, že je její problém, že si splete číslo - soudkyně to uznala ![]()
Ahoj holky, snad mi některá poradí. Za měsíc me ceka soud o dítě. Ex chce dceru (2 roky) na víkendy. Ja s tim nesouhlasím. Pujcuju ji ted vždy jen na den, na noc musi domu. Bojim se aby u soudu neuspěl. Dceru v noci kojim protoze jinak mi nechce usnout. Ma šanci? A kdyby uspěl a ja se odvolala tak mu ji na noc dávat nemusím? S rychlosti soudu bych to tim mohla minimálně oddálit ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, snad mi některá poradí. Za měsíc me ceka soud o dítě. Ex chce dceru (2 roky) na víkendy. Ja s tim nesouhlasím. Pujcuju ji ted vždy jen na den, na noc musi domu. Bojim se aby u soudu neuspěl. Dceru v noci kojim protoze jinak mi nechce usnout. Ma šanci? A kdyby uspěl a ja se odvolala tak mu ji na noc dávat nemusím? S rychlosti soudu bych to tim mohla minimálně oddálit
V zájmu dcery, pokud se otec stará a má zájem, doufám, že uspěje. A ano, šanci má, už to není mimino.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, snad mi některá poradí. Za měsíc me ceka soud o dítě. Ex chce dceru (2 roky) na víkendy. Ja s tim nesouhlasím. Pujcuju ji ted vždy jen na den, na noc musi domu. Bojim se aby u soudu neuspěl. Dceru v noci kojim protoze jinak mi nechce usnout. Ma šanci? A kdyby uspěl a ja se odvolala tak mu ji na noc dávat nemusím? S rychlosti soudu bych to tim mohla minimálně oddálit
A proc s tim nesouhlasis? Dvouleta je stara dost na to aby byla nekde pres noc (kojeni bych rekla ze je ve 2 letech uz fakt vymluva). Nemyslim si ze mas sanci u soudu uspet. Myslim ze by sis mela odvyknout to slovo „pujcovat“ - dcera neni vyhradne tvoje. Pokud se u ex ma dobre a venuje se ji, je v tvem i dcery zajmu jejich vztah podporovat.