Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, přijď to uzamč. fóra sama máma nebo táta, poradím ti…
Popros Tami nebo Majčus, povolí ti vstup, nechci se tu rozepisovat..
K.
ZKusenost bohuzel mam…
Otec odesel, kdyz synovi bylo 5 mesicu, ted je to presne rok. Hned jsem podala zadost na soud o svereni do sve pece a o vysi alimentu. Na vysi alimentu jsme se spolu predem domluvili (nakonec stejne neplati, ale to je zas na jinou diskuzi).
Ted je synovi 1,5 roku a jeho otec tu byl za tu dobu jednou. Syn ho vubec nezna, nepamatuje si ho. Otec se na neho zepta pres sms tak jednou za mesic, aby se nereklo.
Jestli ti muzu poradit, nenechavej si styk urcit soudem, nech to na dohode. Soud to nebude resit, jen napise do rozsudku, ze styk je na dohode (pokud by s tim otec nesouhlasil a vyslovene chtel urceni styku, tak by ho asi ale urcit museli).
Proc to ma pro tebe vyhody, kdyz to bude na dohode - dcera bude v tve peci a ty urcujes, kdy a jak a za jakych podminek se s ni otec uvidi. I to, jestli se s ni vubec uvidi. POkud se rozhodnes, ze proste neuvidi, on nemuze udelat nic - pouze podat si na soud zadost o upravu styku (k tomu se hned dostanu). My to mame na dohode, donedavna jsem mu ve styku nebranila, vedel, ze muze kdykoliv prijit a se synem se (samozrejme za moji pritomnosti) videt. Pak ale zacal taky vyhrozovat, sice ne unosem (protoze kdyby si ho chtel vzit bez meho svoleni, je to UNOS), ale tim, ze mi nejak ublizi. A ja jsem se rozhodla, ze mu z toho duvodu styk zkratka neumoznim. Proste se s nim neuvidi, at se stavi treba na hlavu (bydli nastesti daleko).
Kdyby trval na urceni styku soudem - i v tomto pripade bych byla klidna. Nejdulezitejsi pro tebe je mit v ruce rozsudek, ze dite je svereno do TVE pece a od toho se pak vse odviji. Pokud tva dcera otce skoro nezna a je takhle mala, neboj se - zadny soud mu nepovoli dlouhe navstevy a bez tve pritomnosti!!! Musis samozrejme vsude uvadet, ze se s dcerou nevida, nezajima se, ze ho zkratka nezna… Nedavno jsem se byla informovat na socialce a tam mi rekli, ze vubec nemusim mit strach - ze v tomto pripade soud urcuje styk treba jen na dve hodiny o vikendu a za tve pritomnosti. Rozhodne se toho neboj, ale jak rikam, kdybyste nechali styk jen na dohode, bylo by to pro tebe lepsi.
Ze ti vyhrozuje, ze si dceru vezme bez tve pritomnosti, to u soudu rekni!!! Protoze je to vyhrozovani unosem. Byt tebou, sla bych se poradit na socialku, reknou ti vsechno, co potrebujes vedet. Kdyz mi byvaly vyhrozoval unosem loni v zime, byla jsem to nahlasit na policii. Zkratka vyhrozovani unosem je na trestni oznameni. Jenze jsme to tenkrat nemohli sepsat, protoze jsem jeste nemela ten rozsudek, kde by bylo napsano, ze je dite v me peci! Proto to jeste nemohlo byt povazovano za unos.
Pokud mate do soudu jeste daleko, zajed na ten soud co nejdriv a nech si vydat predbezne opatreni o svereni do tvoji pece, jestli ho jeste nemas. Jestli ho mas, neni se ceho bat… Nejlepsi by bylo, kdyby ses sla o tomhle poradit na tu socialku. Ja tam byla uz tolikrat, ze bych se tim mohla zivit
![]()
Anonymni píše:tak ja nez to cely sesmolim, tak uz ji pozvete k nam
Ahoj, přijď to uzamč. fóra sama máma nebo táta, poradím ti…
Popros Tami nebo Majčus, povolí ti vstup, nechci se tu rozepisovat..K.
Danylea: já se trošku přiživím, omlouvám se zakladatelce,,, ale teď mě Danyela dost vyděsila. jsem sama se 4letou holkou, její otec žije 200 km daleko, alimenty jsme si sepsali sami, podepsali na úřadě, na sociálce jim to stačilo. Platí poctivě, jednou za měsíc za malou přijede na víkend, spí u nás doma, malá ho žere, on ji taky. Čili vše OK, je hodnej, v životě by mi nevyhrožoval nějakým únosem apod., je to fakt hodnej člověk, je už starší, je mu asi 56 let. Ale jde o to, že nemám papír, že je malá svěřená do mé péče, i když všude figuruju jako samoživitelka, i když v RL je zapsán. Mám si ten papír raději pořídit? nějak jsem to nikdy nepovažovala za nutný, v tomto mu fakt věřím, je už starší, bojí se být s holkou sám, že ji nezvládne, tak absolutně nehrozí, že ji někam odveze. a co všechno je potřeba za doklady? jistě občanka a RL, ale co dál?
díky moc za odpověď, píšu Inko protože se v práci nemůžu přihlásit.
Aniik
to jsem ještě já,,,,, začínám si o tom něco hledat na netu, a objevila jsem, že se svěřením do péče musí otec souhlasit, musí to podepsat, a že k tomu soudu se budeme muset oba dostavit… je to tak? tak to to radši risknu a nechám to být, to bych si ho maximálně poštvala proti sobě.
Aniiik
Aniiku pokud spolu vychazite v pohode a nehrozi, ze by ti chtel delat nejaky prpblemy, tak ho asi nepotrebujes. To svereni do pece byva zaroven s urcenim alimentu - pokud on plati alimenty tobe a soud to potvrdi, melo by byt v rozsudku, ze se dite sveruje do tve pece. Pokud to u vas pres soud neslo, tak je jasny, ze to nemas, ja ale popravde poprve v zivote slysim, ze staci podepsat dohodu o alimentech na urade.....? Mne prave ze socialky poslali na soud, nechteli mi dat zadny prispevky, dokud nebudu mit v ruce rozsudek o vysi alimentu od soudu. Tak nevim,mozna ze se to menilo…? V tomhle fakt nevim.
Kazdopadne pokud ze strany otce nejake problemy hrozi, je to proste takova jistota.
Danylea: no je pravda, že jsem na té sociálce měla asi štěstí na paní, protože mi to uznala. Ten podpis na úřadě, to je něco jako u notáře, je s ověřením, takže to platnost má, ale ze sociálky jsem měla strach. ale klaplo to. Při další návštěvě sociálky tam byla jiná úřednice, a ta se taky podivovala, ale už to bylo uznané zminula, tak s tím nemohla nic dělat. takže jsem asi spíš výjimka.
Anik
Jsi svobodná matka a jste nějak domluveni na výživném a styk jste neřešili?
Jestli bude mít o dceru zájem, nezbavíš se ho. A soudně už vůbec ne.
Znám případ, kdy maminka žádala pro své dítě zrušení styku otce s dítětem, který byl asi 13krát trestaný recidivista a psycholožka u soudu řekla, že má o dítě zájem, a že za přítomnosti dalších osob je styk v pořádku.
co se týká kontaktu koukni na http://vyhledavac.cak.cz/Hledani.aspx doporučuji advokáty z vyšším číslem
Jsou mladší a pružnější. Starší ženy vypadají, že je to jejich šálek kávy, ale často nebývá. Takhle narazila při rozvodu moje kamarádka v Olomouci. Dnes mají nově jmenování advokátí číslo přes 12000 ![]()
ahoj,
zakladatelko,
jestli jsem to dobře pochopila, tak otec dítěte výživné platí, ale dítě nemá svěřené do péče ani jeden z Vás. Dej si na to pozor, v tom případě máte na dítě stejný nárok a pokud on si dceru vezme k sobě, tak to není únos. Kdybys šla na policii, že si dceru vzal k sobě a nevrátil ji podle dohody, tak Ti řeknou, máte rozhodnutí soudu o tom, že je dítě ve Vaší péči? A i když budeš mít časem dítě svěřené do své péče a on dceru párkrát nevrátí tak, jak má, tak bude trvat nějakou dobu, než to někdo začne řešit, jako nedodržování soudního rozhodnutí.
Podle mojí osobní zkušenosti je nejlepší jít na soud s dohodou, že otec bude mít styk s dítětem tehdy a tehdy, od tolika do tolika hodin, dohodnete si prázdniny, svátky… podepíšete dohodu u notáře a pak jí předložíte soudu. Takhle jsme se nakonec dopracovali s bývalým manželem a tak to taky dodržujeme. Nedovedu si představit, že bychom udělali dohodu, že se budeme domlouvat podle potřeby, protože to chce nějaký řád. Je ale možné, že otec Tvé dcery má třeba nepravidelné služby v práci, nebo nějaké jiné okolnosti, které Vám nedovolí pravidelnost, pak je třeba se dohodnout jinak.
Nespoléhala bych se na to, že otec dceru moc nevidí, sociálka nechce vidět, že se otci brání ve styku.
Pro Aniiik, znám rozešlé „partnerství“, kde funguje dohoda bez soudu a bez sociálky. Ti dva spolu komunikují, na všem se domluvili a přestože mají už každý svůj život, tak na společné dceři se vždycky domluví a vyhoví si. Takže není pokaždé třeba mít soudní rozhodnutí.
Ještě pro zakladatelku. Co bych podle své zkušenosti udělala na Tvém místě je to, že bych se s otcem dítěte domluvila na tom, kdy se uvidí s dcerou. Pokud najdete rozumný kompromis pro obě strany, dát tenhle návrh na soud a dodržovat ho. Vyřiď si co nejrychleji svěření dcery do své péče, ať máš v ruce alespoň něco. A rozhodně nebraň styku otce s dítětem, protože si proti sobě popudíš soud i sociálku. A sociálka má často tak vážné slovo, že se soudce zařídí podle toho, jak řekne sociálka.
Můžu se zeptat jak zhruba dlouho trvá nařízení opatrovnického soudu v Praze? Zítra budu odesílat poštou návrh+kopie rodných listů a oddacího listu tak jen ať mám představu-bohužel jsem stále na rodičovské dovolené (ještě 1,5 roku) a s manželem sdílím byt, takže se bojím, že bude ovlivňovat moje rozhodnutí, které odkládám už příliš dlouho.
Nejsem sice z Prahy, ale podávala jsem to v Ostravě, trvalo měsíc, než jsme šli k soudu a pak asi měsíc než přišlo rozhodnutí, co se týče svěření do péče, neměj obavy, že by děti dostal otec, aspoň v tomhle jsou k nám matkám sdílní. My jsme sice měli dohodu, ale i tak se otce ptaly, jestli souhlasí a pokud ne, tak chtěly odůvodnění, trvalo to tam zhruba 20 minut, soudkyně stojí při tom, že dítě patří k matce. Pokud otec bude v tomhle směru dělat problémy, musel by být razantní důvod, aby jej daly do péče jemu(drogy, zanedbaná péče - podložená, nebo vězení apod.). Takže i když se odvolá, nemyslím, že má v tomto směru šanci vyhrát.....držte se, není asi příjemné sdílet v téhle situaci společnou domácnost.....
Koukám že v tomto státě maj ženský zájem jen neumožnění styku s otcem. Je to opravdu smutné čeho jste schopni, než aby jste jako inteligentní dospělí lídé se spíš snažili styk umožnit. jednou až dítě vyroste, může se to otočit proti Vám, ale to už bude pozdě na uvědomění co jste udělali špatně! Česká republika umožnuje ženám dítě do péče i za cenu špatné péče, jen proto že je to ženská. Máte snad dojem že chlap se neumí postarat o dítě? Omyl, odešel jsem od přítelkyně z důvodu špatné péče o dítě, která se vyhrotila až příjezdem do nemocnice, kde mou nezletilou přijímaly dehydrovanou.(Nemluvim o opakovanem rozdychávání malé, když matka kojila a dusící dítě hodila na sedačku a začala řvát, než aby se ji snažila pomoct) V době kdy jsem byl s prvními dětmi na chatě, aby jsme tehdá 4měsíční dceru nenakazily, pač matka si ji i na muj odpor vyzvedla na revers domu z předchozí nemoci. Upřednostnovala večerní pařby před péčí o dítě. Je tomu i tak nadále,přestěhovala se ke své matce,která řídí její život a podporuje ji v alkoholu. Malé jsou už 4 roky, vždy za mnou chodila bez problému, těšila se i na své další sourozence. Ale od soudu kde jsem si požádal o styk na víkend jak mam u předchozích dětí, se najednou změnil zájem dcery o styk s otcem.I soud a socialka neviděli důvod styk neprodloužit, matce se jejich natlak očividně nelíbil. Je na Veronice,mé nezletilé, vidět zmanipulanost matky a babičky. Došlo to tak daleko,že soud nařídil psychologické vyšetření všech účastníků a věřím že pro malou to příjemné nebude. Jen matka si zahrává s trestním stíhání o zmanipulovanosti. Dost jsem se rozepsal, ale nejsou všichni tatové jen na alimenty,dítě potřebuje otce.(Z předchozího manželství není problém o styk,ba naopak, děti si styk vyřvali sami. Už jim je 12 a11 let.) Ale tady se to bude řešit až matka dítě např.otráví než aby jej dala otci byt i na 2hodiny,že??!!??
Milý Petře,
vzhledem k tomu, že situaci od výše uvedené maminky znám osobně, tak mi to nedá nereagovat!
Netvrdím, že všichni chlapi, co opustí matky, jsou parchanti a opravdu nemají zájem o své dítě a naopak, že každá matka je perfektní, vždyt už tvůj případ je tomu důkaz, že je to přesně naopak než u zakladatelky této diskuse.
Bohužel si ale troufám tvrdit, že v případě, že dojde k rozchodu mezi partnery v době těhotenství, nebo těsně po narození dítěte, tak je to ze strany chlapa bezohledné, sobecké a rozhodně ne v zájmu dítěte, nebo hodláš tvrdit něco jiného?( nepíšeš, kdy došlo u vás k rozchodu a proč)
Ale ještě bych to asi překousla, kdyby se i v té době, dejme tomu, ještě těhotné matky svého dítěte aspon občas staral o to, jak se jí vede, nebo, zda něco nepotřebuje…a v případě, že teda je už dítě na světe, tak bych taky předpokládala nějakou péči a vůbec zájem o dítě, když už se teda tím pořád ti chlapi ohrazují…ale tu péči a zájem by měli asi projevovat častěji než jednou za měsíc, nemyslíš?
protože zrovna v tomhle případě zakladatelky je to přesně tak, že dotyčný otec dělá akurát bububu matce prostřednictvím dítka, ale když příjde na skutek, tak se objeví jednou za měsíc, na půl hodiny, to ti jako příjde v pořádku?
Jinak pro úplný obraz této situace vím, že zrovna „tento“ otec se už o tohle dítko ( v říjnu bude mít 3 roky)celý rok nezajímá a momentálně má akurát na starosti to, jak snížit alimenty na 1000,–, když opomenu fakt, že už se několikrát nechal slyšet, že se klidně nechá zbavit všech práv a povinnosti vůči dítěti…
Další příběh jiné kamarádky je takový…rozešli se, když měla malá 2 roky…ze začátku tatínek jezdil pravidelně, ale postupně se intervaly mezi jednotlivými návštěvami výrazně prodlužovaly…ale bohužel to řešil tak, že sliboval, že přijede, malá byla natěšená, nechystaná a on klidně 5 minut před slíbenou schůzkou zavolal, že nemůže( pak byl viděn v hospodě s nějakou slečnou),,,takových slibů a následných zklamání malé 2-leté holčičky bylo pak ještě nesčetné množství, když přidám fakt, že přestal platit alimenty a jen suše konstatoval " ted nemám"…ale matka mít musí vždy!
Bohužel ani má dcera nemá možnost se vídat se svým pravým biologickým otcem, protože prostě přestal chodit na návštěvy, přestal platit a protože jsem na to nijak nereagovala, tak on to taky tak nechal být…
naštětsí jsem potkala jiného muže, který by se pro mou ( on tvrdí naší:-)dceru rozkrájel…
Nicméně, po těchto případech, ještě ti příjde divné, že to řešíme tak, že se prostě s takovými muži nechceme vídat????
Dítě sice otce opravdu potřebuje, ale troufám si tvrdit, že muž, který si čas udělá jednou za měsíc, neposílá na dítě peníze, a je mu jedno, z čeho to dítě vlastně žije, tak si opravdu nálepku otec nezaslouží…
Ale samozřejmě, strany se můžou i obrátit, jako to máš ty, v tomto případě si zřejmě matka tvého dítěte nezaslouží být matkou a v tomhle případě bych si i já přála ,aby dcerka byla v péči tvé, nikoli její…
Nic není černobílé…
Dobrý den maminky, poradila by jste mi některá, zda mate zkušenost ze soudu ohledně styku otce s dítětem, který se doteď zajímal pouze okrajově, ale výživné platí a začal mi vyhorožovat, ž si dceru bude brát bez mé přítomnosti? Dcera má 2 roky, otce skoro nezná? Jak dlouho si můžu stát na své přítomnosti? Nemáte nějakého dobrého právního zástupce, za kterým máte zkušenost v Ostravě? Děkuji L.