Spálová angína - vysoké horečky

541
25.2.23 10:26

Spálová angína - vysoké horečky

Dobrý den všem, psala jsem příspěvěk už včera, ale zapadl. Prosím o zkušenosti se spálovou angínou a horečkami. Dcera si v noci z neděle na pondělí stěžovala na bolest v krku. V pondělí měla celý den zvýšenou teplotu, večer už 39,5 a velmi silnou bolest v krku a trochu břicha. V úterý jsme šli k doktorovi, nasadil OSPEN - angína. Horečka se držela kolem 39-39,7, po Nurofenu šla srazit k 38 asi na 2 hodiny. Po Panadolu nereagovala. Ve středu se jí vyrazila krupička na břiše, hrudníku, krku až k rukách. Ze stran jí začal jazyk červenat a vylezly takový papulky. Usoudili jsme, že to bude spálová angína. Včera už vyrážku neměla, ale trápí nás ty horečky, ve čtvrtek večer vystoupaly na 40,3, pomohlo až sprchování, nurofen, sprchování. V pátek ráno po probuzení 37,8 (nurofen dostala o půlnoci), tak jsme si mysleli, že už to je na dobrý cestě, ale za dvě hodiny už zase 38,2, nicméně se to do večera drželo docela v mezích, tak jsme zajásali, že už to bude dobré a v noci na dnešek zase 39,3. Volala jsem včera doktorovi, máme mít trpělivost. Jak jste na to vy, jejichž děti v poslední době prodělaly spálovou angínu? Už mi to přijde dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3745
25.2.23 12:09

@swat at ji vezme krev, tam se pozna, jestli ma v sobě toho bacila. A bacha i na sebe, svagrova ma nyni podruhé spalovou anginu, vzdy to chytne od syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7112
25.2.23 12:33

[ @swat máme to samé, horečky ustoupily tak za pět dní. Jo a chytli jsme to kromě muze všichni. Takže opravdu se šíří rychle. Náročný následně taky bylo sehnat pro všechny penicilin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31197
25.2.23 12:47

U spaly/spalove anginy vysoke horecky nasim detem pretrvavaly tak ty cca 2-3 dny po nasazeni ATB. Deti teda nikdy nemely jako priznak bolest v krku, ale jinak klasika, vysoke horecky okolo 40, zchvacenost, nekdy cerveny jazyk, vzdy typicky exantem, nekdy loupani kuze. Hlavne to dobre dolecte, tyden klidu po dobrani ATB, nam se to rado vracelo :zed::hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.2.23 13:16

@edding400 Zatím se zbytek rodiny drží, tak ještě uvidíme.
@suzka1 Krev nebral, viděl jí akorát v úterý a včera když jsem volala, tak máme mít trpělivost a vidět jí nechtěl, že teď ty angíny maj hnusný průběhy. Ale to nám říká ke každý nemoci už 7 let. :nevim:
@Hobitka Dcera měla spálovou cca před 3 lety, tenkrát teploty max. 38,5 a osypání, ATB zabrala rychle, takže jsem překvapená, že se to najednou takhle vleče a je furt schvácená. Dneska ráno měla zase 39, celý dopoledne to už vypadalo dobře, v jednu chvíli měla i 36,7, ale teď to zase vylezlo přes 38.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
25.2.23 13:23

@swat vykricela bych si jasné vyšetření, není normální, že ma furt takhle vysoké teploty. Zavolej, že přijdete na krev, přines rovnou i moc a at je řádně vyšetřená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
25.2.23 13:36

Taky to nemusí být spálová angína (zřejmě ani nebude, pokud tedy ATB byla nasazena v řádné dávce), ale třeba mononukleóza, COVID-19… Pokud horečky přes 38 °C budou i po půlnoci, jel bych na pohotovost (aby se vyloučil ev. Kawasakiho syndrom, tam se musejí nasadit intravenózní imunoglobuliny do 7 dnů od začátku horeček). S sebou určitě i moč, aby se vyloučil souběh 2 infekcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.2.23 14:03

@Doctus Dostala OSPEN 0,75 MUI, 4ml po 8mi hodinách, váží 23kg, je jí 7. V krku jí už moc nebolí, občas si stěžuje na bolest břicha po podání Nurofenu nebo ATB, nicméně toho za tenhle týden moc nesnědla. Od včerejška teda má trochu chuť k jídlu, ale jen se v tom porýpe. O Kawasakiho sy. jsem četla včera, ale tam bývá prvním příznakem zánět spojivek, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
25.2.23 16:56

@swat
Ideálně měla mít 4,5 ml po 8 hodinách, ale to už je detail. U Kawasakiho syndromu jsou zrádné právě inkompletní formy, kdy některý příznak může chybět (kromě teda horečky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
400
25.2.23 18:36

Chtelo by to urcite udelat CRP…ja mela spalovou anginu a OSPEN mi nezabral, zabral az Amoksiklav. Nehlede na to ze dle vahy ma nizkou davku toho OSPENu a mozna proto ji to nezabira. Nemely by se ji takhle dlouho drzet teploty… resila bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.2.23 19:20

@Jednablbka Podle příbaláku mi vychází výpočtem podle váhy dávka na 4ml a kousek, jak píše @Doctus, víc určitě ne. Doktor řekl 4ml, takže to dodržujeme, navíc máme 2 balení po 60ml, což by při vyšší dávce už nevyšlo na 10 dní. Celou dobu si zapisuju měření a dneska to bylo asi už lepší: v 6 ráno 39, srazilo se nurofenem a zábalem, pak se držela (37,3-37,7) cca do 13h, kdy to vyskočilo na 38,3 dostala zase nurofen, do 18h se zase držela a řekla bych, že přes den i ožila (37,1-37,7), teď v 18:50 38,1. Takže by to už mohlo mít sestupnou tendenci. Ještě včera už od nějakých 16h to šlo nahoru a v 17h měla 39,7. Je to úmorný a člověk už začne mít strach. Pokud bude mít v noci znovu horečku, tak zítra vyrazíme na pohotovost, ale naše pohotovost, to je úplná loterie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
25.2.23 19:57
@Jednablbka píše:
Chtelo by to urcite udelat CRP…ja mela spalovou anginu a OSPEN mi nezabral, zabral az Amoksiklav. Nehlede na to ze dle vahy ma nizkou davku toho OSPENu a mozna proto ji to nezabira. Nemely by se ji takhle dlouho drzet teploty… resila bych to.

Pokud to byla skutečná spálová angína (tedy potvrzená i kultivačně), tak prostě v našich končinách není možné, aby Ospen nezabral (u dospělých 1,5 MIU po 8 hodinách, u těžších pacientů se může sáhnout i k dávkování po 6 hodinách), Streptococcus pyogenes je v ČR 100% citlivý k penicilinu.

Dle hmotnosti 4 ml by měly stačit, lepší by byly 4,5 ml, ale zase tak velký rozdíl to není, aby to způsobilo neúčinnost léčby (u dětí se doporučuje 30 kIU / kg / dávku po 8 hodinách, toho u dospělých nelze mnohdy dosáhnout a stejně je léčba účinná; 100kg pacient by musel mít 2 tbl. po 8 hodinách).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
400
25.2.23 20:13
@Doctus píše:
Pokud to byla skutečná spálová angína (tedy potvrzená i kultivačně), tak prostě v našich končinách není možné, aby Ospen nezabral (u dospělých 1,5 MIU po 8 hodinách, u těžších pacientů se může sáhnout i k dávkování po 6 hodinách), Streptococcus pyogenes je v ČR 100% citlivý k penicilinu.Dle hmotnosti 4 ml by měly stačit, lepší by byly 4,5 ml, ale zase tak velký rozdíl to není, aby to způsobilo neúčinnost léčby (u dětí se doporučuje 30 kIU / kg / dávku po 8 hodinách, toho u dospělých nelze mnohdy dosáhnout a stejně je léčba účinná; 100kg pacient by musel mít 2 tbl. po 8 hodinách).

Byla to potvrzena spalova angina, tezky prubeh vcetne vyrazky, potvrzene z vyteru plus CRP test. bylo mi zle vic jak tyden, pak mi bylo konecne 14dni lepe, pak se to ve vsi parade vratilo a odeznelo az po nasazeni Amoksiklavu… mozna mi dali moc nizkou davku Ospenu, brala jsem to po 12h…nevim, nejsem lekar…jen vim, jakou jsem mela zkusenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
25.2.23 20:23

@Jednablbka
Pokud byl Ospen po 12 hodinách, tak dávkování bylo skutečně nedostačující.

Po 12 hodinách se dává Amoksiklav (lépe však taky po 8 hodinách u těžších infekcí), cefalosporiny, co-trimoxazol, klaritromycin atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
400
25.2.23 21:05

@Doctus diky, tak uz rozumim, proc mi to tenkrat nezabralo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí