Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, píšu místo manželky, ta je vyřízená, tak hledám jakoukoliv radu.
Dcera 9 měsíců kojená,, problém při každodenním uspavání.
Jaký mate režim, kolik mate spánku, kdy mate poslední aby večer dítě uslo?
My vstavame 7:00-7:30, máme cca 3 spánky pres den, dopoledne, pres oběd a pak cca 15:30 na hodinu.
Každé uspavani prochází pláč, pláč, pláč.. nejhorší je to večer..
Děkuji za vaše rady🙏
My to měli podobně, pomohl přechod na dva spánky, v 9 měsících už je na to myslím akorátní doba, sledovat bdělá okna a uspávat podle toho, vyzkoušet nosítko, kocárek kojení… Dát tomu třeba týden, než si to sedne, kdyz malá vstala hodně brzo (před 6), dali jsme spánky 3, když po té 7 (snazili jsme se natahovat ideálně aby vstava co nejblíž 8 hodině), tak se daly 2 a pak dřívější večerka
Byl to občas opruz, snazit se udržet ospalé dítě vzhůru, a pak jsem durhý šlofík občas natahovala kočárkem až na dvě hodiny (10 tisíc kroků za odpoledne nebyl problém) ale spravilo se trochu uspávání a už to nebyl takový boj
Držím palce
Přijde mi, že má na svůj věk moc spánků. Určitě bych přešla na dva. A jak uspáváte? Kojením? Zkusila bych zavést co nejvíc spánkových asociací a pevný režim jídla, spánku atd.
Dopoledne - postylka, pohádka
Přes oběd - to stejný
Odpoledne - většínou někde v kočárku venku
Večer - rutina, prso a do postýlky
Neuspávala bych v postýlce, když tam řve. Pak bych přešla už jen na dva spánky. Podle mě je nejsnazší vysledovat bdělá okna, v 9m se to ještě vyplatí.
@Boris1990 uspat kojenim v posteli
nechat ji tam spat i potom, neprendavat. Pres den taky anebo spali v kocarku. A 3 hodiny pres den uz asi taky nespali, mladsi urcite ne, ten spal 2× po pulhodine.
A co dělat když se žmoulá, zívá a je proste unavená? Pretahnout aby spala jen 2× tedy?
@Boris1990 píše:
A co dělat když se žmoulá, zívá a je proste unavená? Pretahnout aby spala jen 2× tedy?
Zkusili jste změnit prostředí, kdyz se začne žmoulat? Nám to dost často pomůže, žmoula se, protože se nudí
Jak dlouhá má okna mezi spánky?
@Boris1990 píše:
Jako tři spánky na její věk je fakt moc. Jak dlouho má bdělá okna? U nás tyhle breky byly vždycky, když bylo potřeba přejít na míň spánku.