Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Mame chlapecka, 6. mesicu za tyden.
Do pondeli tohoto tydne krasne usinal-kojeni, ulozeni do postylky, rozlouceni, zapnuti kamery a zhasnuti. Cca do 15 min. vzdy usnul. Ale v pondeli, jako kdyz mavne proutkem, udelame vse uplne stejne, zavru dvere a rev. Kdyz k nemu prijdem, prestane, usmiva se, takze mu dam znova pusinku, rozloucim se, pohladim a odchazim. A opet stejny scenar, po zavreni dveri rev. Dnes jeste k tomu pridal plac i po ulozeni do postylky. Vubec nevim co s tim. Nemate nekdo zkusenost? Nemohlo by to souviset napr. s moznym rustem zoubku?
Moc diky, D.
Bud vydrzet a nechat rvat… bude to trvat par dni. Nenechat dlouho rvat minutu dve prijit dudlik… anebo zacit kolibat, uspavat.
Nevěš hlavu, ono se ty režimy u miminek mění. Co fungovalo včera, nemusí fungovat dnes. Evidentně jste měli zlaté mimčo, to naše nás udržovalo ve cviku a usínál pokaždé jinak. Také má 6m a teprv teď si to začíná sedat a fungovat jakýsi režim. Zoubky to být mohou
Nebo je také jen prostě vnímavější, nechce usínat sám, vidí, že odchazíš. Zkus ponosit, pomazlit, držet za ruku, nechat ho déle s vámi, než bude skutečně unavený,… Prostě zkoušet a hledat, co bude fungovat. Může se to zase srovnat, jak to bylo. Ale také nemusí. Hlavně žádnou paniku, je to normální.
Zoubky to můžou byt. Nam taky dcera usina sama, ale obcas zacne rvat, kdyz zavreme dvere, nevíme cim to je, odhadujeme, ze jeste neni tolik unavena a chce mejdanit ![]()
Nam pomaha pohladit, odejit a nechat dvere otevřené. Ona pak nebreci, jen si brbla a povida a za chvili to vzda a usne a pak dvere nenapadne zavreme ![]()
Ono se to prostě mění
třeba jen nechce usínat sám. My u syna sedíme než usne. Já taky nerada usínám sama a nemám sílu ho tam nechat samotného. Ze začátku ten kontakt tolik nepotřeboval. Zuby to samozřejmě být mohou, syn se mi takto většinou budí v noci pláčem. Nebo při usnutí pláče když se budí pohybem.
Holky dekuju. Je pravda, ze driv sice krasne usinal sam vecer, ale za to pres den nespal vubec. A cca pred 2 mesici zacal spinkat i pres den. Napadlo me, jestli treba tim, ze uz mu je pul roku, si vic uvedomuje tmu a samotu. Vadi mi dokonce tma i kdyz jdeme na prochajdu, coz je ted po prehozeni casu dost blby
Uplne nemam moc srdce nechat ho plakat. Obcas zacne z toho place kaslat a jakoby se davit. Tak asi budu cekat a hladit, nez usne ![]()
@Divine123 syn má stejně, ta tma mu taky vadí. A není třeba přetáhlý, nechce usínat dříve? Já ho plakat taky nenechávám. Užívám si, že mě potřebuje ![]()
@anavi13 Myslim, ze pretazeny neni, prave ze spinka 3× pres den. A odpol jde spat treba ve 4 a spi cca do 5, pul 6. Vcera jsme zkusili precist pohadku, rozloucit a nechat svitit svetlo a stejne. Plakal, takze jsem s nim byla hodinu nez usnul😊 a to porad overoval, jestli jsem tam ![]()
@Divine123 píše:
@anavi13 Myslim, ze pretazeny neni, prave ze spinka 3× pres den. A odpol jde spat treba ve 4 a spi cca do 5, pul 6. Vcera jsme zkusili precist pohadku, rozloucit a nechat svitit svetlo a stejne. Plakal, takze jsem s nim byla hodinu nez usnul😊 a to porad overoval, jestli jsem tam
v kolik ho dáváš spát? Je už unavený když se budí o půl šeste odpoledne?
@Veru1987
Vetsinou chodi spat kolem 20:00. A to uz si nekdy od pul8 smudla ocicka.
Zkus ho uložit v sedm, když už si mne oči tak už je pozdě
ale asi tě fakt hlavně potřebuje
Mýto máme tak, že v šest večeře, pak koupel a šup do postele s mlíčkem. To chci ale rušit, aby nebyl zvyklý spát z lahví. Spí většinou okamžitě, už totiž ví, že tam jsem s ním, takže ono i tvému bude trvat než získá důvěru.
@anavi13
Ted jsi me trochu uklidnila, ze treba casem hodinu a pul uspavani skonci ![]()
Az si zvykne, ze tam s nim jsem a usne hned ![]()
@Divine123 je ale jsou dny kdy mu to trvá. Dnes 40 min. Střídáme se s manželem, takže můžu chodit cvičit a i s ním usne. Dnes to bylo tím, že začal lézt, klekat k nábytku a holt si to před spaním musí zopakovat. Už jsem zjistila, že nemá cenu mu v tom bránit. Já ho jen lehce vždy vrátím na záda a on je za chvíli znovu na kolenou, ale sám by se zpět na záda nedostal jak to dělá automaticky. Až si to odcvičí tak usne. Ještě musí teda mít dudlík a muchlačka
fakt se ten spánek mění každý týden. Ještě chce někdy drbat na zádech ![]()