Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@teckaa píše:
@Samantha_cz 12kg? panecku…hele a co ji proste polozit do postylky, dat ji tam dve hracky, dudlik a proste ji nechat..?treba potrebuje jen klid a ticho…
Tohle u dětí typu králík duracel nefunguje. Oni nemají potřebu odpočívat, sami si neuvědomují svou únavu. Syn byl něco podobného co dcera @Samantha_cz. Pokud jsi takové dítě nezažila, nepochopíš. Oni se neumí „vypnout“. Položit do postýlky a nechat znamená, že se umlátí nebo uřve, nelehne si, ani když už držkou doslova ryje v zemi.
@Samantha_cz U nás v tomhle věku fungoval ten kočár a na večerní usínání dítě na velké posteli uspávat v pevném obětí (něco jako pevné zavinutí, aby se nemohlo moc cukat). A zkusil abych zredkovat na 2 spaní denně - děti v tomhle věku spí přes den už jen 2×.
Edit: Snad Ti pomůže, že syn se „odpočívat“ naučil v 16 měsících. V podstatě ze dne na den byl ochotný si večer v postýlce lehnout a v klidu poslouchat písničku nebo prohlížet knížku.
@Samantha_cz tak přesně tohle jsem zažila s prostředním synem - měla jsem stejný pocit jako ty, že ho nesutále ruší okolní vjemy a nedokáže zabrat a jak byl čím dál víc přetaženej, tak už nemohl usnout tuplem. A stejně jako u vás mně usnul jenom v ergu na břiše, takže soucítím, já jsem taky nachodila několik maratonů
Jeho to ale přešlo tak kolem třinácti měsíců, to najednou začal zničeho nic sám usínat po obědě (do té doby něco nepředstavitelného) a při přesunu do postýlky neprotestoval, jen potřeboval při usínání držet za ruku. A začal spát tak nějak klasicky hodinku po obědě, vydrželo mu to do necelých tří let, kdy přestal přes den spávat úplně. Tak vydrž!
A jinak mám teď doma akTuálně i malýho desetiměsíčního synka a ten spí tak nějak normálně
vstává mezi 7 a 8h, dopoledne usíná ještě kolem 10h, tak na půl hodiny až hodinu a pak odpoledne usíná tak mezi 14-15h a spí hodinu až dvě, to spí v kočárku, tak podle toho, kdy ho něco venku vzbudí
Večer usíná až k 21h, v noci se budí jednou na kojení a to hned po nakojení usíná.
U nas to teda neni az v takove mire, ale treba me stejne stary mrnous usne, jen kdyz dopoledne spi maximalne hodinu. Pak usne odpoledne v kocarku, ale jen kdyz jezdim v lese kde je klid a stromy. To se u nudi ke spanku, jakmile jezdim nekde mezi lidma nebo kde jezdi auta tak neusne. Ma toho moc na koukani.
@teckaa Dudlík zahodila ve třetím měsíci. Už jsem ji zkoušela nechat v postýlce, ale to byl přímo panický řev, po chvilce byl celá mokrá na hlavě, všechno oblečení propocené a k tomu pokakaná. To prostě nejde. Klid má, přes den jsou všichni sousedi v práci, takže v baráku je ticho, nepouštím ani pračku. Zatáhnu závěsy, ležím s ní, ani se nehnu, dělám, že spím, nebo jí učím hají. Všechno marné.
@Svistice Vystihla jsi to naprosto přesně. I kdyby ryla hubou v zemi, prostě ne a ne zabrat. Ještě teď večer v polospánku nahmatala polštář a začala po něm drápat prstíkama. Pevné objetí nefunguje, začne dřív nebo později vřískat, protože jí bráním v pohybu. Zkusím tu redukci spánku.
@zzpet Tak mladá vstává ráno mezi 8-9. Hned začne rejdit po bytě a než si dáme snídani, tak se potřebuje trochu vybít, protože hned po ránu nemá na jídlo čas. Všechno kolem je důležitější. Cca po hodině a půl začne být ospalá, mne si očíčka, pokňourává. Jdeme si lehnout. Pokud se náhodou zadaří, že usne u prsa, tak spí cca 30-45 minut. Pokud neusne, obléknu se, vyrazíme na vycházku, to vydrží spát i hodinu v kuse. Po návratu domů připravím oběd a cca většinou po dvou hodinách opět začne být unavená. Tak se jdeme natáhnout. Tajtrlíkuju s ní hodinu, hodinu a půl, když nezabere, opět manduca, opět ven. Zabere hned, jakmile vyjdu z baráku. Když si sednu v parku na lavičku, hned se začne vlnit!!! Jako matko, neseď, makej chodit, mě to konejší. Opět vydrží max hodinku. Přijdeme domů, chystám svačinu a večeři, naprosto grogy uklízím nejhorší bordel. Kolem 7 večerní chodí domů manžel, dáme večeři, koupání, kojení. Večerní usínání trvá většinou hodinu, ale zabere. Usne kolem 21. hodiny. Zato se budí v noci 2-4, podle hladu. V noci redukuju kojení, protože už to prostě nedávám a tak dostane bramborovou kaši nebo vývar. Závidím všem matkám, kterým spí dítě přes den víc, jak těch 30-45 minut. Já se můžu kvůli hodině uchodit k smrti. Než se naučila si stoupnout a následně chodit, spala krásně přes den a vždy celou noc od cca 19 do 7 do rána. Od té doby, co je chodící, tj. od 7 měsíce, je spaní peklo.
@Petra1606 píše:
A kolik hodin celkem za den i noc spi?
Viz můj předchozí příspěvek ![]()
@kacikhanz píše:
U nas to teda neni az v takove mire, ale treba me stejne stary mrnous usne, jen kdyz dopoledne spi maximalne hodinu. Pak usne odpoledne v kocarku, ale jen kdyz jezdim v lese kde je klid a stromy. To se u nudi ke spanku, jakmile jezdim nekde mezi lidma nebo kde jezdi auta tak neusne. Ma toho moc na koukani.
Znám velmi dobře. Nedávno jsem se vydala na výlet do zoo a to jsem na sebe upletla neskutečný bič. Po 4 hodinách, co byla dcerka vzhůru, jen v kočáře řvala a řvala. Nepomohlo nic. Až když jsem ji opět dala do manduci. A to spala jen 20 minut a pak byla opět 3 hodiny vzhůru, opět řev jak na lesy. To už jsem se vrátila domů. To prostě nešlo. Kočár jsem musela zrušit z důvodu zánětu šlach v rukou a protože v něm jen sedí a kouká a nemá čas zabrat, protože vidí jezdit auta, vidí keře, lidi, psy, ptáky, kytičky a nejraději by z něj vylezla a když má na sobě popruhy, tak se úplně svíjí, řve, tečou jí slzy jak hrachy a lidi se otáčí, proč proboha týrám své dítě.
Problém se spaním u nás neznám, do roka a půl holky spaly jen v kočárku, usly v něm raz dva:) ale mám stejně starého synovečka a ten už povětšinou spí jen jednou denně kolem oběda, cca 1.5 až 2 hodky a stačí mu to, pak spí od 8 večera do 6 rána, zkusila bych, jak tu už někdo radil ubrat spánek přes den..klidně zkusit jen 1 spaní kolem oběda a musí odpadnout jak dudek
pevné nervy ![]()
Nemuzes cekat, ze ti dite bude spat furt od 7 do 7 a jeste pres den. Kdyz ti usina ve 21, tak ji vecer ukladej pul hodinky pred 21 a to samotnou do svoji postylky. Ranni usinani ji zkousej posouvat co nejdyl, nejlepsi by bylo prejit na spani jen odpoledne. Proste ji budes mustet par dni udrzet, nez si zvykne. Ja musim obcas malou odpoledne po 2 az 2,5h vzbudit, aby mi spala v noci. V noci od pul roka se muze naucit spat bez probuzeni, bez piti atd. Samozrejme se ji to par dni nebude libit, ale nauci se to. Doporucuji knizku,, kazde dite muze dobre spat,,. Ja diky ni odnaucila malou zlozvykum pri odpolednim usinani. Ani jsem se nestihla divit, jak to bylo snadne. Hlavne ji stavanov pevne dobu usinani i vstavani. Vetsine deti staci v noci 10hodin a cca 2h pres den. 4 hodiny pred vecernim usinanim by uz nemela spat. Drzim palce. Ta knizka je fakt moc dobra. Nenasla jsem ji volne ke stazeni, ale stoji za to, si ji koupit
@Petra1606 Kniha Každé dítě může dobře spát je dobrá, mám ji doma. Nicmén řeší jen spánkovou hygienu a zlozvyky. Na králíka duracela jsem tam návod nenašla - tam to souvisí víc s vyzráváním nervové soustavy.
Jo zminuji tam, ze nektere deti jsou proste nespave, ale i ty muzou spat v kuse, i kdyz mene nez jine.
@Petra1606 píše:
Jo zminuji tam, ze nektere deti jsou proste nespave, ale i ty muzou spat v kuse, i kdyz mene nez jine.
Moje dítě nemělo problém spát v kuse, nebudil se, neměl problém v noci po kojení hned zase usnout, neměl žádný spánkový zlozvyk, když pominu, že usínal s dudlíkem (který ale ničemu nevadil). Jen se neuměl před spaním sám vypnout a přejít do odpočinkového módu.