Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mám na Vàs dotaz ohledně spánku miminka. Mé dcerce jsou 4 měsíce a přes den vůbec nespí, ale vůbec. Když s ní nejdu ven, tak,,spinká"jen u kojení, ale to není spánek. Jen, že má zavřená očička a dává si pauzy při kojení. Je to normální nebo bych to měla řešit s odborníkem. Dohromady tedy přes den naspí 45minut. Na 19:00 uspávám a pak se v noci budí po 2 - 2,5 hodinách na krmení.
Jinak je usměvavá, ale někdy protivná, ani se nedivím
já bych byla taky. Děkuji za reakce. ![]()
Ne, to není normální. Má mikrospánky u kojení, ale v tomhle věku by měla spát aspoň 3h přes den. Zkusit s ní ležet, uspat prsem, jinak chodit ven.
@ale2107 píše: Více
To už jsem zkoušela s ní ležet. Když dokojím okamžitě se vzbudí a venku spí max 40 minut a konec. Taky si myslím, že to není normální. Příští týden jdu k doktorce, tak se jí na to zeptám.
@Kačka9543 v tomto věku je běžná spánková regrese, třeba teď syn 4,5m spí 4× denně 30 min, ale aspoň spí - občas poslední spánek je delší když je za celý den utahaný. Já třeba s ním ležím s prsem v puse. Jinak doktorka asi s tím moc neporadí - pokud prospívá, spánek se moc neřeší… Moje první dcera vůbec nespala, chodila jsem s kočárkem 4× denně aby spala těch 30-40 min pokaždé.. jinak sleduješ bdělá okna? Zkus uspávat po 1,45-2h po probuzení. Může se stát že pak je až moc utahaná a nemůže usnout.
@ale2107 píše: Více
Ty jo moc děkuji. Popravdě bdělá okna nepozoruji. To je pravda, že může být pretažená, protože ona nespí v kuse třeba 3 hodiny a pak když se jí snažím uspat, tak jí uspím, ale položím jí do postýlky a okamžitě je vzhůru. A potom už se jí zas nechce spát. Zkusím jí tedy po cca 2 hodinách uspat a uvidíme.
Jedeme v rezimu 1,5h -2 hodiny vzhuru, pak minimalne hodina spanek, spis vic. Okoloo obeda spi i 2 hodiny. Vecer chodi spat v pul 8, v noci se budi jednou na jidlo a spi do pul 7. Musim s ni lezet v posteli, do 3,5 mesice spala nem na nas s manzelem pres den. Ted ucime alespon ma tu postel a dari se. Sama by tu nebyla.
@DandátkoP píše: Více
Ty jo, tak koukám, že budu muset zapracovat na sobě.. to by bylo fajn, kdyby to takhle bylo
musím hlídat kdy bude chtít spinkat a hnedka při prvním příznaku uspávat..
@Kačka9543 píše: Více
Pokud lépe spí venku, choď ven. Syn spal doma v málo případech. Většinou jsme byli venku, kde i pak dal spal. Ale on neměl problém dát i 3h klidně ![]()
Urcite. Vetsinou si zacnou mnout ocicka, nase dite je teda pak i silene protivny. Nedokazu si predstavit, ze by nespala, neslo by s ni vydrzet.
A vim, ze spani na nas nic moc, ale spala a ten spanek potrebovala. Samozrejme jsem zkousela i uspavat v posteli, to ale neslo, to proste jen rvala. Tak jsem zkousela odkladat, v tom lepsim pripade se probudila az po 10 minutach a uz nemohla zabrat. Tak jsme to vzdali, rekli jsme si, ze nas zatim potrebuje a spala tak jak spala. A dnes presne 4 mesice a tak 2 tydny uz usina v leze v posteli a ja ji davam jen ruku. Ale za me, ikdyz ne kazdej to uznava, je super ten rezim diteti drzet. Jedeme vlastne kazdej den stejne plus minus 15 minut. Je to docela omezujici, ale brzo vyroste a nebude to potreba. S prvni dcerou jsme jeli stejnej. ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Jestli to jinak nepůjde. Budu muset. Chudinka malá musí spinkat já vím. Proto mě to překvapilo. To jsou samý bojkoty, růstový spurty a teď spánkové regrese
je to docela masakr to rodičovství ![]()
Občas je a proto je jednodušší si to ulehčit ![]()
Moje malinka bude ted začínat 5.mesic a doposud její spánku vypadají tak, že ráno vstává okolo 8, vydrží asi hodku a půl, pak si s ní jdu lehnout do postele, to spinka půl hodku, vydrzi 2 hodinky a jdeme ven do kocarku, kde spinka od 1-3 hodiny podle konstelace
A později odpo zase spinka tu půlhodinu.
Hlídej si ty bdele okna, to je fakt dobrá rada. Ségra mi to taky poradila asi ve 2.mesici a opravdu je to s tím spánkem lepší