Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Makyna K. my jsme s malou nespali nikdy…měla košík (občas nad ránem jsem přemístila k sobě kvůli kojení a už si ji nechala), v postýlce od tří měsíců. sama v pokoji od sedmi měsíců. pokud dítě chceš nenásilně na postýlku zvyknout, tak mu neukazuj jiné alternativy a je to
(jinak na „vybrečení“ je ještě malý..my nechávali kolem osmého měsíce..to už pak i poznáš druhy pláče (kdy si vyřvává, kdy už to má podstatný důvod a tak..)
Tak 3 týdenní bych nenechala brečet ani půl minuty. a na pozdější spánek chování ve 3 týdnech vliv absolutně nemá…náš nejstarší do 3m usínal úplně sám, položila jsme ho do postýlky, a usnul, ve 3m jak když utne, položila jsme, a řev, musela jsem uspávat. naštěstí většinou stačilo ukojit. a od 9m začal postýlku odmítat úplně, hned siréna, tak se přestěhoval do postele. prostřední se uspával dlouho u kojení, a v postýlce byl v pohodě. a nejmenší začal postýlku odmítat v 7m, to chytil separačku, kteoru má doteď, autosedačka, postýlka, vůbec, v těch 7m jak jsme ho dala do výše položené „pomůcky“ tak byl úplně nepříčetnej. postýlku už jsem od tý doby nezkoušela, autosedačku před necelým týdnem, a hysterie trvá i v posměrné sedačce…naštěstí zpátky brzo usnul, ale cestu tam(asi 50 minut), z poloviny prořval ![]()
@brko píše:
Nez se vrhnes na nejake metody, tak si zjisti, jak samota pri usinani na dite pusobi. Dite potrebuje uspavat, proto se tomu rika potreba. Dite pri estvilu, kdy tam chodis v urcitych intervalech, opravdu nevi, ze za chvili prijdes-deti zhruba do dvou let neznaji smysl navratu.Pro ne existuje pouze TED. Kdyz pak usnou, je to jen dusledek toho, ze vzdaly volani maminky.
takze ja bych dite nenechala brecet nikdy. a neboj, ty kecy o rozmazlenem diteti jsou fakt jen kecy.
musím oponovat, dítě v 18ti měsících bezpečně chápalo smysl návratu…a to nejen při usínání, ale i když jsme já nebo manžel někam odešel, chápala, že za chvíli přijde atd. ![]()
@reinkarnace píše:
@Makyna K. my jsme s malou nespali nikdy…měla košík (občas nad ránem jsem přemístila k sobě kvůli kojení a už si ji nechala), v postýlce od tří měsíců. sama v pokoji od sedmi měsíců. pokud dítě chceš nenásilně na postýlku zvyknout, tak mu neukazuj jiné alternativy a je to(jinak na „vybrečení“ je ještě malý..my nechávali kolem osmého měsíce..to už pak i poznáš druhy pláče (kdy si vyřvává, kdy už to má podstatný důvod a tak..)
myslíš že 8m nemá podstatný důvod? já bych řekla že má hodně podstatnej, pro něj, jelikož 8m dítě má často separační úzkost, tak pro něj postýlka, položení tam bez možnosti úniku, a odchod rodiče, může být otázka života a smrti, to dítě to tak může vnímat a cítit, řve, protože má obrovskej a šílenej strach, že máma, na který je plně závislý, když odešla, tak už se nikdy nevrátí..já osobně bych tohle nedělala…když má naše mimino hysteráky v autě, holt jsme se naučili jezdil vlakama, dočasně..teď jsme vyzkoušlei auto, a když to pořád nejde, budeme dál jezdit vlakama. když chce být dítě u mě, tak mu to dopřeju, u všech jsme to tak praktikovala, a od 2,5-3 let výš to mamánkovství úplně přestalo, kluci byli beze mě v pohodě dobrovolně několik hodin.
ale jako každýho věc, enchci kritizovat, každý si to udělá jak chce ![]()
@slavuska1 napsala jsem svoji (pozitivní zkušenost), dítě mám už dvouleté, šťastné, spokojené..
období které jsem popsala - stačily mi 3 noci aby dítě pochopilo, že se tam vrátím. Ale nebudu se hádat. Mě zase připadá uhozené, že jste hodili auto mimo provoz…dítě se má učit žít s rodiči (jejich způsobem života..naučit se být součástí) a ne, že se všichni kvůli němu zblázní a změní své zvyky. to mi připadá jako velký extréme teda ![]()
Vsak pisu ZHRUBA do dvou let. To je stejny argument, jako kdyz napisu, ze deti zhruba v 15 mesicich chodi a ty mi napises, ze oponujes, protoze tvoje chodi od 10. Takze jo-neberu ti to.
@reinkarnace
@reinkarnace píše:
@slavuska1 tp://www.emimino.cz/profil/slavuska1/ napsala jsem svoji (pozitivní zkušenost), dítě mám už dvouleté, šťastné, spokojené..období které jsem popsala - stačily mi 3 noci aby dítě pochopilo, že se tam vrátím. Ale nebudu se hádat. Mě zase připadá uhozené, že jste hodili auto mimo provoz…dítě se má učit žít s rodiči (jejich způsobem života..naučit se být součástí) a ne, že se všichni kvůli němu zblázní a změní své zvyky. to mi připadá jako velký extréme teda
hele vis co, ja slavusku chapu-ted jsme byli u tchynky na morave,130 km-no mala to v sedacce fakt potom nedavala. bylo mi ji strasne lito, kdyz ke me v slzach natahovala rucicky a zrovna nebyla moznost zastavit. Ted mame jet do Praglu a fakt silne uvazuju o tom, ze pojedem vlakem. Uz mela v tň aute chvilku, ze se zacala i nadavovat, tohle ja proste nedavam.
![]()
Nenechala bych vybrecet. Spime spolu cela rodina (ja, manzel, synove 6m a 3r), mame u sebe 2 manzelske postele. Na spani se tesi, spime dobre ![]()
Kazdy podle sebe, ale muj nazor je, ze nechat vybrecet pred spanim je hnusna podpasovka.
S tim autem, nas starsi taky nedaval auto, zlepsilo se to kolem 18m, ted jezdi autem rad. Jizdy autem jsme omezovali, ono pro ridice to neni zadna slast ridit a po dobu 30-45 min ma u ucha rvouci dite, je to nebezpecne, nemuze se na rizeni 100% soustredit. A ano, meni se vsechno - nechodim do prace, nemuzu si jen tak cestovat vsude mozne jak pred tim, parit apod:)
@Makyna K. Vybrečet kojence není vhodné nikdy, zvlášť u novorozence. Nechat vyvztekat dítě, které si něco vyřvává klidně, jenže to už se bavíme o dítěti tak minimálně rok a víc starém. A i to má svá pravidla (dítěti se například dokola vysvětluje, proč nebude mít to, co chce).
Btw, i když Ti dítě bude jako malé mimino usínat samo, tak to neznamená, že se něco za pár měsíců nenaskytne a nebudeš muset uspávat. Aktuálně řeším devítiměsíční, dorazila k nám separačka, takže beze mně v pokojíčku neusne. Ještě před týdnem, deseti dny nebyl problém položit do postýlky a odejít, usla si za chvilku sama. teď jakmile vidí, že chci jít pryč, hysterický pláč.
@brko píše:
hele vis co, ja slavusku chapu-ted jsme byli u tchynky na morave,130 km-no mala to v sedacce fakt potom nedavala. bylo mi ji strasne lito, kdyz ke me v slzach natahovala rucicky a zrovna nebyla moznost zastavit. Ted mame jet do Praglu a fakt silne uvazuju o tom, ze pojedem vlakem. Uz mela v tň aute chvilku, ze se zacala i nadavovat, tohle ja proste nedavam.![]()
jasně..dlouhé trasy jsou něco jiného ![]()
@Svistice u nás byl opak separačky..v sedmi měsících nás vyhodila
naše přítomnost ji rušila a budila se po hodině..když byla sama, chrápala si do rána
takže neměla separační úzkost ale separační potřebu ![]()
Nechat vybrecet
narusta stresovej hormon, kterej zustane v telicku i nekolik hodin. urcite nenechat plakat. NIKDY. miminko nemuze jinak dat najevo svoje potreby nez placem. co ti rika tvuj matersky instinkt? dokazes se v klidu vyspat s miminkem v posteli? vyzkousej kompromis a pritahni postylku k bocni strane postele.
dite a natoz takhle mrnave miminko potrebuje maminku porad, takze telesny kontakt je to nejlepsi co muzes udelat.
pokud chces spat s miminkem v posteli, davej ho treba pres den do kosiku, postylky a vecer k sobe. takhle jsem to delala ja (a to je moje mala hodne tuliva a mazankova) a v pul roce sla do postylky. snasela to lip nez ja ![]()
takze spolecnemu spanku zdar a naslouchani potreb ditete taky ![]()
@Makyna K. píše:
Ahoj.
Nechci to podcenit, ale ani delat brzy.
Chci naucit synka spat v postylce, ne chovat. Od kdy je vhodne nechat dite v pistylce vybrecet a nevsimat si ho? Je nezdrave kdyz bude 5-10min brecet?
Malej usina radsi v naruci, az pak ho dáváme do postele..
Diky za nazory, manzel by ho tam soypnul hned, ja zatim ne
tritydenni holatko patri k mamince, ne ho nechat bezmocne jecet v postylce.
Neni dobre ucit dite usinat na rukou, houpat na mici, drncat v kocaru, na to si opravdu zvykne a pak mu to chybi, ja deti vzdy uspavala u prsa, ve sve posteli, kde tez zustaly. Druheho a tretiho jsem mela zavinute dle Karpa a druhemu syovi jsem poustela lux a davala dudlik.
Ted uz jsou vsichni tri velci, tak strasne to uteklo. Jsem rada, ze jako k miminkum jsem se k nim chovala adekvatne k jejich potrebam. Naucili se usinat samy, bez kriku, bez umorneho hojdani, do sve postylky sly v cca 7-9 mesicich bez place. Ten prvni pulrok, to byl jejich cas, mely me k dispozici nonstop.
@Makyna K. Nechat dítě ubrečet k spánku není vhodné nikdy, každé dítě k samostatnému usnutí jednou dozraje. Zde je o spánku děti hezky psáno www.prosimspinkej.cz
@Makyna K. nevím co radily holky, ale pokud máš šikovné miminko co umí spinkat samo, tak to využij
vykoupat, nakrmit a šup s ním do postýlky, pusinku a jít
naše malá byla taky taková a je to super
pokud máš většího závisláčka, tak ve vašem věku bych se mu věnovala a uspávala ve vaší blízkosti (náruč) a pal když spí tak do postýlky
vyřvávací metoda je od ukonč.6,m a jen na úplně fyzicky a psychicky zdravá miminka a pokud to po pár dnech nezabere, tak i tak je dobré to ukončit