Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera nám to dělala taky, byla teda mladší. Pak sme její postel prirazili k naší a to ji stačilo, kdyz se vzbudila tak se ji dala ruka a spala dál. Ted ji jsou 4,5roku a sama si řekla, že chce spát v pokojíčku a stačí ji přečíst pohádku a vyhodi nas usne a spí celou noc.
no pěkně jsis „zavařila“ moje děti jsem už od malá učila spát v postýlce a v noci necestovat(lehnu si na minutu k němu než zabere) když byly větší. Když byly nemocný tak je k sobě vezmu samozřejmě. No jako na 5ti lete dítě je to mazec. Syn co má od 2,5let velkou postel spí sám a neuspavam. Dcera to samé. Poustim pohádky a do půl hodiny spí.
Já s rodiči v ložnici spala ještě v první třídě. Sice ve své posteli, ale v ložnici. Strašně jsem se bála.
Dnes mám čtyřletého syna a každý večer s ním usínám v jeho posteli. Ani nevím, zda o to stojí. Ale ještě mne nevyhodil a jsem za to ráda.
@Nuspik píše:
no pěkně jsis „zavařila“ moje děti jsem už od malá učila spát v postýlce a v noci necestovat(lehnu si na minutu k němu než zabere) když byly větší. Když byly nemocný tak je k sobě vezmu samozřejmě. No jako na 5ti lete dítě je to mazec. Syn co má od 2,5let velkou postel spí sám a neuspavam. Dcera to samé. Poustim pohádky a do půl hodiny spí.
Každý dítě je jiný. Někdo usíná bez problémů sám, někdo potřebuje kontakt. Sama si pamatuji ještě na zakladce, že jsem se usínat sama v pokoji bála.
Uspávám své sedmileté dítě doteď.
Prostě si lehne, pomazlime se…popovídáme.
V noci občas pribehne k nám a spí s námi. Ostatní děti jsou už plnoleté, a tak vím, jak rychle to uteče a užívám si to.
Je to krásná chvile dne. Když jdu na noční, spí s tatínkem v posteli. Když mám denní po sobě a chci jít brzy spát, jdeme taky spolu do naší. Je to super.
Ale to asi člověk pochopí, až je starší, anebo se stane něco hnusnyho
a tak si pak užívá chvíle blízkosti s úžasným zdravým milujícím a milovaným dítětem.
![]()
@Tamara83 píše:
Já s rodiči v ložnici spala ještě v první třídě. Sice ve své posteli, ale v ložnici. Strašně jsem se bála.
Dnes mám čtyřletého syna a každý večer s ním usínám v jeho posteli. Ani nevím, zda o to stojí. Ale ještě mne nevyhodil a jsem za to ráda.
Ja to teda miluju, vzdycky si pred spanim nejlip pokecame. Dnes se synem jsme si vykladali asi hodinu. Jsou deti, ktere se proste samy boji. A jen kvuli tomu, ze jine dite spi samo, nemusi to vyhovovat jinemu diteti. Postupne se to dite osamostatni, nektere driv, jine pozdeji. Netreba tolik tlacit na pilu.
Já myslím, že to je docela normální, já jsem k rodičům do postele chodila pravidelně každou noc až do první třídy.. Naše 7leta dcera je u nás v posteli taky dost částo a taky s ní večer po přečtení pohádky chvíli ležíme. Nám to nevadí, problém v tom nevidíme, samozřejmě pokud tobě už to vadí, tak se s dcerou nějak domluv. Je dost velká aby pochopila, v noci ji nech svítit nějaké světýlko, na záchod a k vam do postele, zvládne sama.
Syn je tedy o rok mladší, ale jinak je to u nás podobné. Večer většinou uspává táta, já chodím s mladší. Když má manžel odpolední, chvíli se pomazlime a usne sám, někdy ale trvá na tom, abych u něj zůstala. V noci se budí i několikrát, vždycky strašně nahlas pláče. Za námi přijde fakt výjimečně. Takže k němu v noci vstáváme. Většinou stačí najít muchláčka, někdy ale chce, abych u něj zůstala. Na záchod nechodí, většinou to zaspí, má ještě plenu. Nějak to neřeším, prostě mě potřebuje. Jednou přijde doba, kdy si na mě ani nevzpomene
, tak si to užívám. Prostě jsem se smířila s tím, že nemám tabulkové,, normální " dítě. Ono ti asi nic jiného nezbyde, rada na to neexistuje.
@Anonymní píše:
Holky, na rovinu, potrebuju poradit. V noci si prijdu jako otrok sveho za mesic petileteho ditete. Ja i manžel. Samozrejme uznavam, ze si za to muzu sama, jenze jsem nikdy nepraktikovala nechavani vybrecet, apod., Dcera je jedinacek, takze i to hraje roli… takze moje dcera v 5 letech neumi spat. Uspavani po pohadkach jedine za pritomnosti me nebo chlapa, kdyz je unavena v tydnu ze skolky, tak to je otazka 20 minut, ale neni vyjimkou treba hodina. Uprostred noci se vzdy probudi a vola me. Takze ja jdu, otrocky ji dam vycurat, prinesu k nam do postele, kde spi do rana. Ani sama si neprijde, protoze tma, je sama, atd. Postel uz nam zacina byt trochu mala. Krome hlidani u babicky jsem se od porodu tudiz prakticky nevyspala celou noc v kuse. Coz uz je sakra dlouha doba. Jedine reseni je nechat ji spat celou noc u nas, ale to proste praktikovat nechci. (Kdyz spi u nas, treba na dovolene v manzelske posteli, tak to se neprobudi). Porad jsem to nechavala a tolerovala s tim, ze z toho vyroste, ale zacinam si rikat, ze to asi snad neklapne a uz s muzem vtipkujeme, ze za nami bude chodit jeste na stredni. Zacala jsem o tom premyslet, kdyz jsem se s tim v praci sverila starsim kolegynim, ktere maji uz velke deti a vsechny na me koukaly, jestli jsem se nezblaznila… tak ja nevim. Je to normalni? Ma to nekdo tak? Jak to zmenit? Nemam ve svem okoli moc maminek a jestli ano, tak maji miminka nebo jsou tehotne, nevyhoda materstvi v mladsim veku.
Toto ma kazdy jinak..mne to nenapadlo ani ve snu k nasim chodit spat a dite taky ne..nijak me ta predstava nenaplnuje..nechtela bych tam ani dite ani zadne zvire..jen partnera.
Ano, máme to tak u dvou ze tří dětí. A nemyslím, že je to tvoje chyba, některé děti jsou prostě hodně kontaktní. Já jsem všechny děti vychovávala stejně, přesto jedno dítě spí od miminka celou noc a nejraději sám, za námi přijde sporadicky o víkendu, když už jsme vzhůru. Rád se potulí před spaním a když je manžel výjimečně mimo domov, spíme všichni v manželské posteli, ale on spí bokem, potřebuje svůj prostor, není na mě nalepený. A další dvě jsou mazlové, od miminka vyžadují nošení a společné spaní. Ze začátku mi to vadilo, před dětmi jsem byla proti společnému spaní, ale pak jsem se s tím nějak smířila. Navždy to nebude a aspoň si děti užiju, dokud o mě stojí. Čím víc děti rostou, tím víc si to užívám. Musím říct, že syn k nám chodí o dost méně od té doby, co letos nastoupil do školy a vlastně už o prázdninách chodil méně - má náročnější program, večer padne a usne tak tvrdě, že se neprobudí. Teď už vlastně skoro nechodí. Dceři jsou 3, ve školce ještě odpoledne spí a tak v noci chodí.
Jedinou hranici, co jsem u dětí nastavila (už i u té tříleté), že když chtějí k nám, tak můžou, ale přijdou samy a žádný řev. Jinak jsem na ně hodně nepříjemná. Mě nevadí, že jsou u nás v posteli, ale pokud nejsou nemocní, nebudu po nocích lítat po bytě jak hadr na holi. Na cestu na záchod bych instalovala nějaké světlo, třeba led pásek s pohybovým senzorem, aby se nebála, naši chodí i po tmě. Taky to na mě zkoušeli, ale bylo to jen z pohodlnosti. Když viděli, že to neprojde, zvládli v pohodě přijít potichu.
Jinak nevím, po kom to mají. Muž k rodičům spát nechodil a já jsem s matkou kvůli finančním a bytovým poměrům spala v manželské posteli asi do 6 let a co si pamatuju, moje největší přání byla vlastní postel a pokoj.
Příspěvek upraven 12.10.21 v 23:08
Ty blaho, jak může matka dítěte napsat, že si někdo zavařil skrz vlastní dítě.
A jak se spí rodičům dětí? Hezky spolu v manželské posteli? Jeden cítí druhého a hned je líp, že jo? Hned se hezky a v klidu spinká
.
Zakladatelko, sama to píšeš. V pokoji tma a je sama. Bojí se a jasně, že s váma je holčičce dobře. Vždyť o nic nejde přece, tak bude spát s váma. Jestli se nevyspite, tak to přece jde nějak vymyslet, třeba přirazit postel k té vaší?
My máme 5 dětí a nechávala jsem to na nich.Od miminka. Pokud je jim dobře u nás v posteli, tak ať u nás jsou. A nakonec všechny samy přešly do svého pokoje, do své postele. Předposlední ještě dnes v 5 a půl letech spí někdy v děcáku, někdy u nás (nebo s manželem),jinak všechny kolem pěti let už byly ve svém.
Máme skoro 6ti letého a je to dost podobný. Uspávám, předtím si ještě povídáme, no co já se v tu chvíli vše nedozvím
No někdy mně to už unavuje, ale říkám si, nebude to věčně. Kompromisem bylo, že se střídám s mužem a teď tedy, že musí v noci syn za náma dojít sám. Ať si vezme plyšáky a dorazí k nám. Frekvence buzení se tím snížila. Jinak ani jednu noc nespal celou.
U mas to stejny… 3 deti, nejmladší to vůbec sám nedává. Ani usínání, a v noci jdu za ním a spíme spolu, kdyz zavolá.. Prostředni spal do nedavna sam celou noc, najednou začal v noci chodit do ložnice.. Nejstarší do 2 let usinala sama, pak se to zlomilo a chtěla uspavat. Kazdy dítě je jiný, nevyspala jsem se uz 10 let
![]()
Kazdou noc někde prechazim, spim za noc i ve 3 postelich.. (protože necekam az usnou, kdyz se v noci vzbudili, lehnu vedle nich a spim taky
) ale co nadelam, vyrostou z toho..
Doufám ![]()
Holky, na rovinu, potrebuju poradit. V noci si prijdu jako otrok sveho za mesic petileteho ditete. Ja i manžel. Samozrejme uznavam, ze si za to muzu sama, jenze jsem nikdy nepraktikovala nechavani vybrecet, apod., Dcera je jedinacek, takze i to hraje roli… takze moje dcera v 5 letech neumi spat. Uspavani po pohadkach jedine za pritomnosti me nebo chlapa, kdyz je unavena v tydnu ze skolky, tak to je otazka 20 minut, ale neni vyjimkou treba hodina. Uprostred noci se vzdy probudi a vola me. Takze ja jdu, otrocky ji dam vycurat, prinesu k nam do postele, kde spi do rana. Ani sama si neprijde, protoze tma, je sama, atd. Postel uz nam zacina byt trochu mala. Krome hlidani u babicky jsem se od porodu tudiz prakticky nevyspala celou noc v kuse. Coz uz je sakra dlouha doba. Jedine reseni je nechat ji spat celou noc u nas, ale to proste praktikovat nechci. (Kdyz spi u nas, treba na dovolene v manzelske posteli, tak to se neprobudi). Porad jsem to nechavala a tolerovala s tim, ze z toho vyroste, ale zacinam si rikat, ze to asi snad neklapne a uz s muzem vtipkujeme, ze za nami bude chodit jeste na stredni. Zacala jsem o tom premyslet, kdyz jsem se s tim v praci sverila starsim kolegynim, ktere maji uz velke deti a vsechny na me koukaly, jestli jsem se nezblaznila… tak ja nevim. Je to normalni? Ma to nekdo tak? Jak to zmenit? Nemam ve svem okoli moc maminek a jestli ano, tak maji miminka nebo jsou tehotne, nevyhoda materstvi v mladsim veku.