Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@gonal Jo, kdyz davam malyho spat pres den do postylky, tak tam ted taky hrozne radi. Rikam mu, ze jdeme spinkat a on uz ukazuje k loznici a vylozene se tesi. Polozim ho do postele, prikryju a sup, uz se odkope, vyskoci a zacne rajtovat, pohazovat plysaky, lezt a vstavat. Trva to asi ctvrt hodiny, nez se vyradi. Musim tam s nim byt, nejdriv si s nim trochu hraju, pak min a min, opakuju, ze se spinka, x-krat ho polozim a prikryju a on zase vyskoci, mame to jako nejakou hru.
Pak tam stojim oprena o zed a delam, ze spim, mam zavrene oci a on me sleduje, pokrikuje po me, taha me za ruku a kouse
, no ale po chvili si treba i sam lehne a taky jde spat. No ale jak rikam, i ctvrt hodiny to trva.
@Easinka
Jako bych byla doma
S tim ze vecer to neni ctvrt hodiny a vecer tak hodinu a pul ![]()
@gonal Vecer zatim nastesti usina u kojeni u prsu a pak ho jenom prenesu do postylky. Ale on teda byva vecer uz utahanej a myslim, s usinanim by nemel problem ani bez toho kojeni. Ted zrovna najizdime jenom na jedno spani pres den misto dvou, takze vecer uz byva unavenej a tesi se do postele. ![]()
@Easinka to mate dobre my nekojime jsme od narozeni na UM, ale to sem nepatri nicmene nejhorsi je to snim vecer no. Ikdyz jak sem tu psala vcera tak sem zhasla vypla telku zavrela dvere do loznice a unusl vpodstate hned.
A jak ho davas spat pres den. Nespi ti treba moc dlouho do odpoledne, ze pak neni vecer ospalej? V pul roce, to jsem zrovna najizdela s malym na rezim, ze mi chodil spat vzdycky zhruba dve a pul hodiny po probuzeni. Meli jsme to docela pravidelne, on teda opravdu spaval hodne u kojeni, tak jsem posunovala jidlo o ctvrt ci pul hodinky podle spaci potreby. A pak v kocarku. Ted si uvedomuju, ze v pul roce, to mi jeste porad spaval jenom v kocarku nebo u kojeni. Az kolem sedmeho, osmeho mesice jsem najela na spani v postylce, kupodivu se to obeslo bez protestu, protoze uz prestal spavat venku. Takze dopoledne v postylce a odpoledne u prsu. Tak nam to zustalo az do toho roka.
Tak rano se vzbudi kolem seste pak si v posteli spolu hrajeme a jeste na chvili usne.Ale jinak hraje si ty dve a pul hodinky pak poznam ze je unaveny a jde teda spinkat. A pak je teda obidek a odpoledni spanek tak kolem ctvrte.
A rikas, ze pak ti usne az treba kolem desate vecer? Tak to nevim, jestli spi predtim treba od ctyr do peti, tak pak uz okolo osme, max devate by mel byt unavenej?
A mate nejaky ritual, podle ktereho by vedel, ze se teda jako ma jit spat?
Mame normalne koupani 19:30-20:00, pyzamko mlicko.To uz jsem zavedla od narozeni.Moje mamka je z toho taky hotova protoze on opravdu je trihodiny v kuse vzhutu a porad leze smejdi po byte porad se oneco drzi a stoji.
A jak dlouho ti to takhle dela? On ma pul roku, ne? A to uz takhle leze po byte, drzi se a stoji? To je rychlik! Neni to tim, ze se treba zrovna ted naucil si stoupat a je z toho objevu tak nadseny, ze nemuze spat? To se pry stava. Tak treba to bude u vas taky tim a za par dni to samo prejde. ![]()
No je to od te doby co ce naucil byt na kolinkach ale nelezl coz je asi tak odcervna.Jo jo ted mu bude v zari tretiho 7m leze po byte drzise veci a stoji a o vikendu si sedi .Taky na me v poradne koukali jak na zjeveni ![]()
To je teda fakt sikulka! Mozna ze prave nema cas spat, protoze potrebuje trenovat pohyb.
Od cervna, no, to uz trenuje pekne dlouho!
No ale kdyz spi 2× denne, tak si myslim, ze min by nemel, tak to uz ti teda fakt neumim poradit. Proste vydrzet, asi mas vic aktivni ditko. ![]()
Vypada to tak ze je trosicku vic aktivni a zajimalo by me po kom
Co se da delat jen vydrzet to je mi uz jasne ![]()
Náš syn od narození usínal vesměs sám pěkně v postýlce, v roce a půl se to změnilo a během dne i večera usíná strašně dlouho a při tom vyžaduje naši přítomnost. Trvá to někdy i 3/4 hodiny než se mu podaří usnout a my konečně můžeme odejít z pokoje. V noci si také vynucuje spaní v naší posteli, a já po několika probdělých nocích kapitulovala. Pravidelné rituály u nás nezabírají, jsou stále stejné od narození. Když jsem zkoušela i metodu vyplakání dítěte a oddalování mého příchodu, vzteky mi vylezl z postýlky na komodu a pak dolů žuchnul. Takže jsme strávili noc v nemocnici na pozorování a já vedle něj v křesle, protože pro mě nebylo místo
Nevím, co se u něj stalo, jestli to třeba souvisí s nějakým vývojovým obdobím, ale doufám, že se to časem zlepší a bude zase usínat sám do několika minut
Nemáte, prosím, někdo nějakou radu?
No, ja ti moc neporadim, malymu je 16 mesicu a zhruba posledni mesic se mu spani taky zhorsilo. Denni dobry, ale v noci se vic budi a uz jsem taky parkrat kapitulovala, kdyz tak hrozne vrestel a vzala ho k nam do postele. Nastesti jsem ho, kdyz usnul, mohla zase prendat do svoji postylky a proslo to, spal dal. Nechtela bych, aby si zvyknul spat s nama.
Taky doufam, ze je to jenom nejake prechodne obdobi a zase se to zlepsi. ![]()
@Nathal U nás zabrala Estevillova metoda.
Jak dokázal vylézt z postýlky? Nemáte matraci moc vysoko?