Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, chtela jsem se zeptat na Vase nazory a zkusenosti s tim, odkdy muze spat dite ve vlastni posteli? Protoze cekame druhe, chteli jsme prenechat postylku pro miminko a starsiho chlapecka prestehovat jiz do jeho vlastni postylky. Bude mu v te dobe ale necely 1,5 roku, tak nevim, jestli to neni brzy.. Dekuji za Vase prispevky.
Moje mamka davala spat brachu od 8 meho mesice do normlani postele tak nevim ![]()
Koupila bych sice postranni zabranu na postel, ale jinak si myslim, ze spousta lidi dava takhle male deti do velke postele. ![]()
Ahoj mám chlapečka 16 měsíců a dceru 3 měsíce a od včera jsme malého také převeleli do klasické postele, protože jsme potřebovali pro malou uvolnit postýlku - páč se už nevešla do novorozeneckého košíku… Jen jsme mezi postel a matraci koupili takové desky na zastrčení, aby nevypadl (postranách co nejsou zdi), protože v noci hodně cestuje ![]()
Taky jsme to tak měli. Dva měsíce před narozením druhého miminka, jsme dali staršího do velké postele, bylo mu teda 20 měsíců a přešel na ni v pohodě.
Tak my kluka budeme stěhovat do postele se zábranou teď ve 20 měsících. Ale na chatě při sám v manželské posteli (než se za ním v noci přesuneme) naprosto v pohodě od roku. Ani tam moc necestuje. Tak doufám že doma přesun proběhne v klidu.
Syn je od 16 měsícú ve své posteli se zábranou. Bez problémů, on spíš už nechtěl být v postýlce.
Já mám děti 17m od sebe, kluk když se narodil tak spal první 3m v košíku, ale dcerku už jsme učila na velkou postel. spala v ní asi od těch 18m. ani zábranu neměla, asi 2× v noci spadla a pak už si dávala pozor. Loni jsme koupili patrovou, a od 3let spí dcerka nahoře, kluk šel ve 2letech dolů a postýlku jsem prodala.
Ahoj, můžu se vetřít s dotazem - my jsme taky malé už zařídili pokojík a má tam velkou postel 3/4 letiště. ale já jsem zvyklá ji dát večer do postýlky, chvílu si povídá nebo hraje s dudlama a pak usne. ale z té velké postele samo utíká a buší na dveře pokoje
tak jak se prosím řeší tohle?! má 16 měs. přemýšlela jsem, že ji ještě převezu do pokoje v postýlce…protože ona v té velké posteli prostě neusne.
@michaela1808 já bych si tam s ní lehla a třeba četla pohádku nebo počkala, než usne a četla si třeba já. Já to tak dělám a neobtěžuje mě to (nebo někdy jenom trochu
ale to může zastoupit tatínek, když potřebuju něco dělat) - starší spí s náma, ale chodí spát dřív, než my, mladší je v přiražené postýlce bez bočnice. Řekla bych, že si zvykne - tím, že byl starší na velkou zvyklý od mala, nezažil nikdy ten náhlý pocit volnosti a nikdy mi z postele neutíkal…
@michaela1808 Jo, tak tohle je přesně důvod proč u nás 22 měsíční je stále v postýlce a ještě tam nějakou dobu bude… je zvyklý usínat sám, se mnou neusne vůbec, s tátou jo, ale i tak to trvá déle než když je sám… a z velké postele by utíkal - to jsme si ověřili teď na táboře ve stanu, dala jsem ho spát, zapnula chůvičku, párkrát se ozval, pak ticho, tak si říkám jak krásně spí… no a on seděl na zemi a krámoval mi věci ![]()
@Angua píše:
@michaela1808 já bych si tam s ní lehla a třeba četla pohádku nebo počkala, než usne a četla si třeba já. Já to tak dělám a neobtěžuje mě to (nebo někdy jenom trochuale to může zastoupit tatínek, když potřebuju něco dělat) - starší spí s náma, ale chodí spát dřív, než my, mladší je v přiražené postýlce bez bočnice. Řekla bych, že si zvykne - tím, že byl starší na velkou zvyklý od mala, nezažil nikdy ten náhlý pocit volnosti a nikdy mi z postele neutíkal…
no to je ale právě docela problém, malá se mnou nikdy neusne, neusnula nikdy ani se mnou v posteli. chce být sama a v postýlce
už ji znám. moje maka se ji párkrát pokoušela uspat, když jsme byli pryč a byla s ní v ložnici a malá jí asi hodinu něco dudlala a pak usnula mamka a pak teprve malá. ona to tak prostě asi neumí. samo, že až bude větší, ráda jí přečtu pohádku atd. ale zatím usne prostě pouze tak, jak je zvyklá - sama a v postýlce. navíc jsem za to fakt ráda, že ji nemusím nějak složitě uspávat a přijde mi škoda s tím začínat teď. asi počkám a nechám ji co nejdýl v postýlce, je drobná, nemlátí se tam zatím.
@j.a.n.i1 píše:
@michaela1808 Jo, tak tohle je přesně důvod proč u nás 22 měsíční je stále v postýlce a ještě tam nějakou dobu bude… je zvyklý usínat sám, se mnou neusne vůbec, s tátou jo, ale i tak to trvá déle než když je sám… a z velké postele by utíkal - to jsme si ověřili teď na táboře ve stanu, dala jsem ho spát, zapnula chůvičku, párkrát se ozval, pak ticho, tak si říkám jak krásně spí… no a on seděl na zemi a krámoval mi věci
ahoj Jani, no to máme úplně stejné…a máte tu klasickou postýlku 140×70 nebo 120×60???
@michaela1808 Máme 120×60, ale malý je prcek, má tak 85cm, takže rezervu má velkou… spíš bude za 2 měsíce druhé, takže holt bude druhá postýlka…
@michaela1808 jasně, šak dokud se tam vejde a z postýlky nemusí, je tam radši, tak proč ji někam přesouvat ![]()