Spánková obrna
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Spánková obrna
Poprvé jsem spánkovou obrnu (spánkovou paralýzu chcete-li) zažila když mi bylo cca 17, vyděsilo mě to neskutečným způsobem.. týden jsem se bála usnout. Tak jsem hledala pojmenování, zajímala jsem se, co se mi to stalo.. pak to přešlo.
Teď - podruhé za tři dny. Pokaždé jen ochrnutí celého těla, dnes poprvé zrakové i sluchové halucinace:
Malá se vzbudila, když manžel odcházel do práce, vzala jsem si ji do postele a kojila. Manžel se s námi rozloučil a odešel, pamatuju si, že byla ještě tma. Obě jsme u toho usly a pak mě „vzbudilo“ šramocení klíčů v zámku, otevřela jsem oči a viděla, že se dveře do pokoje otevírají. V tu chvíli jsem si pomyslela, že se manžel pro něco vrátil, ale jakmile mi začalo už hodně známé brnění těla a ochrnutí, věděla jsem, že to tak není. Do té chvíle jsem nikdy halucinace neměla, jen jsem četla, že je možné vidět nějaké osoby. Když jsem viděla otevírající se dveře a cítila, že se nemůžu hýbat, urputně jsem zavřela oči a bála jsem se na tu osobu podívat, celou dobu jsem se jen soustředila na to, že zachvíli obrna odezní.. slyšela jsem, že chodí kolem postele tam a zpátky.. jen se ve mě střídaly pocity děsu, strachu, paniky, toho, že nesmím otevřít oči a že zachvíli bude dobře. Když brnění ustávalo, slyšela jsem jak mi hodně zblízka šeptá do ucha „Bohužel. Už se probouzíš.“
Po probuzení jsem hned volala manželovi, opravdu se domů vracel, ale ještě za tmy a do ložnice nešel! Když jsem se vzbudila, bylo už světlo.
Načetla jsem o tom už hodně.. dnes budu zase mít strach usnout!
![]()
Příspěvek upraven 01.11.12 v 10:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lulu Jung Ty blaho, z toho mám totální husinu
Co takhle se svěřit nějakému odborníkovi, protože tohle není normální. Vůbec se ti nedivím, že máš strach usnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beru píše:
@Lulu Jung Ty blaho, z toho mám totální husinuCo takhle se svěřit nějakému odborníkovi, protože tohle není normální. Vůbec se ti nedivím, že máš strach usnout.
Nevím, jestli hned letět k odborníkovi, hodně jsem toho přečetla a vím, že se není čeho bát.. je to stav, kdy se mozek probudí dřív než tělo (laicky řečeno)
„Fyziologicky je spánková paralýza spojena s paralýzou, ke které dochází během fází spánku, v nichž máme živé sny (fáze REM). Během nich mozek funguje, ale tělo by mělo “spát” a nehýbat se. Spánková paralýza vlastně slouží k tomu, aby se naše pohyby ve snu nepřenášely na fyzické tělo, abychom si během spánku neublížili. Potud je vše v pořádku. Ovšem u lidí, kteří trpí spánkovou paralýzou, se vědomí probudí, ale tělo zůstává komplexně paralyzované. V tento okamžik už například nemůžete hýbat končetinami, a pokud tak činíte, je to jen iluze. Můžete vlastně jen dýchat.
Spánkovou paralýzu provázejí obvykle sluchové halucinace – osoba může slyšet jakési hučení či pískání. To jsou zvuky tělesných funkcí (tep, krevní oběh), které postižený v tomto stavu vnímá velmi zřetelně, v další fázi může “slyšet” i hlasy nebo křik. Někteří mají i zrakové halucinace, vídají osoby, duchy, mají pocit, že s nimi komunikují, nebo že se vzbudili a sami se pohybují po místnosti, která je do všech detailů reálná jako ta, ve které právě leží.“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to znám až moc dobře. Mám to vždy jednou za čas ale třeba 3 noci za sebou. Ale poslední dobou jsem u toho měla šílené tlaky v hlavě. Myslela jsem, že mi praskne. Zdálo se mi také něco podobného, taky že se vracel manžel. Ale jen že jsem ho slyšela na schodech. Jak tomu zabránit nevím. Ale když už se to stane, tak mysli na to, že musím hýbat s prstama na nouhou. Odezní to rychleji. Opravdu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@taljenka píše:
Tak to znám až moc dobře. Mám to vždy jednou za čas ale třeba 3 noci za sebou. Ale poslední dobou jsem u toho měla šílené tlaky v hlavě. Myslela jsem, že mi praskne. Zdálo se mi také něco podobného, taky že se vracel manžel. Ale jen že jsem ho slyšela na schodech. Jak tomu zabránit nevím. Ale když už se to stane, tak mysli na to, že musím hýbat s prstama na nouhou. Odezní to rychleji. Opravdu…
Doufám, že častější to nebude.. to bych se zbláznila. Děkuju za radu:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lulu Jung píše:
Nevím, jestli hned letět k odborníkovi, hodně jsem toho přečetla a vím, že se není čeho bát.. je to stav, kdy se mozek probudí dřív než tělo (laicky řečeno)„Fyziologicky je spánková paralýza spojena s paralýzou, ke které dochází během fází spánku, v nichž máme živé sny (fáze REM). Během nich mozek funguje, ale tělo by mělo “spát” a nehýbat se. Spánková paralýza vlastně slouží k tomu, aby se naše pohyby ve snu nepřenášely na fyzické tělo, abychom si během spánku neublížili. Potud je vše v pořádku. Ovšem u lidí, kteří trpí spánkovou paralýzou, se vědomí probudí, ale tělo zůstává komplexně paralyzované. V tento okamžik už například nemůžete hýbat končetinami, a pokud tak činíte, je to jen iluze. Můžete vlastně jen dýchat.
Spánkovou paralýzu provázejí obvykle sluchové halucinace – osoba může slyšet jakési hučení či pískání. To jsou zvuky tělesných funkcí (tep, krevní oběh), které postižený v tomto stavu vnímá velmi zřetelně, v další fázi může “slyšet” i hlasy nebo křik. Někteří mají i zrakové halucinace, vídají osoby, duchy, mají pocit, že s nimi komunikují, nebo že se vzbudili a sami se pohybují po místnosti, která je do všech detailů reálná jako ta, ve které právě leží.“
Přesně tak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem četla vše možné i nemožně a k doktorům letět… akorát by ze mě udělali blázna ![]()
Je to opravdu strašně nepříjemné. I tu bolest hlavy jsem si živě pamatovala ještě 2 dny po tom…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U mě je to ještě o to horší tím, že mám nejspíš nějakou lehkou formu klaustrofobie, když jedu ve výtahu, tak jsem v pohodě, protože je to dočasné a vím, že zachvíli dojedu a pohoda, ale nedejbože, že bych se zasekla..
nebo stačí, když mě manžel hodně obejme, hodně stiskne, hned u mě převládá pocit paniky z toho, že se nemůžu hýbat a nadechnout. Takže když se mi stává ta obrna i bez halucinací, jen čistě to, že se nemůžu hýbat ani křičet.. to se ani nedá popsat, to je pocit na zbláznění prostě..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asi takhle - moje teta i strejda tohle měli naráz - neříkejte mi, že šlo o to že se oba naráz vzbudili
ale tělo ještě ne ![]()
Viděli při tom na chodbě chodící shrbenou babičku, co jim přešlapovala před pokojem. Pes se jim v tu chvíli zavrtal pod deku a třásl se. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:asi takhle - moje teta i strejda tohle měli naráz - neříkejte mi, že šlo o to že se oba naráz vzbudili
ale tělo ještě ne
Viděli při tom na chodbě chodící shrbenou babičku, co jim přešlapovala před pokojem. Pes se jim v tu chvíli zavrtal pod deku a třásl se.
Tak to už bude jiné kafe..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zažila jsem spánkovou obrnu na vlastní kůži. Dost hnusnej zážitek, brrr. Vím, že z toho pak někdy vznikají úplné duchařské historky
![]()
- Citovat
- Upravit
@Lulu Jung ono to u nich je složitější - sestřenice ve 3 letech viděla jak ji pán vyletěl oknem a od tý doby to se s nima veze, paaralyzování, nezvané návštevy, noční skřeky a nářky- přestěhovali se a "to " šlo s nima - v noci se pouští TV v různých místnostech, šlapot po schodišti.. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Lulu Jung ono to u nich je složitější - sestřenice ve 3 letech viděla jak ji pán vyletěl oknem a od tý doby to se s nima veze, paaralyzování, nezvané návštevy, noční skřeky a nářky- přestěhovali se a "to " šlo s nima - v noci se pouští TV v různých místnostech, šlapot po schodišti..
Ježiši
Jak tak můžou žít? Okamžitě bych sehnala nějakého odborníka..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Lulu Jung ono to u nich je složitější - sestřenice ve 3 letech viděla jak ji pán vyletěl oknem a od tý doby to se s nima veze, paaralyzování, nezvané návštevy, noční skřeky a nářky- přestěhovali se a "to " šlo s nima - v noci se pouští TV v různých místnostech, šlapot po schodišti..
Tak někteří lidé jsou magnetem na negativní energie, o to horší to je, když se energie s nimi i stěhuje. Pokud už to mají v takové fázi, nejspíš vyzkoušeli všechno, podle mě ale určitě za odborníkem. Tady nejspíš vyvětrání a čištění bytu šalvějí nepomůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
- Kartářka - Ludgeřovice, Petřkovice
- Kartářka z Frýdku, ulice Slunečná?
- Dítě Blíženec
- Potřebuju duchovní radu nebo názor :(
- Ezoterické maminky