Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Ráda bych se zeptala, případně poradila s některou maminkou, co měla stejný nebo podobný problém.
V červnu 2020 jsem měla horší výsledek cyto. ASC-H. Teď v září jsem byla na kontrolním stěru, doktor mi doporučil konizaci čípku, že výsledky nejsou nějak hrozné, jen zhoršene. Zakázal mi tedy otěhotnět. Nojo, ale co se jako na potvoru přihodilo. Týden po jeho zákazu, jsem zjistila, že jsem těhotná. Teď v týdnu jsem u něho byla, výsledek z nového stěru nebyl opět dobrý H-SIL. Doktor naštvaný, že jsem těhotná, prý je to tedy velký problém. Vlatně mi na moje otázky moc neodpověděl. Prý mi vše řekne až za týden na uktrazvuku. Jen vím, že nebudu chodit k němu do poradny, ale posíla mě do naší fakultky, kde prý budu sledovaná. Mluvil o kolposkopii, případné biopsii, že oni si rozhodnou o dalším postupu. Víc nevím. Mám hrozný strach, nevim co mě čeká. Samozřejmě mě napadají nejhorší scénáře. Že se během těhu rozvine rakovina čípku, nepodchytí se, já umřu nebo se nevyléčím. Bojím se abych nemusela na potrat, bojím se o sebe i dítě. O našeho syna, aby nevyrůstal bez mámy. Místo toho abych se radovala že bude druhé mimi, tak jsem v hrozným stresu. Potřebovala jsem od doktora nějak uklidnit, ale toho se mi nedostalo. Na netu jsem četla všelijaké diskuze, ale nevím čemu věřit. Je mi 27, jsem v 7tt., po porodu v r.2017 od kontroly po šestinedělí horší cyto. jednou horší, pak lepší, zase horší..a teď toto.
Díky za každou odpověď ![]()
No za me, pokud se tři roky potykas se špatnými výsledky a je to jako na houpačce, tak jsi v te nemocnici měla byt už dávno a klidně si to vydupat. Otěhotnění je nezodpovědné a osobně bych počítala s tím, ze udělají biopsii a v případě pozitivních vysledku pošlou na potrat. Jako lepší jedno dítě co má mámu než nějaký pokusy a nechat triletaka a kojence na krku otci a prarodicum.
Ja na tom byla resp. jsem stejně. Také ASCH. Při odběru druhé cytologie dr. zjistil, že jsem těhotná. Žádnou tragédii z toho ale nedělal. Chtěl provést biopsii. Měla jsem stejne myšlenky jako ty. Že mi tu zůstane manžel s dvěma malými dětmi. Já jsem se s dr. domluvila, ze chci rizika Biopsie konzultovat v COP v nemocnici. U těhotných je postup kontroly co 10 týdnů, zda se nic nezhorsuje, a konizace po šestinedělí. Mám teď za sebou poslední kontrolu před porodem a nález je stejný. Přečetli jsme s manželem hodně a i v zahraniční literatuře je tento postup doporučen. Je spíš vzácný, že by došlo během těhotenství ke zhoršení, ba naopak se nález někdy zlepší. Já se snažím si to prostě nepripoustet a doufám, že pak konizace dopadne dobře.
@Anonymní píše:
Ja na tom byla resp. jsem stejně. Také ASCH. Při odběru druhé cytologie dr. zjistil, že jsem těhotná. Žádnou tragédii z toho ale nedělal. Chtěl provést biopsii. Měla jsem stejne myšlenky jako ty. Že mi tu zůstane manžel s dvěma malými dětmi. Já jsem se s dr. domluvila, ze chci rizika Biopsie konzultovat v COP v nemocnici. U těhotných je postup kontroly co 10 týdnů, zda se nic nezhorsuje, a konizace po šestinedělí. Mám teď za sebou poslední kontrolu před porodem a nález je stejný. Přečetli jsme s manželem hodně a i v zahraniční literatuře je tento postup doporučen. Je spíš vzácný, že by došlo během těhotenství ke zhoršení, ba naopak se nález někdy zlepší. Já se snažím si to prostě nepripoustet a doufám, že pak konizace dopadne dobře.
A co ti v tom COP řekli? Díky ![]()
@Andriyss píše:Že ten nález by byl na konizaci. Já mám tedy i Hpv pozitivní, ale prvni špatny nález byl před 10 mesici. U těhotných se praktikuje tenhle konzervativní přístup s kontrolami co 10 týdnu. Řešilo by se to jen kdyby se nález zhoršoval. To u mne naštěsti nenastalo. Já chodím na kontroly čípku tam a k mému dr. na klasické těhotenské. Co jsme četli, tak špatná cytologie rozhodně není indikace k potratu. Při nejhorším by provedli konizaci s jeho rizikem. Ale, jak jsem psala, zhoršení má být spíš vzácné.
A co ti v tom COP řekli? Díky
@Anonymní píše: Že ten nález by byl na konizaci. Já mám tedy i Hpv pozitivní, ale prvni špatny nález byl před 10 mesici. U těhotných se praktikuje tenhle konzervativní přístup s kontrolami co 10 týdnu. Řešilo by se to jen kdyby se nález zhoršoval. To u mne naštěsti nenastalo. Já chodím na kontroly čípku tam a k mému dr. na klasické těhotenské. Co jsme četli, tak špatná cytologie rozhodně není indikace k potratu. Při nejhorším by provedli konizaci s jeho rizikem. Ale, jak jsem psala, zhoršení má být spíš vzácné.
A pravděpodobně trvá nějaký delší čas, než se s toho vyklube rakovina? Snad ti vše dobře dopadne, držim palce ![]()
@Andriyss píše:
A co ti v tom COP řekli? Díky
Jo, a v COP na biopsii ani nepřišla řeč, chodim prostě jen na kontroly. Ja bych to prostě řešila tam, klasický gynekolog na to prostě není takový expert jako jsou tam
@Andriyss píše:
A pravděpodobně trvá nějaký delší čas, než se s toho vyklube rakovina? Snad ti vše dobře dopadne, držim palce
Přesně tak. Děkuji, doufám v to. A věřím jim, že ví, co dělají. Tobě taky přeji, ať je to ok.