Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mému chlapečkovi jsou 2,5 mesice a uz se začíná noční spánek zlepšovat. Spi od 20:00/21:00 do 6:00/6:30. Prvni a druhy blok ma vetsinou dost dlouhy - kazdy min. 2,5hod a max 4hod. Ale nad ránem (okolo čtvrté, občas uz od 3:30, obcas naopak az k páté) ma ten spánek uz šíleně rozkouskovaný, pokud se poštěstí tak probouzeni každou hodinu, pokud je horsi noc tak vstávání a vraceni dudlíku, kojeni, utěšování klidně každých 20 minut.
Vim, ze to bývá běžné, ale kdy se vam to zlepsilo?😊 kdy zacly byt ty bloky vsechny podobne dlouhé? A kdy se ta noc vic ustálila? Beru, ze uz mame celkem rutinu oproti driv, ale furt se občas stává, ze vstanu 3/4× za noc a občas 10×😂
Ve 4-5 letech. Každé dítě je jiné.
U jiného vlastního dítěte ve 2 letech.
V roce se to zlepsilo na bloky po 3 h (do te doby byly max hodinove), od dvou let uz se to zlepsilo hodne, vetsinou ma 2 bloky po 4h. Ale i ted ve 4 letech jsou noci kdy jsme 4×-5× vzhuru.
Reálně? Tak někdy po roce. Už si to úplně nepamatuju, ale vím, že mezi 4-10 měs to bylo lehce peklíčko, kdy jsem na prsu měla na střídačku jedno nebo druhé z dvojčat. Nevstávala jsem, to bylo moc námahy. Měla jsem děti v posteli každé z jedné strany a jen se přetáčela. Ve 2 letech pak poprvé OBA spali nonstop bez probuzení celou noc (kojeni byli do nějakých 14/15 měs) ![]()
Do roka každou hodinu vzhůru. V roce 2-3h. Teď 1,5 roku a budí se po 4h - 3× za noc. Někdy stačí dát dudlík, někdy je to znova uspávání na hodinu.
Starší se mi budila asi od 3m-9m 1× za noc. Mimo to spala bez probuzení. To bych přála všem ![]()
Hele já to nemyslím zle, ale podle mě tě čeká strašně těžký život, když tady co 14 dní řešíš, jak ti malý spí a kdy to bude lepší. Je to na palici, spánková deprivace je regulérní forma mučení, ale ono je opravdu každé dítě jiné a i ten spánek je v tomhle období divoký, a když už si myslíš, že máš nějaký režim, tak se to zas změní ![]()
Moje dítě třeba spalo v kuse už od těch dvou, tří měsíců, ale pak tam byla období, kdy se to změnilo a pak zas vracelo zpět. Teď je jí rok a půl a spí krásně, jen nad ránem se začne vrtět a neustále pochtívat flašku s vodou
Ale spím s ní, takže mě to nijak zvlášť neobtěžuje, jen jí ji podám a spím dál ![]()
Je mu 2 a půl měsíce boha jeho. Nevyspíš se klidně ještě dva roky.
Jinak souhlas. Jestli tady máš několikáté téma, protože se to tady teď dost opakuje, zkus se s tím spíš smířit.
Malé děti prostě někdy špatně / hůře spí. Některá mají pouze krátká období, některá delší, některá pravidelné. Nad ránem se probouzí střeva, může ho tlačit bříško, spánek bývá už lehčí. Ve 2,5 měsících nic divného.
Navíc jak to měly ostatní je úplně jedno. Tvoje dítě to bude mít jak chce mít ono.
A to klidně za týden, 2 měsíce nebo 3 roky. To ti nikdo neřekne a kdy to bylo u ostatních je jedno.
![]()
Navíc se to občas mění co dítě. Některé je citlivé na zuby, některé pohybově, někdo řeší spánek ve 4 měsících a někomu spí dítě od narození krásně.
Chápu, že spánková deprivace je masakr. Je, ale člověk to musí přežít. ![]()
Uf, je to ťežké zvyknout si na noční buzení s prvním miminkem, ale nepotěším tě, noční spaní se u mladšího syna srovnalo skokově až s odstavem, do té doby se budil po cca hodině až dvou. A se staří dcerou jsme byli vzhůru po 2 hodinách až do jejích 5 let. Každé miminko je jiné. Brala bych to spíš tak, že je úžasný dar, jak prospí dva bloky noci v dlouhém kuse.
Hodně sil
A pokud možno společného odpoledního šlofíka ![]()
@karkarka a já někde píšu, že požaduju, aby spal celou noc?
Ptám se, kdy se zlepší ta druhá část noci, aby se budil jen treba jednou za dvě hodiny … co je na tom tak divného?
Zlepšilo se to v roce. Do roka se to spíš zhoršovalo a v roce se najednou začali budit jen 3-4× za noc.
Do roka se mi malej budil několikrát za noc a jak jsem přestala kojit po roce tak spinka celý noci a je mu 18 měsíců. ![]()
@Adel0701
Ano, je to přesně jak pises, prvni blok dlouhý a pak krátké úseky. V 5 ráno jsme ted pravidelně vzhůru protože malý kaká. Potom ještě usne, ale ja už ne a je to pro mě docela náročné, protože jsem nikdy nebyla ranní ptáče a chlap je kolikrát i 14 dni pryč. Pokud máš doma chlapa, zapojila bych ho ať nad ránem podává dudlika a uspává i on.