Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám rok a půl starou holčičku. Jenže začínám mít pocit, že jsem snad ta nejhorší máma na světě. Byla na dvě noci u babičky, prý byla strašně hodná, babi si ji nemohla vynachválit. Přivezli nám ji domů, malá se na mě jenom podívala a okamžitě letěla za babičkou. Po deseti minutách absolutní ignorace si za mnou přišla sednout ale okamžitě slezla a mazala zpátky za babi. Říkala jsem si, že to bude v pohodě, a jako minule bude po babiččině odjezdu dělat deset minut uraženou a zas to bude OK, není… Babi nemohla jít ani na záchod, okamžitě začala řvát, oblekla si bundu, zase začala řvát a plazila se po ní jak lijána. Po odjezdu babi se se mnou absolutně nebaví, jenom řve, válí se po zemi, je hysterická až to bolí. Teď asi po hodinovém záchvatu usnula, nemohla jsem se na ni ani podívat, nedejbože na ni sáhnout, okamžitě ječela tak, že se nemohla pomalu ani nadechnout… Takže teď spí, a řvu já… Připadám si jak nejhorší matka na světě, a začínám pochybovat o tom, že to vůbec můžu zvládnout… Nikdy to nedělala, pokaždé za mnou přišla a nikdo jiný se k ní nemohl ani přiblížit aby měla maminku jenom sama pro sebe, až teď poslední dvě návštěvy u babičky… Dělá to váš prcek taky nebo to prostě nezvládám…?
Klid, babička je změna, nový hry, prostředí, co objevovat.. nejspíš má víc času si s ní hrát a věnovat se jí.. a možná i polevuje v tom, co ty bys jí třeba nedovolila… prostě babi není okoukaná
@Pavla0 Nech to dítě žít. Mě teda fakt netrápí, že pro malého nejsem středobodem vesmíru (alespoň mu nebudu muset jednou poskytovat mamahotel). ![]()
@Pavla0 já mám opačný problém, vyměním ![]()
je to úplně normální ![]()
Je to normální
to ještě není nic co mi dělal starší kluk když sem byla v porodnici
a já hormonama rozházená jsem si to řádně obulela každou noc…absolutně mě ignoroval ještětýden po návratu domů, nebavil se semnou ikdyž sme byli hned druhý den spolu sami doma celý den, jedl jedině když sem mu nechala jídlo a šla pryč předemnou ne
pak už to bylo ok ale ten týden byl hrozný
@Pavla0 tak toho se také bojím až za pár měsíců bude syn u babí a já budu muset do práce
vím že se tam bude mít jako král
.. navíc to není moje máma ale tchýně
o to budu žárlit víc..
![]()
Je vidět, že máš super babičku, která se malé věnuje.
Buď za ni ráda. Neber si ty scény malé nijak osobně. Babi má na ni víc času, užívá si jí… K takové babičce bude malá ráda jezdit na prázdniny.
Taky jsme si prožili hysteráky po návratu po víkendu od babi /mojí tchýně/. Ale to stejně nijak nevolivníš. Já jsem ráda za suprovou babičku, která se oběma mým dětem věnuje…
No jo, ony babičky většinou dají nějakou tu dobrůtku, moc nesekýruji, mají čas si třeba víc hrát než maminka…
Takže se to dítkům líbí a babička je pak pro ně svatá. Takže buď v klidu a buď ráda, že neřve, když není s maminkou a můžeš si i trochu odfrknout ![]()
@Pavla0 tak se nenápadně zeptej co všechno dělaly
a zkus to také pokud se bude jednat o něco nového.. ale spíš to bude jak říkaly ostatní zde.. prostě je to tam pro ní nové, asi míň zakazování, větší legrace, třeba mohla jít spát později, nebo babí lépe čte pohádky… osobně… já jsem babičku milovala strašně, zpětně z toho mám ten pocit, že se mi více věnovala, více se mnou komunikovala (máma pořád v práci, nebo na gauči u tv
no a babička pro mě vymýšlela neustále nějaké nové hry, vyřezala mi loutky ze dřeva, lodičky, všechno (byla učitelka, měla pro tohle talent), zároven mě ale i vychovávala, každé dopoledne jsem musela počítat pár příkladů z matiky, diktát a tak
ale pak jsme třeba zas hrály karty, dobře vařila, ráno snídani do postele, ale jak jsem nepřišla včas domu nebo se jí něco nelíbilo, také zanadávala
myslím že to bylo vyvážené..
A úplně nejhorší jsou vždycky ty návraty z víkendů… kdy o dítěti ani nevím. Nikdo mi nevěří, jaký strašný doma jsou, jak se jen hádaj a perou a vřeští… U babičky 100% dětičky, co jedí všechno a kdy se jim řekne. Hrají si a běhají po zahradě. Mě dokážou umořit během hodin vřeštění a neshod… chjo.
@Pavla0 naprosto normální. Me rekne mama papá a muzu jit. Ale kdokoli ( pomalu i cizi pani z autobusu) se nesmí hnout. Na me se pat tváři jak kdybych je vyhnala. Přivítání. Na všechny se bezi pověsit, dat pusu a ja kdyz dojdu, tak jak kdybych ani nikde nebyla. Na druhou stranu nemam strach, kdyz musím někam jit, ze bezemě to nezvládne. Pobytu v porodnici ( pred 3 měsíci ) si všimla jen diky tomu, ze jsem přivezla tu super panenku
co se hýbe.
Opravdu nemějte zádné obavy. Ja myslím ze lepší nez mamanci.
Já se vždycky těšila na setkání s malou… a ona se vždycky otočila, řekla ahoj a prd. Ještě že mám synátora mamánka
, ten mě přivítat přiběhne ![]()
@Svistice Nech to dítě žít? Ty bys byla v poho kdyby ses na svoje dítě jenom podívala a ono dostalo hysterák takovýho kalibru že se nemůže ani nadechnout? To jsme asi hodně odlišné nátury… ![]()
To znám. PO návratu od mamky ex to nedělá, protože tahle babička ji sice miluje, ale nerozmazluje. Je důsledná, malá 2r tudíž ví, že tam nic navíc nekápne.
Zato moji rodiče - kapitola sama pro sebe. Malou by cpali jen sladkým, když je u nich, a i po návratu, je naprosto nezvladatená, nechávám ji vyřvat, maximálně dostane přes zadek, protože povolovat prostě nehodlám.
Dokonce jsem uvažovala i o přesušení kontaktu (rozhodně ne jen z tohoto důvodu), ale zase ji mi blbé vzít malé babi s dědou.
Příklad z dneška - něco jsem mamce před bytovkou předávala.
Mamka: POjďte nahoru.
Já: Mami, nejdeme, jdem domů, budu vařit oběd.
Mamka to stejně minimálně 5× zopakovala, jak kdyby mi nerozumněla. Malá na to začala řvát, téměř násilám jsem ji musela odvést.
Jestli dělám dobře netuším, ale prostě musí vědět, kdo je máma, a kdo má hlavní slovo.
Ustupovat v tomhle nebudu.