Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s hledáním paní na hlídání( Praha). Narychlo nastupuji od prosince do zaměstnání a hledám paní, která by mi 2× týdně vyzvedla děti ze školy, školy a byla s nimi 3 hodiny u nás doma než přijdu z práce a pak v případě., kdy budou děti nemocné a v tom vidím kámen úrazu. Poptávám se po známých, vyzvedávání dětí by asi nebyl až takový problém, ale nepravidelné hlídání v případě nemocí problém zatím je a velký. Vím, že existují agentury na zprostředkování chůvy, ale podle diskuzí, které jsem četla to také není záruka někoho seriózního. Jak jste podobnou situace řešily vy? Děkuji za zkušenosti případně i tipy. Petra
@PetraBM Ahojte, hodně lidí si schválí-hlidacky. cz, dá se tam najít spousta paní na hlídání i úklid. Jinak přímo v Praze ti můžu doporučit svojí maminu, je to 52-letá všeobecná zdravotní sestra, je pečlivá, svědomitá, pořádkumilovná, má praxi s dětmi v kojeneckém ústavu, s dětmi handicapovanými, s poruchami autistického spektra, s diabetika, epileptiky (já i brácha jsme také), astmatiky (taktéž já i bratr) a i s dětmi nevyléčitelnými. Kdybys měla zájem, pošlu ti do SZ více ![]()
@PetraBM
Ahoj, taťkova sestřenice měla chůvu od nějaké agentury a jednou zjistila, že ji schází šperky. Chůva řekla, že nic nevzala. Slovo proti slovu. Věřím té sestřenici, protože tak rozhodně neměla hluboko do kapsy, aby se snažila na nějakém prstýnku vydělat. Měla jsem taky nabídku na práci a z výše jmenovaného nevzala.
Mě hlídání přes agenturu zklamalo, protože nějakých těch 50Kč z každé odhlídané hodiny, které si ta agentura bere, dělají přesně ten rozdíl mezi tím, že já mám pocit, že za to hlídání platím opravdu hodně a tudíž bych očekávala odpovídající služby a paní má pocit, že je placená málo a že co bych za ty prachy chtěla. Takže když mi vysvětlovala, že nemůže hodit brambor a brokolici do hrnce, protože ona má jídlo jen ohřívat, tak to jsem opravdu zírala a vyhodnotila si to tak, že raději budu mít v záloze 2-3 studentky, které se mi z větší části o ty nárazovky podělí, než abych platila draze agenturu a pak trnula, jestli mi sem pošlou někoho normálního, nebo paní, co mi bude tvrdit, že jí v agentuře říkali, že s těmi dětmi může zůstat doma a vůbec je nemusí brát ven, popř. že jídlo nevaří, pouze ohřívá.
@PetraBM Ahoj, já jsem za studií často hlídávala děti. Mám děti ráda a tak to pro mě byla dobrá forma přivýdělku. Nepracovala jsem přes žádnou agenturu, nějak jsem se k tomu dostala přes kamarádku a pak už si rodiče sami předávali kontakty a volali mi samy rodiny (hlídala jsem děti cizojazyčných rodin, takže tam ta komunita byla menší a oni si navzájem předávali kontakty a reference na slečny na hlídání). Z naší skupiny na VŠ takhle hlídaly snad všechny holky, navzájem jsme se zastupovaly a vím, že si takhle přivydělává spousta studentek, i v českých rodinách. Takže jako jednu z možností bych ti doporučila poohlédnout se po nástěnkách na VŠ a dát si na ně inzerát, třeba na FF nebo pedagogickou fakultu. Výhodou je, že když ti bude hlídat slečna třeba z 4. nebo 5. ročníku, tak ti může pohlídat děti i celý den v případě nemoci, té školy už nebývá tolik, aby tam musela být každý den. Nevýhoda samozřejmě je, že o té dotyčné nebudeš na začátku nic vědět a budeš se muset spolehnout na instinkt, vyzkoušet si ji, jaký má vztah k dětem, jak s nimi komunikuje, jestli není lempl. Z mé zkušenosti ale takový způsob hlídání fungoval dobře, nikdy jsem o žádném problému neslyšela, ani od rodin, ani od spolužaček (ale samozřejmě jich tolik neznám, aby to byl reprezentativní vzorek).
Navíc jsem měla pocit, že oproti chůvám „babičkovského“ typu mě ty děti díky mému věku brali trochu jako starší ségru nebo velkou kamarádku, neměly přede mnou ostych jako před cizím dospělým člověkem. Čímž nechci říct, že starší chůvy jsou horší, každý věk má své výhody a nevýhody.
Mě hlídání přes agenturu také zklamalo, hledala jsem hlídání pro kluka a nakonec to dopadlo tak, že holčina doprovázela mojí starší dceru po kroužkách, protože to prostě s tak malými dětmi neuměla. Přesto, že její reference byly super, byla hodná, to ano, ale já chtěla hlídání pro syna. Dcera je už skoro samostatná. A tak k nám chodila rok, říkala jsem si, že se to poddá, ale nepodalo.
@AdelaHores tvoje maminka je z které Prahy? Klidně bych ji brala na pár dní v týdnu.
Hledala jsem a našla. já dokonce hledala na nepravidelné hlídání a nemoci. taky jsem se bála, že to bude nereálné - ten kdo si chce vidělat nebude v pohotovosti 5 dní v týdnu, maminka na MD si zas nevezme na hlídání nemocné dítě. Nakonec se mi ozvala paní v důchodu, čertvě. ráda si sem tam přiydělá, ale zase nechce hlídání moc. semtam jí to vyhovuje.
nicméně narychlo to hleda, to bude asi fakt boj. třeba budeš mít štěstí, ale co já vyzkoušela holek, než nějaká byla alespon trochu spolehlivá a nerušila hlídání hodinu předem protože má zkoušku ![]()
@Riky69 Ahojky, mamka je z Prahy 9-Černý most(bydlí kousek od stanice m.-Rajské zahrady), ale nedělá jí problém někam dojet ![]()
Nejlepší je na hlídaní rodina i když je mi jasně, že né vždy to jde. U cizích je větší riziko, že se budou chovat nevhodně. Nejlepší je doma mít nějakou skrytou kameru