Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
prosila bych o radu,malá špatně pase koníčky,hlavu má moc zakloněnou a zvednuté nožičky nahoru,tzv. letadlo,které je v tomto věku špatně,na 3.měsíční kontrolu jdeme až za 14 dní,tak sonduju,jestli jsou nějaké cviky,jak tuto „vadu“ odstranit.Máte některá se špatným pasením zkušenosti?
Díky M.
No nohy se snad u pasení koníčka zvedají a to pokrčením v kolínkách letadlo dost dobře nevím co tím myslíš??- nohy rovně????), jak by udržela rovnováhu a hlava se taky zaklání jakoby dozadu, navíc má necelé 3 měsíce a pořádně bude pást koně až se sama otočí na bříško, náš mladej to vypiloval až teď a to má ještě hlavu jak šišomeloun ![]()
Vidím, že je to druhé dítko, tak už bych si asi hlavu nelámala, mudře to můžeš s malou předvést, ale ty normální ti řeknou, že má čas na vypilování.
Mám takový pocit, že když maličko nadzdvihneš nožičky, tak se tím zmírní záklon hlavy. A na držení nožek na podložce mu dám dlaně na stehýnka a palce na zadek. Akorát mi pak nezbývají ruce na rovnání ručiček. ![]()
moje malá dělala letadlo taky a koníky začala pást pořádně snad až v půl roce - ona teda celkově blbě držela a natáčela hlavičku, mudru jsem na to na 3měsíční upozornila a ona nás poslala na rehabku. Měli jsme asi dva nebo tři podpůrné cviky - malá potřebovala jenom správně nasměrovat. Takže se určitě pro klid duše zeptej, ale sama rozhodně s mimčem nic necvič.
Co nejvíc při mazlení a nošení klubíčkuj, při pasení srovnávej loktíky k tělu… a uvidíš, co ti řekne doktorka.
Mohlo (ale NEMUSELO!!) by to být způsobeno hypertonií (velkým svalovým napětím), která se pak odbourává cvičením (vojtovka, bobath). My měli hypertonii a bylo to podobné, ještě navíc Kubík měl neustále i po 3. měsíci pěstičky, prostě nikdy ruce neuvolnil. Ale já su „postižená“, u synovce jsem to taky zkoumala a zdálo se mi, že má hypertonii taky a nakonec mu nebylo nic a vše krásně zvládl
![]()
Jo tak náš ty pěstičky povolil až když se sám otočil v 5 měsíci na bříško a zpět, tam jim to dojde, že maj ty ruce otevřít ![]()
U toho letadla zvedá i ručičky z podložky? To letadlo se zvednutýma ručkama a nožkama prý až tolik nevadí, ale ty záklony s opřenýma ručkama ty vadí. Když uvidíš, že to dělá, tak dej před ní nějakou hračku, nebo si k ní lehni a dej před ní svůj obličej, prostě ji nějak z toho záklonu nalákej aby koukala dolu dopředu.
Hodně ji chovej v klubíčku a dodržuj zá:,–(y správného polohování miminek - tzn. neposazovat, nenosit ve svislé poloze.
gina108:ručičky má právě na podložce zavřené v pěst,zvedá jen vysoko hlavu a nohy celé až k zadečku.No uvidíme,když tak budeme muset něco cvičit,ale snad to nebude tak zlé.
Sice to tak být nemá, ale to není žádná tragédie, uvidíš co ti řekne mudr. Kdyby nic, tak ale vřele doporučuji s ní chodit pak na nějaké cvičení miminek nebo na plavíní. Náš Myšák chodí od 3 měsíců cvičit a od 4 plavat. Fyzioerapeutka nám už lecos poradila, takže mám pocit, že jsme tak nějak pod kontrolou odborníka
a hlavně že se pohybově hodně rozvíjí na to jak býval dřív líný ![]()
Maminky, potřebovala bych radu. Adélce je 2,5 měsíce a při pasení koníčků se mi snaží lozit, takže máchá ručičkama a nožičkama a jakoby se stáčí „do rohlíku“.Celá se stočí doprava do obloučku, až se jí udělají vrásky pod podpažím. jako by měla křivou páteř..na kontrolu jdeme až 13.3.,tak nevím, co s ní..
@elis1991 Uvidíš co ti řekne dr. Možná to nic není a nebo vás třeba pošle cvičit vojtovku. Taky cvičíme. Neboj, bude to ok
Je ještě malinká, všechno se spraví.
Třeba se jen snaží pootočit ![]()
A neměla bych pí. doktorce aspoň zavolat a domluvit si kontrolu na dřív, než za měsíc? abychom něco nepropásly..
@elis1991 Nase mala byla taky stocena k jedne strane, navic spatne teziste a opora v loktech, takze pasla jak prase - nakonec jsem navstivila fyzioterapeuta, chvili jsme cvicili vojtovku a ta predilekce se do par tydnu upravila, paseni za par mesicu taky ok. Muze to byt pouze docasne spatne drzeni tela, ktere se samo spravi, ma to hodne deti, ale taky to muze byt nejaka koordinacni porucha… pro klid v dusi zkus zajit na fyzioterapii, at ti na ni nekdo mrkne, lepsi nez mesic projizdet diskuze a clanky na netu a stresovat v nejistote. Navic cim driv se tyhle asymetrie zacnou resit, tim rychleji se muzou upravit, jelikoz dite jeste nema zafixovanej spatnej pohybovej stereotyp. Drzim palce, at vse dobre dopadne ![]()
@elis1991 jasne, bezte hned po vikendu, budes klidnejsi a nic neprosvihnes ![]()
Já si to taky říkám, ale máme doma hrozně chytrýho dědečka, kterej tvrdí, že je to normální. jsem ráda, že jsem konečně někde našla oporu
tak děkuji za rady