Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky
pár diskuzí jsem četla, ale nikde jsem se nedočetla to co jsem potřebovala
..našemu melému je něco málo přes 3 měsíce, hlavičku zvedá pěkně, ale jen s pomocí dospělého, který mu cpe ručičky pod jeho tělíčko, jakmile ručičky pustíme udělá takzvané „letadlo“… pediatr nám dal doporučení na rehabilitace, dle jeho názoru zvedá hlavičku dobře, zadeček má dole, jen ty ručičky…
chodili jste už v tomto období s miminky na rehabilitace? dle mého názoru má na to ještě trochu čas, přece nemůže umět všechno hned podle tabulek
v okolí jsem se setkala s případy kdy na rehabilitace šli až po pátém měsíci a dítě je vpořádku a zdravé a nijak zaostalé…
nevíte jak bych malého donutila tam ručičky nechat? ![]()
Díky moc ![]()
Kamarádka s takhle malou holčičkou chodila (ze stejného důvodu), cviky, které s ní měla dělat nebyly vůbec bolestivé ani nepříjemné a pomohlo jí to. Teď jí bude rok a vše je bez problémů a dalších rehabilitací.
Běž na ty rehabilitace… Třeba má zkrácené nějaké svaly (klidně ještě z bříška) a prostě fyzicky není schopen tam ty ruce udržet. Může mít jiný problém…
Fyzioterapeut to pozná a doporučí cvičení.
A lépe se cvičí s menším miminem - neklade tolik odpor.
Na rehablitaci máte žádanku hlavně proto, aby na mimčo koukl odborník, řekl důvod a podle toho jste se tedy zachovali. Tyhle letadélka nejsou opravdu u 3 měsíčního mimča v pohodě, tohle je fyziologické až pro děti, které mají zvládnuté první a druhé vzpřímení. V této pozici je totiž všechno špatně a dítko si tak nejenom fixuje špatné pohybové vzorce, ale taky zbytečně namáhá to, co by namáhat nemělo (např. tam dochází k záklonu hlavy a k prohnutí v zádech, což není prostě optimální). S malým miminem se dobře cvičí, lépe se s ním manipuluje a čím dřív se případný problém odstraní, tím lépe. A ano, se starším dítkem jsem na rehablitaci chodila, už od 7 týdnů.
díky moc, na rehabilitace určitě půjdeme
jen jsem chtěla vědět jestli už v takovémto věku někdo s miminkem na to chodil
možná je línější protože ted za měsíc přibral jen 200g takže byl možná trochu vyčerpaný a unavenější, ale usměvavý a nespavý byl i tak pořád
![]()
@tý.lu Poklud letadlí, tak nakluš na rehabilitaci co nejdřív. Čím dřív se to naučí správně, tím míň práce pro tebe.
jak donutit nechat ručičky tam, kde mají být, ti právě řekne odborník na rehabilitaci. Důvodů může být několik, „cviků“ na získání stability pro dítě také, dle příčiny „problému“.
@Svistice
jdeme tam v pondělí tak jsem na to zvědavá… trochu se to zlepšilo už dělá letadlo jen jednou rukou ale stejně tu co má pod sebou si strká do pusinky
jakmile zjistí po chvilce že muže ručičku mít v pusince tak hlavu skloní dolu a žužlá jí ![]()
@tý.lu píše:
@Fima @Pipet @radkkadíky moc, na rehabilitace určitě půjdemejen jsem chtěla vědět jestli už v takovémto věku někdo s miminkem na to chodil
možná je línější protože ted za měsíc přibral jen 200g takže byl možná trochu vyčerpaný a unavenější, ale usměvavý a nespavý byl i tak pořád![]()
![]()
Letadlo u tříměsíčního není problém „lenosti“. Letadlo je problém nestability, ta vzniká oslabením některých svalových skupin, problémem ve svalovém napětí, můžou ho mít i příliš „snaživá“ miminka… Fakt je důvodů hodně. A zrovna dobré zvládnutí pasení je velmi důležité, protože je to základní poloha, ze které vychází i další pozice mortorického vývoje. Pokud si něco zafixuje špatně na začátku, tak se to s ním povleče dál.
Tak když už máte žádanku, tak běž. Uvidíš, co řekne další odborník. My měli doma aerolinky a doktorka řekla, že to prostě musí zapomenout. Ale myslím, že jí bylo už tak 5 měsíců.
@Aries6 Jak psala @Fima, letadlo je normální u dětí, které již zvládly pasení a jdou do vzporu na natažených rukách. Obvykle se na chvilku vzepřou, pak jsou unavené, tak chvilku dělají letadlo, pak se třeba zase vzepřou nebo si hrají z rukou. Důležité je, aby tam byla ta fáze toho vzporu + dítě dělalo na břiše i něco jiného, než jen letadlo.
Ja neporadim, jen jsem klikla ze zvedavosti, pac resim neco podobneho, ale teda prcek je narozen o 4 tydny drive, tak mi rikaji, ze ma jeste cas
Ale s tim zuzlanim to dela taky…ma pry vic trenovat, aby to paseni vypiloval, jenze objevil ruce, tak zuzla
Tak se prizivim na radach, jestli nevadi ![]()
@beruska9 Přiživ se.
Trénovat ano, ale musí trénovat správně. Jinak se může stát, že si ty blbé pozice zafixuje a vytvoří si z toho svůj pohybový vzorec.
Nemá třeba smysl mít dítě 5 minut na břiše, když tam 5 minut převádí jen letadlo a spoléhat se, že v šesté minutě dá ty ruce konečně správně.
@Svistice : no prave, jenze ja nejsem v CR a tady me nikdo nikam neposle, zvazuji, jestli ho vzit nekam soukrome…on teda ruce drzi na zemi, zveda trochu nohy do letadla a navic se nahyba na jednu stranu…nekdy. Nekdy drzi docela pekne, co jsem tak byla schopna posoudit…to prave predvedl na kontrole, ale zase se jim nelibilo, ze nezkousi drzet hlavu pri vytahovani do sedu (jo, zkouseji to tady, uz v jine diskusi jsem se dozvedela, ze by nemeli, to uz tady znovu resit nechci
), ale ze ma pry cas, kdyz byl drive…jenze ja mam prave strach, ze se to nauci blbe…ale mam z toho aktualne akurat gulas