Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zkus pít fenyklový čaj, udělat si kmínovou polévku, miminku můžeš masírovat bříško, dávat na bříško, nosit na tygříka a koupit v lékárně kapky, např. Sabsimplex. Event. v lékárně koupit rektální trubičku a když je nejhůř, tak zkusit..
Osobně „čajíčkování“ u plně kojených mimin neholduji. Nepotřebují tekutiny v podobě čaje nebo vody.
Pokud jsou to obyč prdíky, tak bych začala spíš nečím typu nahřívání bříška, polohování (na tygříka, klubíčko, dávat na bříško - co dítě snese a co bude fungovat), dávat pořádně odbrknout, snažit se minimalizovat nalokání vzduchu při krmení, cvičit nožkama a masírovat bříško.
Pokud nezabere, můžeš zkusit trochu toho fenyklového čaje nebo kapičky na prdíky (např. Babycalm je přírodní a je v něm fenykl).
Je toho spoustu a je potřeba vyzkoušet. Od nahřívání bříška a cvičení nožkama, přes různé akutní kapky a dlouhodobější probiotika až po rourku.
Naší malé teď skončilo šestinedělí a zjistila jsem, že jí to tady ty všechny možný kapky (SAB, Espumisan, Babycalm) snad ještě zhoršovaly. Nasadila jsem probiotika Biogaia a doufám ve zlepšení.
Někdy zlobí Vigantol, jestli už ho malé dáváš. Zkus na pár dní vysadit a uvidíš. Ale tady u těch malých se to někdy těžko odhaduje, jsou každý den jiný, každý den je zlobí něco jinýho. Já se prolévám fenyklem a anýzem a to vidím, že zabírá.
U první zabraly Laktobacílky a kapky Sab.
Já měla zkušenost tu, že mi v porodnici řekli, že má malej prdíky a tak sem dávala kapičky na prdíky nahřívala bříško a tak podobně a chudák měl jen hlad… Někde jsem četla, že prdíci jsou až od dvou týdnů tak si dej pozor, jestli jen nemá hlad…
Začne mi takto vždycky po kojení plakat, tak nevím, jestli se nenahltá vzduchu, jak správně kojit, aby nehltala vzduch? jak nahříváte plinky na pupíček
@Anonymní píše:
Začne mi takto vždycky po kojení plakat, tak nevím, jestli se nenahltá vzduchu, jak správně kojit, aby nehltala vzduch? jak nahříváte plinky na pupíček
U kojení mi polykaly vzduch obě děti, holka víc, kluk míň. Šlo to trochu zlepšit tím, že byla úplně připláclá na prso s doširoka otevřenou pusou. Ale i tak se zvládla nalokat dost. Ono třeba stačí, když to teče moc rychle a dítě prostě lemtá a lemtá… Časem se naučila kojit bez spolykaného vzduchu.
Plínku jsem nenahřívala. Nahřála jsem v mikrovlnce nahřívací polštářek a ten obalila do plínky.
Rad tu na eminu je tuna, sama sem na nich před pár lety hledala a později dávala rady
Nic moc se nezměnilo.
Ale s tím nahříváním, já nahřávala plenku v mikrovlnce, ale bacha, mě se ji tam jednou podařilo opálit, nechala sem ji tam moc dlouho a pak ji mohla vyhodit, tak bacha.
U nas vedli kapicky baby calm jsou na prirodni bazi a byli fakt super. jiny nezabrali.. samozrejme ma strava atak ![]()
Ahoj, prosím co dáváte na prdíky? Biogaia, Espumisan, BabyCalm…? Malé je týden, kojená. A musí si po kojení odříhnout?
Pokud máte zájem, pohlídám miminko, zajdeme na procházku, aby si mohla maminka odpočinout, případně vyřídit jiné záležitosti - jen v centru Ostravy - jsem flexibilní babička
- tel. 604 547 249
@jary1 píše:
Ahoj, prosím co dáváte na prdíky? Biogaia, Espumisan, BabyCalm…? Malé je týden, kojená. A musí si po kojení odříhnout?
Biogaia jsou probiotika, u těch nečekej okamžitý efekt, dávej jednou denně. Můžeš kombinovat s tím espumisanem nebo BabyCalm, jsou i další kapky na trhu, tam můžeš prostě zkoušet, co zabere - určitě bych nestřídala nějak divoce, zkusit týden podle příbalové informace a kdyz nic, zkusit jiné. Ještě se dá pořídit Pupík, kterým se bříško masíruje, nebo třeba polštářek s třešňovými peckami. Bříško masírovat, cvičit nožičkama, po kojení určitě nechat odříhnout, nosit v klubíčku nebo na tygříka a modlit se, ať něco z toho zabere. Hodně sil přeji.
Už to budou tři roky, zkusila jsem snad všechno a pak jsem přišla na babycalm a dodnes si pamatuji alespoň nejake zlepšení! Konečně! Biogaia jsem také dávala jednou denně a určitě u tak malého miminka odrihnout.
Hoj holky, malá má týden a as ji trápí prdíky, co na to pomůže? mám já pít fenyklový čaj? a dítě týdenní je dobré mu taky dávat trošku fenyklového čaje nebo ne? díky