Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebuji poradit, uklidnit..
Náš 4. měsíční brouček je šíleně závislí na dudlíku. Až tak, že si kolikrát říkám, proč jsem mu ho kdy ukazovala
Vůbec by mi to nevadilo, kdyby ho ale tak 100× za den nevyplivl a s brekem ho nevyžadoval zpět. Nedělám nic jiného, než lítám okolo něj a vracím mu ho do pusinky. Když usíná, musím u něj sedět, protože se jinak vzbudí a zase řve, že ho nemá. Večer když zabere, spí naštěstí jen s jedním krmením až do rána. Ty dny jsou ale děsné.. Když usne, spí max. 15 minut a zase ho vzbudí to, že ho nemá a tak pořád dokola. Už jsem z toho na nervy, nic nestíhám, bydlíme ve velikém domě, všude nepořádek a chaos. Jakmile přes den něco začnu dělat, udělám na půl a zase musím k malému. Večer pak všechno doháním, ale stejně stíhám jen ten základ. Manžel pomáhá, jak se dá, ale i to nestačí.
Myslíte, že se časem zlepší? Že se prďola uklidní a naučí třeba s dudlíkem manipulovat? Je to moje první dítě a už teď si říkám, že do druhého nejdu, protože je to fakt záhul.
Mela jsem to uplne stejne.. Zkus mu dat dudlik do pusinky a treba latkovou plenu mu dej k t pusince tak aby mu ten dudlik nevypadl. Jestli chapes jak to myslim.. To jedine zabiralo.. Jinak on se casem nauci ten dudlik v pusince udrzet.. ![]()
Kolem 4 měsíce už obě děti začínali si ho dávat do pusiny sami, ale jen když se jim chtělo. Pokud potřebuješ něco udělat, tak si pořiď šátek, mimčo v něm bude spát nebo se koukat kolem a ty máš ruce volné.
Vydrž
, je to normální, náš to měl taky tak, naučil se ho sám nandat asi v 7 měsících
Prvnimu jsem posluhovala do dvou let, kolem roku uz se budil treba jen 2× za noc, to uz bylo docela dobre. Porad jsem verila lidem, co psali, ze si dite nauci najit dudlik samo - tak moje tri kusy ani nahodou. kdyz se vzbudi, tak jen rvou a jsou uplne mimo.
u druheho, kdyz to kolem 3 mesicu zacalo bavirat obratky, jsem zalozila tuto diskusi , dudlik jsem mu sebrala (instrukce v te diskusi) a nastal raj na zemi
tot dite nebylo kojene, takze jsem ho krmila v noci z flasky bez probuzeni, tim se podarilo postupne odbourat i to nocni krmeni, od pul roku zcela samostatne spici dite
u tretiho to tak pohodove neslo, ale od mala nedostava dudlik na spani, chvili to jde, chvili zas ne - vzdycky dostal chorobu, ja mu povolila, dudlicka dopraLA, ZVYKL si, chtel hop furt, musela jsem hop nechat vyrvat atd atd - kazdopadne furt lepsi, nez u prvniho, ted spi v pohode.
a satek vsechny moje deti nesnasely a kdyz v nem nahodou po silenem breku vycerpanim usnuly, stejne jsem nedokazala nic delat, abych jim neublizila - neni to pro kazdeho.
Pořád lepší dudlík, než kdyby ti chtěl celý den cucat prso. Pracovat se s ním určitě naučí, neboj.
Zkus mu dát do postýlky třeba 2-3 dudlíky, snáz nějaký nahmátne.
Neboj, on se ho nauci davat do pusinky co nevidet sam
No a neni treba hladovy, ze ho porad tak chce? ![]()
@luci5 Dej mu dudlík na řetízek. Obě moje děti se co se dudlíku týče umějí od 4.-5. měsíce obsloužit samy.
@kerrankin píše:
@luci5 Dcera se ho naučila sama nahmátnout, měla v postýlce čtyři. Zpočátku jsem jí vždy vzala ruku a spolu jsme ho našmátraly, dávala jsem je vždy ke kraji. Ale nevím, kolik jí bylo@Svistice Myslíš ten klasický řetízek/šňůrka, co se prodává na dudlík? Netlačí je to, za co to přicvakneš? Nebo nemůžou se na něm nějak přiškrtit, zdá se mi to nebezpečné, i když on je asi dost krátký…
Ano, myslím ten na dudlíky. Musí se na dítě šikovně přicvaknout - doprostřed těla a aby dělka byla tak akorát do pusy. Pak se mu nemůže omotat kolem krku, když se třeba v noci otáčí. Na tlačení si děti nikdy nestěžovaly.
Mozna to bude znit drsne, zkus ho nechat treba vyrvat…po case si muze zvyknout byt bez nej…ja dudlika nepouzivam vubec, par krat jsem ho dala a pak nastesti ho dcera ani nechtela takze mam pokoj
Jinak teda já dávala a dávám dudlík jen pokud to dítě potřebovalo - to jest pouze na usnutí(protože jinak jeli oba palec -s tím si vystačí i v noci, pokud náhodou nenenajde dudlík). Ve čtyřech měsících byli oba dávno přes den na zemi a mrcasili se za hračkama, takže po dudlíku ani nevzdechli.
Takže bych zvážila, zda je nutné, aby dítě mělo imrvére v puse dudana. Jestli si jím jenom nekompenzuje třeba potřebu kontaktu nebo mít společnost.
@Adelka951 píše:
Kolem 4 měsíce už obě děti začínali si ho dávat do pusiny sami, ale jen když se jim chtělo.Pokud potřebuješ něco udělat, tak si pořiď šátek, mimčo v něm bude spát nebo se koukat kolem a ty máš ruce volné.
V šátku jsem jeden čas musela nosit druhorozené dítě. A do teď jsem nepochopila, jak bych s tím baťohem na hrudi měla být schopná obstarávat domácnost. Bylo to super akorát na to, že dítě konečně zmlklo, usnulo, mě nebolely záda z tahání na ruce. A dalo se s tím teda docela dobře emiminovat u kompu nebo čučet na televizi, maximálně vyžehlit něco jednoduchého typu plíny či dojít s odpadkama.