Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám doma 4 měsíční holčičku. Mám na vás dotaz, ohledně pasení, jelikož malá je na bříšku ráda, dokonce na něm i spinká, jinak mi neusne, ale špatně pase koníky. Měla by být v tomhle měsíci už opěrná o předloktí a hezky pást, ale ona pořád dělá letadýlko a na předloktí se neudrží
Vůbec nevím co s tím, ne 4mesicni kontrole mala strasne plakala, ze jsem se zapomnela zeptat, tak nevim či zavolat lékařce či s tím někdo nemáte zkušenost. Moc dekuji za odpovědi ![]()
ahoj, můj první syn taky nepásl. Hned dělal letadlo a byl poté hodně vývojově dopředu. Pamatuju si, jak během 6nedělí hned „letadlyl“, v poradně plno ležáků a můj syn mi připadal takový „divný“ ![]()
@Mimi08 neboj nemusí to ještě vůbec nic znamenat,mě malej začal pást koníčky pořádně až v 6 měsících, pokud jsi ale nejistá klidně zajdi některý den k dr,ale myslím že ti řekne že má ještě čas. Každé dítko má své tempo,některé pasou krásně ve 3 měsících jiné zas později, a má třeba jen náznak se zapírat? Můžeš jí zkusit motivovat že budeš dávat hračku tak aby se musela snažit vzepřít směrem nahoru pro ní. Ale určo nestresuj ![]()
Zajděte s tím k pediatrovi, je ptořeba aby posoudil, jestli už to je na fyzioterapii a nebo stačí počkat - to takhle přes internet nejde říct. Spíš to neodkládejte.
Chodíme na fyzioterapii od narození (dcera je hodně předčasně narozená - 29tt) a naše fyzio zastává názor, že pokud dítě pořádně nepase ve 3měsících, tak není na co čekat, protože si pak obvykle vštěpuje špatné vzorce vzpřimování atd. … ![]()
Kazdy fyzioterapeut ti doporuci terapii. Jr to tim, ze dite misto vnitrniho stabilizacniho systemu a brisnich svalu pouziva zadove svaly. Nejedna se o spravny vyvoj, dusledkem v dospelosti jsou ruzne vady chuze, kriva zada, bolest zad a hlavy, vystrcene bricho, vystouple lopatky, hlava dopredu.
Spousta pediatru to prechazi, zrejme se nebude jednat o vaznou vadu, kdyz vas pediatr terapii nedoporucil. A je jen na tobe, zda s tim chces nekam jit, nebo ne. Clovek si musi byt vedom tech nasledku, ktere muzou byt jen drobne, nebo o kousek vetsi - a ktera varianta to bude, to ti dnes nikdo nerekne. Nas pediatr take fyzio u syna nedoporucil, dostali jsme se tam pres jiny problem od neurologa.
Ja se v podobne situaci rozhodla s Vojtovkou prestat a dnes bohuzel na synovi vidim, jak krouti zadkem, kdyz chodi, nozicky ma do x, obrovske brisko a prohnuty v bedrech.
Kazdy den premyslim, zda jsem udelala dobre a kdybychom cvicili, zda by to bylo lepsi. Nicmene Vojtovka mi prijde skoro jak tyrani. Sama nevim, jak bych se rozhodla, kdybych vedela to, co vim ted.
Prosim o anonym.
Letadlo neni spravne. Mela to dcera,sli jsme na rehabku-stacilo.chvili cvicit Vojtovu metodu. Zanedlouho se srovnala a v 9mesicich byla uplne v pohode. I dal se vyviji skvele. Ma se to hlidat,protoze z toho pak je vadne drzeni tela apodobne potize v pozdejsim.veku.
Jo a taky cim.driv zacnes tim.lepsi efekt a rychlejsi.. Aspon mi rikali…
No ona většinou na zemi dělá letadýlko a v postylce a kolébce se zapírá občas. K doktorce jdeme až za 3 týdny, tak ji zítra nejspíše zavolám a domluvím se s ní. Mala hodně plakala, takže ji jen zkontrolovala a pasení jsme tentokrat vynechaly, jelikož to byl šílený záchvat
Ale moc děkuji za reakce ![]()
Určitě, ať se na vás někdo podívá (nejlépe odborník). Mimčo je malé, takže je čas s tím něco udělat. Se staršími dětmi se pracuje hůře, jelikož se vštěpují špatné pohybové vzorce.
Jo jeste mam zkusenost,ze nektere pohybove niance nemusi pediatr videt. A ze az specializovana rehabka (ani to nemusi byt dr) perfektne vidi,co je za problem a jak z nej.
Holky, tak jsem volala k pediatričce a objednala nás k fyzioterapeutce, tak uvidíme, co nám řekne.
Prý aby jsme nic nepodcenily, aby ji zkoukla a uvidíme, třeba to nic nebude
Ale jsem ráda, že se na ní podívá odborník ![]()
Lepší jednou zbytečně, než něco zanedbat. My jsme byli taky tenkrát objednaní, ale na neurologii (syn ještě divně vytáčel ruku), ale při přechodu k jiné pediatře se mi ztratila ta žádanka, pak jsme na to zapomněli a najednou koukám, že už to nedělá
Synovi je nyní 30 měsíců, od 9.m chodí, od roku jsme bez kočárku, pohybově je min 6m dopředu.