Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@wewerka84 moje dcera se plazí stejným zpusobem, jaký popisujete u svého syna. Pediatr to neřešil, tak jsme se dostali na vyšetření a rehabilitace pozdě, máme diagnostikovanou centrální koordinační poruchu a centrální hypotonus. Takže za mě - určitě konzultAce u neurologa a na jeho doporučení pak cvičit (pravděpodobně Vojtovu metodu).
@janpes To jste mě moc neuklidnila
Jak dlouho se Vaše dcera takhle plazila? A rehabilitace pomohly?
@wewerka84 nechci nikoho děsit, ale po tom, co jsme si zazili a zažíváme bych k neurologovi „hnala“ každou maminku, jejíž dítě má byT jen trošku odlišný vývoj ![]()
@janpes
A projevovalo se to ještě nějak jinak nebo měla problém jen s tím plazením?
@wewerka84 konzultace u neurologa neuškodí podle mého názoru, a pokud vám cvičení doporučí, tak čím dříve se začne, tím lépe a tím kratší dobu cvičení bude trvat a výsledky budou rychle vidět. Ještě jednou se omlouvám, nechci vás désit, ale jak říkám, po svých zkušenostech bych to nepodceňovala. Třeba to bude ale vše OK a vy budete alespǒn v klidu.
@janpes
No, tím, že mi k tomu nenapíšete nic bližšího, mě trochu děsíte. Ale chápu, je to soukromá věc. Neurologa tedy určitě vyhledáme.
Dcera se mi tak take plazila a pak se rozlezla stridave, v poradku. U deti je potreba, aby se naucily plazit nebo lezt stridave, protoze je to dukaz spravneho propojeni mozkovych hemisfer. Nekteri odbornici jsou presvedceni, ze pokud se tak nestane, dochazi ke vzniku dysfunkci. Urcite bych podporovala stridavy rytmus a pokud by se dite nemelo k lezeni, tak zvazovala rehabku
@wewerka84 ono u nas to bylo trochu složitější vśechno, problematický porod, zastavený vývoj po vakcinaci, zápal plic v 7-mi měsících… Plazit se začala v 9-ti měsících a takto špatně, od 11-ti měsíců cvičíme Vojtu (teď celkově 3 měsice), posun tam je, ale jde to hoooodně pomalu. Čemuž vy se můžete vyhnout, pokud začnete včas.
@wewerka84 ale opravdu jsem vás nechtěla vyděsit, píšu jen svou zkušenost. A ta není dobrá. Takźe raději „zbytečná“ konzultace u neurologa než něco zanedbat. ![]()
@janpes protože to u vás bylo problematické..jestli se wewerce narodilo dítě v pořádku a jen dělá tohle je možné že jako u syna dominuje jedna hemisfera a to se srovná..jestli jí někdo na to upozornil a neřekl jděte za neurologem..tak bych se neděsila..i u malého je hypotonie protože něco prodělal v době těhotenství a na mozečku má malé poškození..
@Malike já vím, je mi líto, že jsem jí asi vDěsila, jen prostě nechci, aby někdo další zbytečně prožíval to co my… Nás k neurologovi poslala vlasně až rehabilitační sestra, pediatr bohužel ne…ten ty problémy neviděl… Já je zas naopak asi už vidím všude ![]()
@wewerka84 neřešila bych,,,co vím od naší mamky, tak já ani ségra jsme se neplazily vůbec. Prostě jsme to přeskočily a začaly zrovna sedět, chodit.. ![]()
Syn se plazi jedine pres levy loket a pravou nohou se odrazi..pravou ruku ma natazenou a levou nohu taha..rehab. sestra nerekla ani pul slova..vse delal spis pres levou stranu..nasledbe se zacal stavet a sedat o neco..do stoje se doataval tak, zr se rukama pritahl, prohl se v zadech a sup na nohy..kolinka nezapojoval..cvuceni nepomohlo..ted zacal chodit a teprve ted z chuze zacina lozit a to normalne stridave..jakmile uz nemuze po kolenqch a nema o co. stoupnout plazi se opet jako raneny vojak..nohu nepouziva..tot nas pripad ![]()
Ahoj, nečetla jsem vše, ale naše malá se plazila ze začátku úplně stejně, vůbec jsem to neřešila, dokud mi neřekla cosi kamarádka, která cvičí vojtovku, takže je naočkovaná:-))). No ale Dr. nic neříkal a nakonec to dopadlo tak, že se prostě takto nějakou dobu plazila, pak přišla na to, že může na kolena, začla pérovat, z toho se plazit ponovu už s oběma rukama i kolenama na střídačku a nyní leze jak blázen. Tak to beru, jakože prostě přirozeně nachází druhy pohybu, jak se dostat co nejrychleji k vytouženému předmětu či místu:-).
@janpes ta naše taky ne..v 8 měsících se jí zdálo vše v pořádku..ale malej se fakt ani nepřetáčel…můj bratránek zas divněl u plazení hopsal a dnes je sportovec..zase né ze všeho se dá dělat velká věda..a když nebyla nikam odeslána i přes upozornění, tak si nemyslím že se děje něco hrozného..jestli jí dnes je 7 měsíců a plazí se dva, tak je v pohodě dost…problémy povětšinou na sebe vážou další problémy…jako syn má ochlablé svalstvo ale odrazilo se to i na mentální úrovni..