Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
můj syn, kterému je necelých 7 měsíců, se „špatně“ plazí. Vůbec by mě nenapadlo, že je něco v nepořádku, ale upozornila mě na to jedna fyzioterapeutka
Plazí se už asi necelé 2 měsíce a to tím způsobem, že se přitahuje oběma rukama naráz a odráží jen jednou nožičku (vždy tou samou). Dělalo to Vaše dítě taky? A jak jste to řešily?
Na bříšku mi ale pilotuje na obě strany. Ze zad na bříško se mi ale otáčí jen na jednu stranu. Na druhou jen výjmečně a za pomoci.
Děkuju za vaše zkušenosti…
@wewerka84 syn mi to dělal taky, ale jelikož je hypotonický tak jsme snm cvičily vojtovku už dávno předtím a stím jsme nic dělat nemohli..jakmile začal lézt, tak se přestal plazit a tím bylo po problému. Jen má špatné držení, ale to souvisí s hypotonii..
Syn se taky plazil prapodivně, ale naše Rehabka (ke které chodím s dcerou) mi řekla, ať plazení neřeším a ať se ho snažím dostat co nejdřív na kolena. Lézt že bude nejspíš správně.
určitě bych s ním trénovala přetáčení na tu neoblíbenou stranu, ať posiluje souměrně ![]()
@Malike píše:
@wewerka84 syn mi to dělal taky, ale jelikož je hypotonický tak jsme snm cvičily vojtovku už dávno předtím a stím jsme nic dělat nemohli..jakmile začal lézt, tak se přestal plazit a tím bylo po problému. Jen má špatné držení, ale to souvisí s hypotonii..
A co prosímtě znamená ta hypotonie? Jak se to projevuje?
Moje dcerka se taky plazila různě, zabírala jednou nohou. Snažila jsem se, aby se rozlezla, motivovala ji na kolena. Pak 4 měsíce perfektně lezla, dnes už dávno chodí, vše v pořádku. Fyzioterapeut vždycky něco najde
No stress ![]()
Plazení neni žádnej vývojovej stupeň, není pro vývoj důležitý. Je to jen přechodná doba, kdy se děti už chtějí přemisťovat, ale neumí lézt po čtyřech. Proto ty bizardní styly. Syn se plazil, že skákal ja žába, prostě nejdřív ruce pak nohy, dcera zase styl raněný voják, přitahovala se rukama, nohy vláčela za sebou. Oba jsou celkem normální ![]()
První syn se „plazil“ tak, že si dal nožku přes nožku a tou spodní se odrážel a jakoby poskakoval dopředu, ruce používal obě dvě najednou. Spodní nožku občas prostřídal, ale jednu (už nevím kterou) měl oblíbenější. Rozplazil se někdy ke konci 7. měsíce, v 9. měsíci se postavil u nábytku (z leže se vytáhl za ruce nahoru na nohy), a v 11. měsících chodil. Lézt začal až když začal ťapat kolem nábytku, to samé sezení. Dnes je mu 2 a čtvrt roku a je úplně v pořádku. Nech ho, on si na to přijde sám, jak mu to vyhovuje.
Motivovala bych ho k otáčení i na druhou stranu a případně k tomu, aby šel na čtyři a pokoušel se lézt, třeba tak, že mu budeš klást překážky (nízké polštáře apod.)
Náš používal jen jednu ruku, nohy střídal. Po měsíci začal lézt a je po problému.
Pěkně střídá. Když jsem s ním ještě chodila na RHB rehabka to nějak neřešila. Plazení není vývojový prvek, to až lezení.
@wewerka84 ochlablé svalstvo, zpomalení psychomotorického vývoje, syn se mi ale začal plazit až ve 13 měsících..celkově je opožděnější..to bys poznala..pač se mi syn nepřetáčel do 8 měsíců, dokud se nazačalo rehabilitovat…
No jako naše malá se asi týden taky plazí, z legrace tomu říkáme styl „meresjev“ ale začíná se postupně pomalu „stavět“ na kolínka. Ano, rehabilitační v tom vidí to že upřednostňuje jednu stranu, když se zamyslíš, určitě se začal i přetáčet nejdřív na jednu stranu a ta druhá mu trvala déle, no je to naprosto normální, jen je potřeba je motivovat aby vše začali dělat i na druhou stranu
Ahoj. Mladší dcera se plazila tak, že se jen přitahovala rukama, nohy za sebou „táhla“. Tím vůbec nezapojovala nohy a protože ani rukama se neplazila souměrně (jednu natahovala a druhou se odstrkovala jen přes loket), tak ruce neměla posílené stejně. Když v 11 měsících nelezla a začala se stavět, požádala jsem naši doktorku o doporučení na rehabilitaci, kde doktorka řekla, že nohy má na úrovni půlročního dítěte, svaly na rukou měla „napřed“. Doktorka řekla, že je důležité, aby lezla, protože tím se posilují správně svaly i na zádech a že prý málokteré dítě, které lezení vynechá, je pak bez následků (skolioza, ploché nohy, bolest zad v dospělosti atp) a poslala nás cvičit Vojtovku. Cvičili jsme 5 týdnů a už po prvních dnech jsem pozorovala pokusy o lezení po čtyřech. Po těch 5 týdnech dcera už krásně lezla a my s cvičením přestaly, prý tím lezením cvičí dostatečně. Chodit začala dcera až v roce a půl, ale dle paní doktorky chodila přesně tak, jak má. Vlastně ani neměla období, kdy by padala, protože chodila až ve chvíli, kdy si byla jistá. Doktorka taky říkala, že je potřeba, aby dítě lezlo několik měsíců, protože lezením se prý většinou napraví všechny „chyby“, které do té doby dítě dělalo.
Co mi doktorka poradila, a co taky hodně pomohlo, bylo to, že jsem na podlahu pořídila větší kusový koberec. Na něm se jí tak snadno neplazilo, musela se víc namáhat a používat i nohy (a později nebylo o tolik náročnější lézt po čtyřech než se plazit).
Děkuji všem za povzbudivé příspěvky. Jak jsem psala, vůbec mě nenapadlo to nějak řešit. Nahlodala mě ta rehabka, tak jsem začala koukat na net a narazila jsem na tenhle text od nějakého doktora, který mě odrovnal
Paní tam píše, že se její syn plazí uplně stejným způsobem jako můj a doktor na to reaguje takto:
„To, co popisujete, je homologní pohybový vzor, který je v 8 měsících věku dítěte patologický. Také vynechávání jedné dolní končetiny při plazení není v pořádku (zvláště pokud by dítě vynechávalo stále jen tu samou dolní končetinu). Ve svém věku Váš chlapec ještě nemusí lézt, ale plazit by se měl střídavým vzorem (pravé a levé končetiny se střídají) a se zapojením všech čtyř končetin. Je na místě podezření přinejmenším na centrální koordinační poruchu (mozkovou poruchu řízení hybnosti). Její tíži lze z Vašeho popisu jen obtížně odhadnout.“
@hkac píše:Co mi doktorka poradila, a co taky hodně pomohlo, bylo to, že jsem na podlahu pořídila větší kusový koberec. Na něm se jí tak snadno neplazilo, musela se víc namáhat a používat i nohy (a později nebylo o tolik náročnější lézt po čtyřech než se plazit).
Ten povrch by tomu mohl napomoct. Díky za tip. My máme plovoučku a po té se mu krásně klouže - takže stačí, když se přitahuje těma ručičkama a nožičky už tolik nepotřebuje. Někde jsem četla, že od plazení dítě odradí, když je nahaté (nemůže tak snadno klouzat po podlaze). Já sice nepotřebuji ho odradit od plazení, spíš jen změnit ten způsob. Třeba by mu tohle k tomu mohlo taky napamoct. Zkusím to ![]()
@Malike
Děkuju za informace. To snad tedy nebude náš případ. Syn nijak opožděný není.