Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janpes píše:
@wewerka84 ale opravdu jsem vás nechtěla vyděsit, píšu jen svou zkušenost. A ta není dobrá. Takźe raději „zbytečná“ konzultace u neurologa než něco zanedbat.
Máte pravdu, raději zbytečně k neurologovi, než něco zanedbat. Poradím se s fyzioterapeutkou. Zatím mě jen řekla, že neleze správně a že se máme objednat na cvičení. Tak to s ní pak proberu víc a uvidíme co dál.
Jinak syn není nijak opožděný. Vše se zdá být v pořádku, tak snad to nic špatného nebude ![]()
@Malike píše:Žádné jiné problémy jsme dosud neměli. Porod v pořádku. Snad máte pravdu a nic zlého to nebude…
@janpes protože to u vás bylo problematické..jestli se wewerce narodilo dítě v pořádku a jen dělá tohle je možné že jako u syna dominuje jedna hemisfera a to se srovná..jestli jí někdo na to upozornil a neřekl jděte za neurologem..tak bych se neděsila..i u malého je hypotonie protože něco prodělal v době těhotenství a na mozečku má malé poškození..
Zřejmě má asymetrii, tomu by odpovídalo i to otáčení jen na jednu stranu. Není to nic závažného, je to zkrátka lehká odchylka, má to spousta dětí. Kdybyste chodili na rehabku, cvičili byste. Jinak plazení opravdu důležité není, nicméně lze z toho dost odvodit. Dítě by si mělo osvojovat střídavý pohyb nejen při lezení, ale i při tom plazení…
Nicméně k věci. Starší se mi taky plazil špatně. Začal v 5 měsících a zabíral pořád jen jednou rukou, druhou pod sebou ohnutou v lokti, odstrkoval se jednou nohou… na čtyřech byl v 9 měsících, rozlezl se pořádně ale až v 11 měsících, pořád dával přednost plazení, lezl jen na kratší vzdálenost nebo přes překážku. Chodili jsme na rehabku, cvičili jsme od 7 týdnů, on si všechno dělal po svém a blbě, měl blbý pohybový vzorec, k tomu byl línější. Vývoj měl vyloženě skokový. Dneska má 3 roky a je v pořádku (samozřejmě vzhledem k věku, jestli bude mít někdy špatné držení těla, tak to se teprve uvidí…).
Mladší se třeba neplazil vůbec. Vývoj má úplně jiný než brácha, plynulý, u něj všechno na sebe navazovalo jedno za druhým a všechno u něj šlo naprosto správně a předpisově. V 5 měsících už byl na čtyřech a začal lézt… plazení u něj vůbec žádné nebylo.
Ahoj ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale také máme asymetrii v plazení, typu raněný voják
jednu nohu za sebou tahá…dětská doktorka napsala žádanku na rehabku, moc se mi tam nechtělo, ale aby nebyl oheň na střeše, šla jsem tam a doktor řekl že to je v pořádku, že se vyvíjí tak jak má, akorát má prostě svůj styl, ale radši mi předepsal 6× cvičení u fyzioterapeutky…
malá jakoby to tušila, začala jít hodně na kolínka a včera se poprvý postavila ![]()
nicméně tam chodíme, a posilujeme svalstvo potřebné k lezení…no fyzioterapeutka sama říkala že je to zbytečné ![]()
Vojtovka je sice dobrá věc, ale psychicky náročná pro obě strany a i moje rehabka tvrdí že pakli opravdu není nikde závažný problém je to zbytečné.
@Luciis173
A ručičky ti při plazení střídá? Syn je používá obě naráz - přitahuje se.
@wewerka84 používá spíš tu pravou a tou levou si dopomáhá…cvičíme, aby začala víc používat při plazení tu levou ruku a i levou nohu, kterou za sebou tahá
to že syn používá obě ruce, je špatně? ![]()
@Luciis173
no, prý je to špatně, když je nestřídá a požívá obě naráž… ![]()
@wewerka84 tohle právě dělal kamarádky syn, a pokud vím na žádnou rehabku s ním nechodila
je zdravej a v pořádku.
Dneska se to moc řeší no ![]()
Já musím dát za pravdu že jakmile nejedou děti podle tabulek..už se drezurujou na vojtovce
@Malike no to máš pravdu, já se třeba bavila s kolegyněma v práci(podotýkám že jsou ve věku mojí mámy) a měla jsem srandu jak se malá plazí jak raněný voják a když jsem slyšela jak se plazili jejich děti, tak jsme se u toho pobavili. No děti jsou dospělé a bez sebemenších vad zdravé. Dřív se řešilo něco jiného a dnes si myslím že to je i tím že lékaři raději pošlou dítě zbytečně na rehabilitaci, právě proto, že existuje internet a každá matka tam brouzdá a dělá si diagnozu doma sama a asi se bohužel setkávají s více matkama které si ty informace přečtou a nepoužijí u toho svůj selský rozum.
Moje lékařka kterou znám od svého dětství, to dneska dopracovala tak, že se matek ptá co chtějí aby jim pro děti předepsala, vždy tedy v okruhu těch léků co na ten daný problém je. Naštěstí s ní mám domluvu že nám předepíše léky dle toho jak to bývalo za mého dětství, samozřejmě vysvětlí(dělala to vždycky)
Zeny prosim o radu, ozivuji diskuzi. Syn, 6.5m se teprve zacina otacet na brisko, v poloze na brisku se zatim nedostal jeste do 2.vzprimeni, teprve se snazi na to prijit. Jde mi ale o plazeni. Asi 3 dny se na brisku snazi dostat vpred, vzdycky zvedne zadecek, snazi se dostat kolinka pod brisko a zaroven zabira zadnima. Tlamicku ma zarazenou do podlozky a nepomaha si rukama. Je jak zizala se zadkem ve vzduchu
dostane se ale vpred uz pres celou postel/podlozku. Mam ho brzdit, nebo ho mam nechat?
Ja jsem deti nechala a oba se stim popasovali sami behem 14 dni byli na ctyrech a pak i brzo lezli a stejne si moc nedovedu predstavit jak mu vtom zabranis
Jo to je normalni. Na lezeni ma jeste cas, tak to zkousi. Velmi pravdepodobne ho to brzy prejde a nsjde efektivnejsi zpusob…