Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
máme doma problém s dceřinými spánkem. Je jí rok a skoro dva měsíce a pravidelně se poslední 3-4měsíce budí kolem 1:00 s obrovským pláčem. S manželem už tušíme, kdy to příjde, protože začne kopat nohama a házet sebou. Já sama mám velkou fobii z hadů a už skoro 15let se v noci budím s pocitem, že mě nějaký kousnul nebo uškrtil. Nějak se toho nemůžu zbavit. Chtěla jsem se zeptat, jestli se s tím dá něco dělat či jestli to může něco nebo někdo ovlivnit?
Děkuju za rady ![]()
Mozna ji vzbudit
pred tim, nez bude doba kdy se budi…;) ale nwm no…ja mam teke fobii z hadu…:/
@anlendy. mi se takhle kluk budil, stačilo mu dát do pokoje světýlko a v tu „jeho“ dobu ho pustit, probral se, kouknul, viděl světlo, lehnul a spal.. A hororáky měl taky pravidelně, pokud byl moc zasyslený - tzn zpocený. Nějak nechápu, jak to může souviset, ale když jsem ho chodila v noci odkrýt, tak se to nikdy nestalo ![]()
Nám se malý v noci budíval hrůzou, že je něco v pokojíčku. Byl celý upocený a strachy pak nechtěl znovu usnout. Hodně nám pomohla aromaterapie - na polštář mu kapu různé olejíčky (levandule, vanilka pro barevné sny, eukalypt pro lepší dýchání) Různě je střídám, večer místo pohádky v televizi čteme pohádky a večeři dáváme dřív před spaním a spíš něco lehčího. Čím později před spaním jí, tak tím častěji má noční můry. Tenhle postup se nám celkem dobře osvědčil a hlavně nás začal v noci hlídat malý skřítek pro dobré sny, kterému každý večer dáme něco dobrého za okno (ořech, šišku, list) a tím si zajistíme hezké a hlavně celonoční spaní. ![]()
@anlendy. Před tím než se začne budit bych jí dala čurat…ale ona má asi ještě pleny co?
Možná chce jen napít čaje, mlíčka. Co takhle koupit tlumené světýlko na zeď?
A ty pokud máš fobii tak to začni řešit aby to nepřerostlo v něco horšího. Já sama jsem se strašně bála psů a nakonec to dopadlo tak že jsem přestala vycházet z bytu (psi jsou všude) Podstoupila jsem terapii a je po problému. Nebylo to ale hned. Měla jsem i noční děsy.