Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky..
mam takovy dotaz,snad mi nekdo poradite co to muze byt…
Moje dcera 4 mesice posledni dobou ma zvlastni spani..vecer usne v pohode,spi tvrde az tak do 1-2h v noci,pak se zacne budit,mrskat se,hleda dudlika,pobrekava..protaci ocicka jako by chtela spat ale nejde ji zabrat…dam ji cucnout cajicku,dudlika a spinka na chvilku dal..takhle to trva tak do 5h..pak zase zabere tvrde a spi tak do tech 8h do rana…
Nevite nekdo co ji trapi..nezazila jste to nektera? prosim o radu..
Hladem to neni,a zoubky nam taky nerostou…
Coby, jsou jí čtyři měsíce
Pobrala rozum, tak chce noční gáblík ![]()
Máš dvě možnosti - nějakou dobu vydržíte a nedáte mlíko, ono se to uklidní. Nebo začnete v noci dlabat. Obojí je správně
Záleží jen na vás ![]()
A přesunuji do Když děti nespí ![]()
L.
Sandul, a ty jí vůbec nedáváš v noci jíst?
Naše se taky zhruba v půlce noci probudí, kope kolem sebe, něco vyhekává, ale vrazim jí flašku a jen co jí vysosne, tak chrní jak špalek. Praktikujeme to takto vpodstatě už od začátku a myslím, že jedno noční papu je OK.
No ona je od narozeni na UM..parkrat jsem ji jidlo v noci udelala ale ona ho nechtela..proste nemela hlad..ona pritom ma zavreny oci..ale zrejme nemuze tvrde zabrat..
Nekdo mi rikal ze je to to jak se uci deti prechazet z tvrdyho spanku na slabej a naopak a ten slabej ze se jim nelibi..zazil jste to nekdo?
Lesino dekuju..obdivuju te jak to vsechno zvladas.deti jak smeti
a prispevku od nas matek jeste vic ![]()
Ahoj,
zvážila bych možná to krmení - je ještě dost malá, kolik hodin je v noci bez jídla? Děti nerostou rovnoměrně a v období růstového sprintu mají vyšší spotřebu jídla… Mě se tohle stalo s mladší v 6mm, do té doby spala jako pámbu od devíti večer do šesti ráno,jedno krmení v noci (také mezi 1-2h) to spravilo, ale samozřejmě si můžeš zadělat na jiné potíže. Asi bych to na 2-3 dny zkusila, jen jedno krmení, neuspávat opakovaně flaškou, a uvidíš.
Jinak o spaní jsem četla v chtré knížce (doporučuji vytisknout a zarámovat), že je to „nejčastější a nejničivější problém v péči o malé děti“ a tím, že nějaké dítě spí dobře jako miminko, ještě není vyhráno - vzpomínám si, jak jsem potkala svoji kamarádku, mámu 1,5 roční holčičky a na můj zděšený dotaz, jestli není nemocná (vypadala hrozně), procedila skrz zuby: „Ta mrcha nespí! Za poslední 3 měsíce jsem spala 2× víc než hodinu v kuse!“. Mno - ale je fakt, že tohle děťátko byl extrém. Já jen, že se spaním nebývá vyhráno, když dítě první měsíce spí dobře, je to věc záludná a ošemetná a je dobré se na to psychicky připravit.
Držím palce, Eva
Evi diky..
malou vcer ve 21h ulozim samozrejme po jidle a spi tak do 9h rana bez jidla..no ale jak pisu, s tim nocnim budenim..ale ona se ne ze budi,ona zacne knourat a hledat dudlika,ale oci ma zavrena,dam ji dudu a spi dal nez ji zase dudu vypadne a zacne ho pak postradat..dneska jsem byla nachystana jak ve 2h az se vzbudi ji dam najist a ona zrovna mrcha na potvoru spala a zacala sebou mlit az klem 4h..pak jeste zabrala a v 6h znovu,tak jsem ji dala flasku,tu vymlaskla se zavrenejma ocima a spala dal az do 9h..
tak nevim..
Dneska dostane jidlo ve 2h at se bude mlit nebo ne…doktorka mi rika ze ji mam nechat vyrvat,ale na to ja nemam a navic manzel vstava do prace rano a potrebuje byt vyspanej..taky mi dr rika ze by mi mala mela vydrzet 5h v kuse bez jidla,teda v noci..tudiz kdyz ji ve 21h nakrmim tak do 2h by mela vydrzet,ale nekdy se stane ze sebou zacne mlit uz kolem 23h ![]()
Ahoj Sandulo, dík za odpověď.
Jak jsem psala, spaní je věc ošemetná a dobrá rada drahá… Obávám se, že nějaká zázračná a vždy účinná metoda neexistuje, to by na ní za těch pár milionů let snad už někdo přišel a používali by ji všichni
. Ani doporučovaný Estvill nezabere vždycky, některé děti mají daleko větší výdrž než rodiče , případně sousedi, a, jak píšeš, chlap se potřebuje vyspat do práce, u nás starší holka do školy… Vzpomínám si na kamarádku, která bojovala za své klidné spaní opravdu velmi tvrdě, ale pak se vzdala se slovy „já jsem za to nechat dítě uřvat… ale Madlenka - ta dokáže řvát až do rána…“ Slyšela jsem i o případu, kdy k rodičům sousedi poslali sociálku, že to dítě strašně řve po nocích a určitě ho týrají a zanedbávají (neručím za pravdivost, ale nedivila bych se).
Takže je na tom člověk jako s tolika jinými věcmi v životě - máš problém, několik možných řešení a žádnou šanci zjistit předem, které je to nejlepší do budoucna. Jééé, to jsem si krásně zafilozofovala.
Mno - zpátky k vám - 12 h bez jídla (jestli to dobře počítám), mi přijde dost na takového prcka. Já (ale opravdu jen a jen můj subjektivní názor) bych šla normálně spát, kdyby mně vzbudila tím chrutím, nechala bych jí vymlasknout jednu flašku (bez ohledu na to jestli jsou 2h nebo 4h - potřeba jídla zkrátka kolísá podle momentální intenzity růstu, teploty a s ní související potřeby termoregulace… a jak říká náš děda, není den jako den, člověk to vidí na sobě), pokud možno co nejvíc potmě a nejlépe v polospánku, nebavit se s ní , nehrát si, co nejrychleji obě do postele a spát, uvidíš, co to udělá. Jenže když tohle jsou takové ošemetné věci - děťátko je trochu starší, dokáže si dát dvě a dvě dohromady , a je tu problém a za chvíli ho máš v posteli (což není žádná tragédie, já tam měla jednu do 5 a druhou do 3 let, pozitiv je hodně a hlavně té starší úzkostňačce myslím psychicky ohromně pomohlo, že jsem tohle nelámala přes koleno).
Zkus si také přečíst příspěvek Lesiny jako velmi zkušené a v oboru uspávání úspěšné maminy s jiným přístupem ve své diskusi a o diskusi níž (myslím „Špatně spí - udělala jsem něco špatně?“ nebo tak nějak.)
Jo ještě mně napadá - vyloučit jiné vlivy na spánek - výborně v Penelope Leachová: Dítě a já - starší, ale velmi výborná a velmi podrobná (spousta knih typu Velká kniha o matce a dítěti způsobuje spoustu problémů tím, že je málo podrobná a proto generalizuje nebo zmiňuje šíři problému tak stručně, že to je k ničemu, člověk si to při čtení ani neuvědomí, neuvědomuje si zkrátka, jak je každé to děťátko jiné a že někdy řešení prostě není) kniha o péči o děti do 5 let - doporučuju.
Tak jsem ulevila své grafomanii a zatím ahoj, zítra jedem na týden na dovču, takže jsem zvědavá, co pak bude nového.
Držím palce, Eva
Jo ještě - teď jsem to četla znovu o tom dudlíku, nebude část problému v tom?. To byl můj případ, když jsem byla malá - usnula jsem s dudlíkem, on mi vypadl, já začala řvát, máma vstala, instalovala mi ho, já usnula on mi vypadl … a tak až do rána. V tom si ale fakt netroufám něco radit, my dudu neměli. Péťa spala celou noc, ale dumlala si palec, ten si uměla instalovat sama i v polospánku
:
- nebýt tradovaného špatného vlivu na zuby, byl by takový palec pro mámu i mimi to nejlepší na světě. Starší si dělala dudu ze mně
.
Eva
Ahoj,
nedívala ses na www.kojeni.net ,možná bys našla odpověď,ale taky si myslím,že by se malá klidně mohla v noci najíst ![]()
Ahojky vsem..
hlavne Evalu..problem vyresen..
V noci zereme (opravdu zereme,prtootze mlaska o 106 a u toho spi) jednou ve 2 a pak v 6h a jinak spi tvrde a my s manzelem konecne taky..jen tak mezi nama manzel by chrapal i kdyby se mala urvala a rvala mu primo do ucha ![]()
Zdiskutovala jsem to i s moji doktorkou a ona taky rekla at ji dam najist..kdyz jsem spocitali kolik ml mlika vypije za den tak ma opravdu narok.
Takze jeste jednou moc diky…¨
Jinak k tomu dudliku..on ji asi pomahal od toho hladu,nebo ji svedi dasnicky..jenze to nevim..ona mi to nechce rict ![]()
Hlasim navrat z prima dovolené a blahopřeji k vyřešení problému a dobrému spánku - máme ho všechny zapotřebí.
Eva
Ahoj vsem, ozivuji diskuzi…budu resit dospelaka
velice casto se me stava ze se vzbudim okolo 5 hodiny a uz proste nemuzu spat, lezim, pocitam, prevaluju se ale nezaberu. dcera vstava az kolem 8. ja chodim spat mezi jedenactou a dvanactou ale stejne se proste vzdycky takhle blbe vzbudim a uz nespim. jsem pak kolem obeda uz uplne vyrizena ze si musim jit s malou lehnout po O. prespanim bych nerekla ze to je, neb kdyz nejdu po O spat a pracuju tak steje pak rano strasim. poradite neco na prodlouzeni spanku? unavena okolo te 5 moc nejsem, vetsinou se citim vyspala ale pak chrandu a kolem 13 jsem KO
dekuji za precteni, eventuelni radu a preji hezky den
@mumisek79 Pokud máš takový denní režim (práce atd), který ti umožňuje takto fungovat, tak nevidím problém.. Když ti tělo v 5 hodin ráno hlásí, že je vyspalé, tak ho poslechni - ono ví nejlíp, co potřebuje.. A jít si po obědě lehnout je zdravé a mělo by se to.. Já jsem dřív bývala hrozný spáč a jsem z toho taky trochu smutná, když se teď budím brzo, i když nemusím vstávat, ale když to jinak nejde a tělo to tak chce, tak co mám dělat.. A jelikož jsem na neschopence a můžu si to pak dospat, když to na mě přijde, kdykoli, tak mi to nijak nevadí ![]()
V případě, že ti to ale vážně nevyhovuje, tak zkus meduňku - mamka si z ní dělá čaj, pije před spaním a spinká jako miminko
Možná by pomohly i jiné bylinky, ale ta meduňka by měla být taková první volba - je uklidňující.. Ale samozřejmě se to s ní nesmí přehánět, tak jako s ničím ![]()
@Correy diky, jj tělo se ma poslouchat, ale připadám si jak cvok…ja teda nikdy nebyla moc spac, neumím prospat den
Mně na nespavost způsobenou vstáváním k dítěti (ještě dlouho potom, co už malá spala celou noc) pomohly konstituční homeopatika.