Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych se zeptala názor někoho má třeba dítě s handicapem nebo nějakou zkušenost. Jde o to, že mám syna s PAS, který navštěvuje speciální MŠ, chodí tam moc rád a všechno je v pořádku, jenže nedávno začal mít podivné tiky a různé zlozvyky, třeba z ničeho nic vyplazuje jazyk nebo plive na zem. No a tatínek přišel s tím, že prý to synek pochytil ve školce, protože je tam jeden mentálně postižený chlapeček a prý ho viděl dělat to samé..Pravda je, že náš syn hrozně rád podobné věci napodobuje. Mě to připadá celkem jako blbost, ale zkrátka tatínek si myslí, že možná není pro našeho syna úplně dobré být mezi mentálně postiženými dětmi, protože on je jinak docela chytrý. No a já teď váhám jestli ho nemám na příští rok zkusit umístit do běžné školky s asistentem. Na druhou stranu náš synek dá poměrně hodně práce a nevím jak by ho běžné MŠ zvládali…
Pokud je syn chytrý, tak bych klidně zkusila zařídit toho asistenta. Aspoň si zkusíte jak ty dva spolu budou fungovat. Protože jednou budete řešit i školu a už budete vědět, jestli zvládne běžnou školu s asistentem anebo bude potřebovat speciální.
To se musíš poradit v MŠ. Běžné jsou dvě učitelky na cca 25 dětí, nakolik je reálné, aby u toho zvládli tvého synka, to musíš pořešit tam.
@tamata píše:
@terinka4444 vždyť od toho tam je navíc ten asistent.
psala jsem, ať se poradí v konkrétní školce, o které uvažuje.
Tak zeptat se v normální školce asi můžeš, ale pokud si myslíš, že v normální školce zlozvyky nepochytá…:)
Záleží na tom, na kolik hodin denně by mu byl přidělen asistent. Co takhle slýchám z běžných školek, tak se moc nevěnují, tak aby tam malý netrpěl nebo se třeba přestal rozvíjet. To že má PAS a baví ho školka je super. Nedávala bych ho jinam, lidi, které bude chtít napodobovat bude potkávat všude i v běžných MŠ. Jen můj názor. Drž se
@helenaa Já mám s asistentem v běžné školce bohužel špatnou zkušenost. Synovi se moc nevěnuje, běžně mu dávají na starosti celou třídu, když paní učitelky z nějakého důvodu „nemůžou“
Všechno, co se syn naučil, zvládl, tak jen díky mně. Chtěla jsem s asistentem víc spolupracovat, představovala jsem si, jak mě bude informovat, co se synem dělal a co bych měla doma dělat já…a výsledek je ten, že já se synem intenzivně pracuju (což bych dělala stejně, o to nejde) a asistent si ve třídě s dětmi hraje pexeso
Pro mě teda velké zklamání.
Můj syn chodí do speciálky… na poslední rok jsme zvažovali přesun do běžné školky, ale upustila jsem od toho. Má výborné učitelky, které na něj mají čas, ví jak na něj a nevhodné chování může okoukat kdekoli.
Teď jsme byli u zápisu do školy… vybírali jsme na doporučení nějakou menší, bude mít asistenta, tak doufám, že nebude problém. Ve třídě jich bude asi 12.
Diagnóza je „ve vývinu“, naposledy se psycholožka přikláněla k Aspregrovi.
Zkus, pokud to půjde o tom nevhodném chování mluvit a vysvětlit mu to.
Taky bych to probrala s učitelkama, psychologem,… jak to vidí oni. jestli by mu běžná školka prospěla, nebo ne… každé dítko byť se stejnou diagnózou je jiné.
@mončatka píše:
@helenaa Já mám s asistentem v běžné školce bohužel špatnou zkušenost. Synovi se moc nevěnuje, běžně mu dávají na starosti celou třídu, když paní učitelky z nějakého důvodu „nemůžou“Všechno, co se syn naučil, zvládl, tak jen díky mně. Chtěla jsem s asistentem víc spolupracovat, představovala jsem si, jak mě bude informovat, co se synem dělal a co bych měla doma dělat já…a výsledek je ten, že já se synem intenzivně pracuju (což bych dělala stejně, o to nejde) a asistent si ve třídě s dětmi hraje pexeso
Pro mě teda velké zklamání.
Potvrzuju, že toto se bohužel běžně děje…problém je v tom, že asistent, resp. školka by měla mít úzkou spolupráci buď s PPP nebo spec. centrem, Aplou apod., tam by měli pomoc vypracovat IVP podle kterého by měla učitelka a asistent s dítětem pracovat…a v pravidelných intervalech se scházet a konzultovat pokroky (jednou, dvakrát ročně)a dohodnout se co a jak dál s dítětem. Pokud se toto neděje, je asistent ve třídě jen „další ruka a oko“ navíc. Je to fajn, ale dítěti k prdu.
Taky mame ditko v klasicke skolce (no, soukrome, ale ne specialni) s osobnim asistentem (byla to jedina moznost), toho asistenta sami platime, diteti se venuje, ale celkove nam to stejne nevyhovuje a jeste to stoji balik.
rozhodovala bych se hlavne podle toho, kde se bude s ditetem vic pracovat. ne jen, aby ve skolce nejak „prezil“, ale aby se tam neco ucil, aby to byla soucast prace s nim a nekam ho to posouvalo.
ono taky hodne zalezi na konkretnim diteti a presnych problemech.
To jste mě trochu zklamali s těmi asistenty, myslela, že asistent je pro to konkrétní dítě a ne aby pomáhal s těmi ostatními..Můj syn potřebuje pomoc se vším, včetně třeba hygieny nebo oblékání, i když se v těhle věcech ve školce dost zlepšil. Taky neumí mluvit říká jen pár slov, tak nevím jak by v běžné školce fungoval. Manžel si vlastně myslel, že by mu možná prospělo být v kolektivu „zdravých dětí“ vzhledem k tomu, že rád napodobuje, protože ve školce kde je mají jen pár dětí, většina z nich je těžce mentálně postižená a ani jedno z nich nemluví.
@helenaa ono je to hodně individuální, poraď se s psychologem, ke kterému chodíte, SPC-čka taky mají přehled o školkách, které děti integrují… my třeba dostali tipy na vhodné školy, kde se dětem fakt věnují a neberou je jen jako nutné zlo… dobré je se i do vybraného zařízení podívat, promluvit s ředitelkou, učitelkou,… a udělat si obrázek
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.