Speciální pedagog ve školce

Anonymní
12.8.21 10:06

Speciální pedagog ve školce

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jestli někdo neřeší nebo neřešil stejný problém.
Již delší dobu toužím pracovat jako speciální pedagog v mateřské škole. Když jsem si hledala, jaké vzdělání by měl speciální pedagog mít, našlo mi to, že by měl mít buď akreditovaný kurz pro speciální pedagogy nebo pedagogické vzdělání. Já jsem studovala střední školu pedagogickou a sociální, obor sociální činnost, kde jsem odmaturovala ze speciální pedagogiky. Chci se vás zeptat, zda nevíte, jestli mohu bez akreditovaného kurzu, ale s maturitou ze speciální pedagogiky pracovat jako speciální pedagog v mateřské škole?
Budu ráda za veškeré vaše rady a zkušenosti.
Anonymní, abych prozatím uchránila mé plány pod pokličkou.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66852
12.8.21 10:09

Speciální pedagog
Speciální pedagog získává odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzdělánímzískaným studiem v akreditovaném magisterském studijním programu v oblasti pedagogických věd

1. zaměřené na speciální pedagogiku,
  1. zaměřené na pedagogiku předškolního věku nebo na přípravu učitelů základní školy nebo na přípravu učitelů všeobecně-vzdělávacích předmětů střední školy nebo na přípravu vychovatelů a doplňujícím studiem k rozšíření odborné kvalifikace uskutečňovaném vysokou školou, nebo
  1. studijního oboru pedagogika a doplňujícím studiem k rozšíření odborné kvalifikace uskutečňovaném vysokou školou.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-563

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
12.8.21 10:11

Na ss jsi dostala zakladni vhled do problematiky specialni pedagogiky, ne kvalifikaci specialniho pedagoga. Stejne tak nemuzes ucit matiku, cejak…, i kdyz jsi tyto predmety absolvovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2995
12.8.21 11:06

Musíš mít vystudovanou vysokou školu, bez ní nemůžeš pracovat jako spec. pedagog.

Pokud bys chtěla pracovat jako asistent pedagoga - stačí ti pedagogická škola, nebo kurz AP, ale to je jiná prac. náplň i finančně jinak ohodnocené, jako práce Spec. pedagoga.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
12.8.21 11:30
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jestli někdo neřeší nebo neřešil stejný problém.
Již delší dobu toužím pracovat jako speciální pedagog v mateřské škole. Když jsem si hledala, jaké vzdělání by měl speciální pedagog mít, našlo mi to, že by měl mít buď akreditovaný kurz pro speciální pedagogy nebo pedagogické vzdělání. Já jsem studovala střední školu pedagogickou a sociální, obor sociální činnost, kde jsem odmaturovala ze speciální pedagogiky. Chci se vás zeptat, zda nevíte, jestli mohu bez akreditovaného kurzu, ale s maturitou ze speciální pedagogiky pracovat jako speciální pedagog v mateřské škole?
Budu ráda za veškeré vaše rady a zkušenosti.
Anonymní, abych prozatím uchránila mé plány pod pokličkou.

Musíš vystudovat VŠ.

Kdybys měla obor předškolní pedagogika s rozšířením na speciální pedagogiku(i maturitu, tento obor má jedna SPGŠ u nás v dosahu), tak bys mohla být učitelka ve speciální mateřské škole(to ale není speciální pedagog, který provádí intervence).Na učitelku v MŠ(i speciální) zatím stačí středoškolské vzdělání. Ale máš zaměření sociální činnost, maturita ze specky nepomůže, učit nemůžeš. Se svým vzděláním najdeš spíš uplatnění v sociálních službách.

Možná by pomohla druhá maturita na střední pedagogické škole, maturitu ze specky máš, k tomu abys mohla učit v MŠ speciální.

Kurzy speciálního pedagoga žádné neznám. Jen rozšíření v rámci celoživotního vzdělání. To je jen pro ty, kdo už mají Mgr. v jiném ped. oboru.

Můžeš si udělat kurz AP, na víc jen s maturitou v oblasti specky ve škole nedosáhneš.

Zkus se dostat na VŠ. Hodně štěstí :kytka:
Pečlivě a dobře vybírej obor, protože v oblasti speciální pedagogiky je oborů hodně a každý umožňuje trochu jiné uplatnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.21 17:15

Zakladatelka
Holky a kdybych chtěla tedy pracovat jako asistentka pedagoga, tak stejně kurz, že?

• Citovat
  • Upravit
44228
13.8.21 05:33
@Anonymní píše:
Zakladatelka
Holky a kdybych chtěla tedy pracovat jako asistentka pedagoga, tak stejně kurz, že?

Nechci Ti brát iluze, ale je docela možné, že jako AP práci v dnešní době už neseženeš. Poptávka po těchto pozicích je větší než nabídka. Éra, kdy školy potřebovaly asistenty, dávno pryč. Už je mají, někteří jsou tam už dlouho, musí dostat smlouvu na neurčito. Peníze na inkluzi osekané, je daleko těžší toho AP pro dítě získat. Už se nepřipisují jako PO k dítěti s určitými problémy, kde to dřív šlo. Navíc by se měly změnit podmínky pro kurzy AP, nedostatečné vzdělání AP je dost problém. Hodně je jich naflákaných z rychlokurzů vzdělávacích agentur. Ti mají teď málokde uplatnění.

Taky záleží, kde žiješ. Někde možná ta situace je pořád příznivější. Ale mám čerstvé informace, poslední vypsaná tato pozice v jedné škole tady, asi 14 dní zpět. Přihlásilo se 18 uchazečů, paní ředitelku zaujalo pouze 6 lidí, kteří by mohli odpovídat potřebám školy, uspokojit mohla jednoho.
Další škola, měla odejít služebně nejmladší AP. Poradna neprodlouzila a snížila některým dětem PO, na AP ztratily nárok. Nakonec se to vyřešilo samo, jiná AP otěhotněla.
V jedné školce odešlo dítě, které mělo AP, do domácího vzdělávání. AP byla ve školce nabídnuta nepedagogická pozice pomocné síly. Vzala to, aby nezůstala bez práce a zachovala si k vůli dětem možnost rozumné pracovní doby a volných víkendů.
Ještě před dvěma, třemi lety byla situace daleko růžovější.

Ale kurz AP doporučuji. Třeba Tě to namotivuje ke studiu specky, jako kdysi mě. A připraví na přijímačky. A je dost možné, že si během studia stanovíš vyšší cíle než dělat AP-pozice někde na chvostu vážnosti a většinou za málo peněz.

Každopádně držím pěsti :kytka: Taky mám původní vzdělání sociální, ale sociální správa. Před sebou mám (snad) poslední rok do magistra, pracuji na malý úvazek ve školním poradenství(mám ještě malé děti). Teď od září mě čeká i jiná pěkná pozice, další malý úvazek. AP to není :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
13.8.21 07:19

@Pears206 kde jsi vzala, ze asistenti musi dostat smlouvu na neurcito. Nikoho takoveho neznam. Ja jsem ve škole devet let a vzdy mam smlouvu na konkrétní dite. Dite odejde, konci smlouva. Bez toho ditete totiz reditel nedostane penize. Tato pracovni pozice patri mezi ta vyjimky, kdy se nebete limit rezezeni smluv. Navic s novym ditetem to neni nova smlouva, ale dodatek puvodni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.8.21 07:53

@vokishka
Ono by to tak mělo být, že se 3× prodlouží. Pak mají dát neurčitou. Ale často to ve školách není.
Já mám dávno u AP neurčitou. Třikrát po roce se mi prodloužilo. Pak jsem dostala smlouvu neurčito. Vedení mi to dalo podepsat v červnu na neurčito a né v srpnu. Jak to dělají běžně. To bylo v den, kdy jsem jim donesla diplom ofotit, ukázat. Tak jsem hned dostala neurčitou smlouvu.
Kolegyně jsou služebně mladší. Tak obě mají zatím určitou. Jedna by měla teď dostat neurčito u AP.
Určitou mám momentálně u druhého úvazku, tj. na vychovatelku ve ŠD. Tam mají prostor, že mi to dál prodlužují.
Letos se vracím asistovat od první třídy. Takže moje původní děti přebere někdo jiný a já jdu k novým. Uč. si vyžádala, že pokud nepůjdu s ní, tak ona tu třídu nevezme. Takže to je jistota na další léta. Tolik to ani dělat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
13.8.21 07:55
@vokishka píše:
@Pears206 kde jsi vzala, ze asistenti musi dostat smlouvu na neurcito. Nikoho takoveho neznam. Ja jsem ve škole devet let a vzdy mam smlouvu na konkrétní dite. Dite odejde, konci smlouva. Bez toho ditete totiz reditel nedostane penize. Tato pracovni pozice patri mezi ta vyjimky, kdy se nebete limit rezezeni smluv. Navic s novym ditetem to neni nova smlouva, ale dodatek puvodni.

U nás ve školách se dávají, aspoň těm, co jsou tam už dlouho. Dost se bojuje o to, aby to nebyl sezónní zaměstnanec. Školy už mají svoje AP a ti jsou připisovány k potřebným dětem, třeba každý rok k někomu jinému, kdo dostane nově opatření když jednomu skončilo. Neznám nikoho, kdo by měl 9 let každý rok novou smlouvu nebo dodatek o prodloužení. Zaměstnavatel, který 9 let prodlužuje smlouvu, by pro mě nebyl seriózní. Vždyť to musí být na palici, takový člověk si třeba nemůže vzít ani hypotéku, pokud ji potřebuje, když má vždy smlouvu do 31.8. Ale lidi, kteří se osvědčili, si nechávají a nové neberou. Myslím si, že každá škola má odhad, kolik AP uživí. Nikde nepíšu, že dávají všem po čase smlouvu na neurčito :mrgreen: Ve školství mám část rodiny. Navíc u nás těch volných pozic pro AP v běžných školách není asi tolik, máme tu specky. Svoje děti mám ve škole, která je téměř bez inkluze. V září nastupuje už čtvrté dítě a AP ve třídě nebude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
13.8.21 08:06
@Pears206 píše:
U nás ve školách se dávají, aspoň těm, co jsou tam už dlouho. Dost se bojuje o to, aby to nebyl sezónní zaměstnanec. Školy už mají svoje AP a ti jsou připisovány k potřebným dětem, třeba každý rok k někomu jinému, kdo dostane nově opatření když jednomu skončilo. Neznám nikoho, kdo by měl 9 let každý rok novou smlouvu nebo dodatek o prodloužení. Zaměstnavatel, který 9 let prodlužuje smlouvu, by pro mě nebyl seriózní. Vždyť to musí být na palici, takový člověk si třeba nemůže vzít ani hypotéku, pokud ji potřebuje, když má vždy smlouvu do 31.8. Ale lidi, kteří se osvědčili, si nechávají a nové neberou. Myslím si, že každá škola má odhad, kolik AP uživí. Nikde nepíšu, že dávají všem po čase smlouvu na neurčito :mrgreen: Ve školství mám část rodiny. Navíc u nás těch volných pozic pro AP v běžných školách není asi tolik, máme tu specky. Svoje děti mám ve škole, která je téměř bez inkluze. V září nastupuje už čtvrté dítě a AP ve třídě nebude :)

To neni smlouva na dobu urcitou, tam neni datum. Ředitel to resil s právníkem a jsou to smlouvy na neurcito. Je tam formulace po dobu potrebnosti. A my nemame kazdy rok nove dítě. Bez ditete nejsou peníze. Taky jsem ja( i ostatní asistentky u nas) vystridala vice skol. Porad slibuji tu novou vyhlasku, tam ma byt asistent bez ohledu na dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.8.21 08:16

Jsem to schválně vytáhla a mám tam uvedeno u AP ve smlouvě:
Dnem 1. 9. 2019 se obsah smlouvy mění následovně: od uvedeného data se Vám na návrh ředitele školy a po dohodě s Vámi mění pracovní smlouva na dobu neurčitou. A podepsané to bylo 28. 6. 19.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
13.8.21 08:26
@vokishka píše:
To neni smlouva na dobu urcitou, tam neni datum. Ředitel to resil s právníkem a jsou to smlouvy na neurcito. Je tam formulace po dobu potrebnosti. A my nemame kazdy rok nove dítě. Bez ditete nejsou peníze. Taky jsem ja( i ostatní asistentky u nas) vystridala vice skol. Porad slibuji tu novou vyhlasku, tam ma byt asistent bez ohledu na dite.

Já jsem si toto vytáhla u státnic, musela jsem říkat, že to jde, asistent do školy, třídy bez vázání na dítě. Neznám ale jedinou běžnou školu, kde by to tak měli. Toto funguje jen na paragrafových školách a v paragrafových třídách :mrgreen:
Ale běžné školy mají přehled, kolik mívají děti s PO a mají na dobu neurčitou jednu, dvě AP.

I u nás je to tak, že pokud musí propustit asistenta, zkouší se mu sehnat kontakt na jinou školu, která potřebuje. To ale neznamená, že to místo dostane. Každá škola si vybírá podle své potřeby. Máme tady vzdělávací agenturu, která ten kurz otvírala dvakrát ročně, tzn. 60 lidí, dále tento kurz otvírají dvakrát ročně 3! VOŠ a SŠ pedagogické v dojezdové vzdálenosti a v rámci celoživotního vzdělávání univerzita v našem krajském městě. Je jich moc, kam ty lidi umístit :lol:

Specky chtějí většinou vzdělané asistenty-VOŠ, Bc., na druhých stupních speciálních škol zase potřebují silné chlapy, protože děti jsou mohutné a v nějaké atace, afektu srovnají průměrnou asistentku.

Běžné školy často chtějí jen kurz, aby je mohly zařadit do nižší platové třídy. Ale často tam přijde případ, se kterým si taková AP neporadí. Na jedné škole měli chlapce s MR, u kterého se vystřídaly 3 AP, každá to po roce vzdala. Byla jsem oslovena, jestli bych to nevzala, po tom, co to dvě vzdaly, rodiče nespokojeni. Ale tenkrát mi to ještě neumozňovala rodinná situace. Letos dítě přestupuje na specku.

I letos jsem dostala nabídku asistovat u žákyně s lehkou mentální retardací na prvním stupni. Oslovil mě přímo ředitel školy, asi se o mně dozvěděl v nějakém poptávkovém inzerátu, který jsem si podávala už dřív a nesmazala :nevim: Ale mimo moje město a špatné spojení, nevzala jsem to.

Příspěvek upraven 13.08.21 v 08:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
13.8.21 08:26
@Kelsey píše:
Jsem to schválně vytáhla a mám tam uvedeno u AP ve smlouvě:
Dnem 1. 9. 2019 se obsah smlouvy mění následovně: od uvedeného data se Vám na návrh ředitele školy a po dohodě s Vámi mění pracovní smlouva na dobu neurčitou. A podepsané to bylo 28. 6. 19.

Kde na to bere peníze, pokud neni dalsi dítě s asistenci? Ja neznam nikoho s takovou smlouvou, a to se tak obcas nekde potkam s jinymi z jinych skol z okoli. Krome teda praktickych a speciálních skol, tam je to jine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
13.8.21 08:33
@vokishka píše:
Kde na to bere peníze, pokud neni dalsi dítě s asistenci? Ja neznam nikoho s takovou smlouvou, a to se tak obcas nekde potkam s jinymi z jinych skol z okoli. Krome teda praktickych a speciálních skol, tam je to jine.

Inkluze je ve škole už nějakou dobu. Prostě mají odhad. Co je na tom tak nepochopitelného? Příbuzná taky dělá zástupkyni ředitele na jedné škole a má odhad sociálního složení své městské části, lidí a žáků v ní :nevim:
Prostě vědí, jaké děti do té školy chodí a pro jaké děti je spádová. Vědí, že mohou mít třeba 2 AP na neurčito, zbytek musí po uplynutí doby propustit.

U nás je na malém prostoru více škol a taky víme, která se na co specializuje a která se umí dobře postarat o integrovaného žáka a kde inkluzi pravděpodobně nepotkáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat