Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky holčiny,
raší mladé kopřivy a já bych chtěla vědět, jak vaříte špenát z kopřiv?
Chtěla bych to vyzkoušet, ale nějak si s tím nevím rady, jak. Děkuji.
Mladé kopřivy ( nesmí mít dřevnaté stonky)omyjeme,nejlépe sprchou,spaříme vroucí vodou, (nejlépe v hrnci necháme přejít varem).Umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu.Potom jako klasický špenát na cibulku,ochutit solí,pepřem,česnekem,zahustit vejcem ale nečekejte zázraky špenát je špenát.
Také přemýšlím o špenátu z kopřiv. Zkoušeli jste spařené kopřivy rozmixovat? Tak jak zeleninu v polívce?
@chipsa
na špenát nemixuju, nadrobno nasekám spařené kopřivy a není potřeba dál speciálně upravovat. Pracuju dál jako se špenátem.
Upravuju úplně stejně jako špenát, někdy je spolu namíchám, aby děcka nemrčely
. Já teda mixuju, ale je třeba se vyhnout postarším kopřivám s tuhými stonky a vlákny. Ale to teď ještě nehrozí.
Ze země začínají lézt špičky kopřiv tak jsem si řekla, že jim dám potvorám
Použiji je na vaření, když se jich nedá jinak zbavit.
Cibulku na másle zesklovatět, hodim kopřivy, podusim, trochu podlévám vodou, dochutím utřeným česnekem, solím a zahušťuju rozkvrdlaným vejcem, někdo zahušťuje strouhankou nebo moukou a to mi ale nechutná. Dělám to jako přílohový špenát spíš nahusto. Kopřivy ještě používám do polévek, salátů a nádivky. Vždycky je spařím, abych s nimi mohla dál pracovat.
@lamicina píše:
Jo používám jen mladé kopřivy z jara nebo vršky.
V pátek jsem ryla zahradu, strávila jsem nad tím celý den, přesvědčená o tom, jak jsem to krásně vyplela. Dneska jsem se šla na záhon podívat a vršky kopřiv už zase lezou. Já jim dám
Už vím, jak si přivydělat ![]()
@chipsa
no to chápu, je sezona
. Taky teď doma jedeme zelenou vlnu - zpracovávám sedmikrásky, mladou bršlici (ta pije krev mně
), kopřivy, šťovík, planý šnitlik…Vedu doma propagandu v tom smyslu, že je to pro zdraví. Dělají si ze mě srandu, že se s tím nemusím vařit a mám je rovnou vypustit na zahradu a na louku. Tak příště ![]()
@lamicina píše:
@chipsa
no to chápu, je sezona. Taky teď doma jedeme zelenou vlnu - zpracovávám sedmikrásky, mladou bršlici (ta pije krev mně
![]()
), kopřivy, šťovík, planý šnitlik…Vedu doma propagandu v tom smyslu, že je to pro zdraví. Dělají si ze mě srandu, že se s tím nemusím vařit a mám je rovnou vypustit na zahradu a na louku. Tak příště
Něco pro tebe