Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Celina píše:
mě to vůbec nepobuřuje , z čeho tak soudíš
Jen mě fascinuje, jak může nekdo brát takové odpovědi vážně a do čtvrtka se snad dá vydržet
Mě ani tak nejde o odborné odpovědi jako spíše o podobné zkušenosti a možná i trochu povzbuzení
@Celina píše:
@denkat trochu tě chápu, ale nikdo nejsme úplně stejný a to, co platí u jednoho, nemusí být pravda u druhého. Spermiogram je věc, ve které hraje roli spousta faktorů , vydrž. A přeji hodně štěstí
Pravda, s tím souhlasím, ale i tak to povzbudí když si člověk přečte zkušenosti ostatních, kteří na tom byli podobně nebo i hůře a nakonec se zadařilo … děkuji snad to již brzy vyjde ![]()
Heleďte, někdy je člověk tak vyplesklej a kouká zmizet, takže na podrobnosti jaksi není čas…
![]()
@Oplatečka píše:
My máme syna počateho před pěti lety-spermio nebylo, počali jsme po půl roce bez jakehokoliv zjišťovani ovulace apod, prostě volným průběhem…Tento rok v březnu byl manžel přeléčen na boreliozu dvěmi antibiotiky, tedy tři tydny užívání..spermio bylo v září..mohlo to mít ještě dopad?
Velkou roli může hrát ještě tvůj věk. U žen dochází po 30 k postupnému zhoršení kvality oocytu a po 35 už je kvalitní vajíčko jen každé třetí. Takže je možné že před 5 lety to šlo lehce díky tomu....... A to, ikdyz manžel neměl ukázkový spermiogram. Pokud se pak k tomu přidá ještě horší kvalita oocytu, tak je šance na přirozene početí výrazně nižší. Co se týče dopadu boreliozi respektive atb na ten spermiogram, možné to je. Ikdyz jsem se v praxi s tak dlouho dobou nesetkala, max 3m po atb už byly hodnoty v normě. Doporučila bych ještě kontrolu za 3m a tam se uvidí.
@Helca83 píše:
@Staworowski Prosimte a nevedela bys neco na tu morfologii? My jsme takovy ztraceny pripad teda, nad nami zlomil hul uz i androlog, ani horm.lecba nezabrala, stale jsme na 2% morfo (a k tomu i zhorsena pohyblivost)Moc dik
Ahoj, no upřímně nevím. Z praxe si myslím, že na morfologii nic moc nepomůže
ta bývá zhorsena buď věkem (pokud se jedná už o staršího pána), nebo je to tak od narození. Samozřejmě jsme pacientům doporučovali různá rezimova opatření a doplňky stravy na zlepšení, ale efekt byl spíš na počet a pohyb, na morfologii to vliv nemělo.
Na druhou stranu ač se zdají ta 2%jako hrozně málo, ve výsledku to není tak hrozný. Např.pri koncentraci 10mil jsou 2% morfologicky normálních spermií 200 000. Důležitější je z mého pohledu ten pohyb, který ovlivní zda se ty dobre spermie dostanou až k vajíčku.
@Staworowski píše:
Velkou roli může hrát ještě tvůj věk. U žen dochází po 30 k postupnému zhoršení kvality oocytu a po 35 už je kvalitní vajíčko jen každé třetí. Takže je možné že před 5 lety to šlo lehce díky tomu....... A to, ikdyz manžel neměl ukázkový spermiogram. Pokud se pak k tomu přidá ještě horší kvalita oocytu, tak je šance na přirozene početí výrazně nižší. Co se týče dopadu boreliozi respektive atb na ten spermiogram, možné to je. Ikdyz jsem se v praxi s tak dlouho dobou nesetkala, max 3m po atb už byly hodnoty v normě. Doporučila bych ještě kontrolu za 3m a tam se uvidí.
Mě je 30 a manželovi 43..Morfologie je dobrá tak snad…
@Oplatečka píše:
Mě je 30 a manželovi 43..Morfologie je dobrá tak snad…
Tak on spíš rozhodující tvůj věk a 30 je ok. Jak dlouho se snažíte?
@Staworowski píše:
Tak on spíš rozhodující tvůj věk a 30 je ok. Jak dlouho se snažíte?
V dubnu to budou dva roky..
Zdravím vás a omlouvám se, že se tu vetřu, ale dnes jsem si vyzvedl spermiogram v kterém se moc nevyznám, jen mi bylo sestřičkou řečeno, že to není žádná hitparáda a rád bych se zeptal, jak moc je to zlé.
Bohužel jsem nedostal žádnou fajnovou tabulku s výsledky, tak bych si dovolil lze dát pár řádků z lékařské zprávy.
Velice převelice děkuji.
4,7ml
pH 7,8 cca
Normozoo (51mln/ml)
Astenospermie (37-38% dobře lineárně propuls pohybl. spermií, 5-6% nelineární, slabě propuls.pohyb, 1% kývavé pohyby na místě, ostatní nepohyblivé)
V barevném preparátu dle Papanicolaua: 46% teratoformních spermií, méně než 1% prespermií, nepřítomny adjuv. bb. bílé řady
Nález lehké asthenospermie při normálních ostatních parametrech ve spermiogramu
@nounejm píše:
Zdravím vás a omlouvám se, že se tu vetřu, ale dnes jsem si vyzvedl spermiogram v kterém se moc nevyznám, jen mi bylo sestřičkou řečeno, že to není žádná hitparáda a rád bych se zeptal, jak moc je to zlé.Bohužel jsem nedostal žádnou fajnovou tabulku s výsledky, tak bych si dovolil lze dát pár řádků z lékařské zprávy.
Velice převelice děkuji.4,7ml
pH 7,8 cca
Normozoo (51mln/ml)
Astenospermie (37-38% dobře lineárně propuls pohybl. spermií, 5-6% nelineární, slabě propuls.pohyb, 1% kývavé pohyby na místě, ostatní nepohyblivé)V barevném preparátu dle Papanicolaua: 46% teratoformních spermií, méně než 1% prespermií, nepřítomny adjuv. bb. bílé řady
Nález lehké asthenospermie při normálních ostatních parametrech ve spermiogramu
"37-38% dobře lineárně propuls pohybl. spermií " je nad normou vážného problému - pohybují se vpřed. Norma je nad 34% podle WHO.
46% teratoformních spermií znamená, řekněme, polovinu bez vady. To tedy snižuje počet zdravých atletů na nějakých 19%, ale to pořád ještě není až takový problém. ![]()
Stačí jeden sprinter… Teda v případě že nesdílís ženu s někým jiným nebo ona si na v zahrádce nekope jiným krumpacem…
Protoze ty nepohyblive jsou jako navnada pro ty zdeformovane spermie cizího chlapa. Zdeformovane jsou útočící…
Nepohyblive jsou návnady…
A správně tvarované s vysokou pohyblivosti jsou sprinteri k vejci… Všechny jsou potřeba a mají svůj účel. Neznámena to že když nemáš 100 procent sprinteru že jsi vadnej.
@Delaltctrl Co to tady zas placas? Je videt ze tomu houby rozumis … 100% zdravych nema ani ten nejplodnejsi darce ![]()
@Helca83 píše:
@Delaltctrl Co to tady zas placas? Je videt ze tomu houby rozumis … 100% zdravych nema ani ten nejplodnejsi darce
Máš špatnou definici slov „zdravá spermie“ protože i ty dwformovane jsou zdravé, jen mají jiný účel než dojet rychle k vajíčku. A třeba ty co mají dvě hlavičky jsou nejlepší v zabíjení spermií cizího může. Protože v hlavičce mají látku která při kontaktu s jinou smermii tu druhou zabije.
A přesně to co tady prezentujes jsem snad říkal taky. Jenom si to nepochopila.