Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Staworowski píše:
Progresivní pohyblivost znamená, že se spermie pohybují vpřed a jsou schopny dostat se do vejcovodu a oplodnit vajíčko. Ty druhé se více méně motaji na místě a šance že oplodni vajíčko je minimální (nedostanou se až do vejcovodu). Ty 4% jsou docela málo, šance na přirozené početí je mála, ale neznamená to, že by to nešlo. Jen máte sníženou šanci....... Jak dlouho se snažíte?
Prosím, nevíte někdo jaká hodnota je normál? Myslím tím jestli má zdravý muž progresivní pohyb 100%?Můj muž měl 7% a můj mudr. na to řekl že je to ,,až až" že máme zkoušet
Vím že šance je snížená ale ráda bych věděla jak moc od ,,dobrého" spermiogramu..Protože když si vemu 100% a 7% tak mi to přijde že by se musel stát zázrak ![]()
@denkat Ta pohyblivost je hodne spatna, norma je tusim 32 % ALE dulezite jsou i dalsi parametry (tvar, celkovy pocet, jestli neni pritomen zanet nebo nejaka infekce)… a rozhodne z jednoho SPG neni dobre delat zavery, neuveritelne to skace podle aktualniho zdravi a asi i nervozity chlapa…
Takze zadna panika, doktor to s Vami jiste probere, vysetrete se na infekce (ureoplazma, chlamydie), partnera at vysetri na varikokelu, nasadte nejake potr.doplnky, zdravy ziv.styl a za 3 mesice zkuste zopakovat, treba budete prekvapeni ze to uz bude v norme ![]()
@Staworowski píše:
Progresivní pohyblivost znamená, že se spermie pohybují vpřed a jsou schopny dostat se do vejcovodu a oplodnit vajíčko. Ty druhé se více méně motaji na místě a šance že oplodni vajíčko je minimální (nedostanou se až do vejcovodu). Ty 4% jsou docela málo, šance na přirozené početí je mála, ale neznamená to, že by to nešlo. Jen máte sníženou šanci....... Jak dlouho se snažíte?
Ahoj, snažíme se rok a povedlo se v lednu jenomže jsem hned v 5 týdnu samovolně potratila a od té doby nic ..já doufám, že pomohou ty doporučené vitamíny ![]()
@Celina píše:
@denkat já tedy nechápu, proč se u doktora každý bojí otevřít pusu a pak loví moudra na internetu
Týká se to tvého muže, váš doktor má komplet výsledky a hlavně, podá ti kompetentní vysvětlení, tady jsou samí amatéři (i když leckdo má zkušenosti) ale ty si necháš radit od účetní??
Já jsem dostala jen výsledky do ruky a nic víc, ke svému Dr. jdu ve čtvrtek, a protože jsem nedočkavá a chtěla bych znát zkušenosti ostatních tak proto se tu ptám …jestli tě to nějak pobuřuje tak na to nereaguj ![]()
@Oplatečka píše:
Prosím, nevíte někdo jaká hodnota je normál? Myslím tím jestli má zdravý muž progresivní pohyb 100%?Můj muž měl 7% a můj mudr. na to řekl že je to ,,až až" že máme zkoušetVím že šance je snížená ale ráda bych věděla jak moc od ,,dobrého" spermiogramu..Protože když si vemu 100% a 7% tak mi to přijde že by se musel stát zázrak
Ahoj. My máme uvedeno: pohyblivost progresivní: 12% (>= 32% dle normy WHO). Takže není to 100%, ale 32%
.A jinak, jak píšou ostatní, tak spermiogram se může opakovat co 3 měsíce. Výsledky se mohou hodně lišit (být horší/lepší v závislosti na stavu zdraví partnera). Je opravdu nutné odbourat horké vany, vyhřívané sedačky v autě, úplé spodní prádlo, moc náročný sport, a dle mého dr tzv. britské víkendy, kdy se partneři zlijí alkoholem do mrtva. Takže všeho s mírou
držím palce ![]()
@Helca83 píše:
@denkat Ta pohyblivost je hodne spatna, norma je tusim 32 % ALE dulezite jsou i dalsi parametry (tvar, celkovy pocet, jestli neni pritomen zanet nebo nejaka infekce)… a rozhodne z jednoho SPG neni dobre delat zavery, neuveritelne to skace podle aktualniho zdravi a asi i nervozity chlapa…Takze zadna panika, doktor to s Vami jiste probere, vysetrete se na infekce (ureoplazma, chlamydie), partnera at vysetri na varikokelu, nasadte nejake potr.doplnky, zdravy ziv.styl a za 3 mesice zkuste zopakovat, treba budete prekvapeni ze to uz bude v norme
Jojo 32% ..jinak on má všechno v pořádku, morfologii, početnost ..to vše super, ale ta pohyblivost je prostě špatná no …jinak měl taky zvýšený leukocyty a ještě něco což by naznačovalo nějakou infekci takže ještě stejně musí na urologii, byl teď nemocný skoro celý listopad a docela dlouho se z toho nemohl dostat takže mě to ani moc nepřekvapuje …snad se to srovná
@denkat Ja bych to videla pozitivne, vitaminy resp spis selen a zinek, zdravy ziv styl a psych.pohoda to ovlivnuji hrozne moc, a i blbe nachlazeni, vidim to na vysledcich manzela jak mu to lita sem a tam kdyz je napr po chripce… je tu na to hodne diskusi, na ruzne preparaty, doktor vam taky jiste neco poradi
Nam ted minule doktorka z Gennetu rikala abychom zrusili wifi v byte a aby manzel v praci zkusil stat a ne sedet, ale to uz nam teda pripadalo doost pres caru, i kdybychom zrusili nasi wifinu, tak jich mame kolem sebe nespocet
Drzim palce ![]()
@denkat Hmm to bude urcite tim, viz muj predchozi prispevek… ![]()
@dendishek Hmm, horké vany si dává, ale to dělám fikaně, dávám mu do vany syna a toho tam nemůže vařit že
Nosí boxerky, to asi neodbourám, trenky nenávidí tak mu kupuji alespoň o číslo větší.Ve firemním autě nemá vyhřívané sedačky a celkově nemá potřebu se zahřívat ani v našem autě.Sportuje 3× týdně 90min, to mi přijde zdravá norma..Tvrdé nepije, požádala jsem ho ať omezí i pivo i když po sportu dáva max 2-3 kousky..Jinak je štíhlý, atletický, zdravý…ale ta strava..klobáskou a uzeným nepohrdne nikdy
no..nechci ho omezovat úplně ale chápe mou frustraci z nezdaru tak se snaží alespoň v něčem..Já nepiju vůbec, cyklus mi šlape jak hodinky,ovulace a ms na den přesně..tak snad se to někde někdy ,,spojí" ![]()
@Oplatečka Jojo, je to boj. Muj je take jinak zdravy, ackoli pry byval hodne nemocny jako dite; stravu mame dobrou, sportuje, tvrdy alkohol si obcas da, nebo svaracek, ale s mirou a neholdujeme pivu, saunu a horke koupele nesnasi, nosi jen trenky, no a stale bojujeme s morfologii
Ted zkousime fertilmana, na doporuceni zdejsich diskusi, tak jsem zvedava ![]()
Holky tak co se pohyblivosti týče, tak na to má velký vliv nemoc. Typicky hořečnate onemocnění a následný atb můžou výrazně pozměnit spermiogram. Viděla jsem už různé výsledky, dokonce i spermie úplně bez pohybu a to právě po chřipce. Cca do 3m se to upraví. Obecně se nedoporučuje těsný prádlo a prehrivat varlata. Jinak se říká že mobili v kapse a notebooky na klíně taky nic moc. Ale ze zkušnosti musím říct, že nejhorší vliv má jednoznačně stres. Muži kteří mají náročné a stresující zaměstnání mívají nejhorší výsledky.
Např zedníci apod. maj spermiogram jako z partesu
to je trochu s nadsázkou, ale je to skutečně spíš o hlavě, než o tom kolik dá piv a kolik sní klobás..... Pochopitelně, že zdravý životní styl není nikdy na škodu.......
PS: pracovala jsem 5 let v laboratoři IVF se spermiemi
@Helca83 píše:
@Oplatečka Jojo, je to boj. Muj je take jinak zdravy, ackoli pry byval hodne nemocny jako dite; stravu mame dobrou, sportuje, tvrdy alkohol si obcas da, nebo svaracek, ale s mirou a neholdujeme pivu, saunu a horke koupele nesnasi, nosi jen trenky, no a stale bojujeme s morfologiiTed zkousime fertilmana, na doporuceni zdejsich diskusi, tak jsem zvedava
Morfologii měl naštěstí dobrou, i množství.
@Staworowski píše:
Holky tak co se pohyblivosti týče, tak na to má velký vliv nemoc. Typicky hořečnate onemocnění a následný atb můžou výrazně pozměnit spermiogram. Viděla jsem už různé výsledky, dokonce i spermie úplně bez pohybu a to právě po chřipce. Cca do 3m se to upraví. Obecně se nedoporučuje těsný prádlo a prehrivat varlata. Jinak se říká že mobili v kapse a notebooky na klíně taky nic moc. Ale ze zkušnosti musím říct, že nejhorší vliv má jednoznačně stres. Muži kteří mají náročné a stresující zaměstnání mívají nejhorší výsledky.
Např zedníci apod. maj spermiogram jako z partesuto je trochu s nadsázkou, ale je to skutečně spíš o hlavě, než o tom kolik dá piv a kolik sní klobás..... Pochopitelně, že zdravý životní styl není nikdy na škodu.......
Ten stres si myslím, že je právě kámen úrazu u mého manžela, protože dlouhodobě pracuje v odvětví, které je psychicky náročné a velmi stresové a to se na něm určitě dost podepsalo, protože on je ještě ke všemu takový ten typ, co jen tak něco nehodí za hlavu, nad vším přemýšlí a je to puntičkář takže o to hůř
@Staworowski Prosimte a nevedela bys neco na tu morfologii? My jsme takovy ztraceny pripad teda, nad nami zlomil hul uz i androlog, ani horm.lecba nezabrala, stale jsme na 2% morfo (a k tomu i zhorsena pohyblivost)
Moc dik
@Staworowski píše:
Např zedníci apod. maj spermiogram jako z partesuto je trochu s nadsázkou, ale je to skutečně spíš o hlavě, než o tom kolik dá piv a kolik sní klobás..... Pochopitelně, že zdravý životní styl není nikdy na škodu.......
My máme syna počateho před pěti lety-spermio nebylo, počali jsme po půl roce bez jakehokoliv zjišťovani ovulace apod, prostě volným průběhem…Tento rok v březnu byl manžel přeléčen na boreliozu dvěmi antibiotiky, tedy tři tydny užívání..spermio bylo v září..mohlo to mít ještě dopad?