Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky je tady někdo kdo měl při císaři spinál a lituje toho?
Chci říct vyskytly se některé z vás po spinálu nějaké závažnější potíže? budu mít plánovaného císaře a zvažuju jestli do toho jít díky ![]()
Já teda nezažila ale švagrová měla spinál. Bylo to bez komplikací ale nejhorší bylo potom to ležení. Myslím že musíš 12 nebo 24 hodin (nmůžu si to vybavit) jen ležet…
alusa11 píše:
Já teda nezažila ale švagrová měla spinál. Bylo to bez komplikací ale nejhorší bylo potom to ležení. Myslím že musíš 12 nebo 24 hodin (nmůžu si to vybavit) jen ležet…
Aha a nevíš z proč musí to každý?
mikky píše:alusa11 píše:Aha a nevíš z proč musí to každý?
No musí ale proč přesně nepovím. Asi že píchají do páteř.kanálu a než se zcela obnoví hybnost končetin…
Měla jsem a nelituju. Určitě do toho jdi, anesteziologové doporučují, gyndaři nemusí tolik spěchat při vytahování mrňouse, jako když Ti šoupnou celkovou. Já to taky hodně řešila a výběru nelituju. Taky jsem měla super ARařku, píchla mi to ani nevím jak. Navíc jsi u toho, když mimčo porpvé zakřičí, ukážou Ti ho, není Ti potom špatně jako po celkové anest.,a máš tlumení bolesti po císaři už v sobě
. Spíš se poptej na místě kde chceš rodit, jaké mají zkušenosti, ať Ti pošlou na sál nějakého/nějakou šikulu.
Potíže jsem neměla žádné. Držím palce ![]()
hoj já měla spinál a nemůžu si stěžovat ležela jsem sice 24h na jipce ale podle mě to neni spinálem ale ležela bych tam i po celkové anestesii je to pořád operace.
Ležela jsem 6 hod, potom mě posadili a večer sprcha. Dokud Ti nepřijdou nohy k sobě, stejně nevstaneš
a i potom je to trochu mazec, břicho šponuje, ale dá se to, já nebrala od bolesti nic, jen ten první den na JIP, když odezněl spinál. nebylo to nic hrozného, když čekáš, že pořezané břicho bolí a nespěcháš, tak to jde v pohodě.
veronika41 píše:
hoj já měla spinál a nemůžu si stěžovat ležela jsem sice 24h na jipce ale podle mě to neni spinálem ale ležela bych tam i po celkové anestesii je to pořád operace.
souhlas.
Já to čekala taky horší bylo to v pohodě a vůbec toho nelituji.Vstát s postele a dojít do sprchy bylo asi nejhorší pak už bylo jen líp.Akorád mě mrzelo že jsem malýho 24h neviděla na jipku ho nenosí ale to je taky všude jiný…
jejda, opravdu? no mi mimčo nosili, i druhé mamině, ta byla v CA.
Večerníček píše:
jejda, opravdu? no mi mimčo nosili, i druhé mamině, ta byla v CA.
Slyšela jsem že někde je nosí na kojení ale v Písku NE
měla jsem strach abych kojila a bylo to naštěsí v pohodě…Bylo to tam dlouhý 24h bez mrňouska strašně jsem se na něj těšila.
Já teda taky nelituju…Rozhodně i pro miminko je to lepší,protože se k němu nedostanou léky z anestezie…Mimo to,že ty to miminko hned vidíš a když už člověk nemůže si ho hned pochovat tak ho aspoň vidíš a slyšíš…Já se všeobecně strašně bála-jak operace tak spinálu. Jsem zdravotní sestra a člověk hned vidí všechny možné komplikace…Ale to bych nemohla ani přejít přes přechod:-) Rozhodně do spinálu jdi. Ani CA není bez rizika - naopak. Navíc,jak už tady někdo psal,tak máš i na nějakou dobu postaráno od bolestí břicha. Mi teda celkem rychle přišlo k sobě,ale přicházelo to postupně tudíž jsem si stihla říct o analgetizaci,než se to rozjelo úplně. A po CA většinou se čeká s analgetiky až do probuzení (jak kde) a probudíš se do bolestí…
Jinak s tím vstáváním je to jak kde. Já jsem třeba byla operována v jednu odpoledne a vstávala až druhý den ráno,u nás na odd.jsme dodržovali cca 24hod.,ale různě vím,že operanti vstávají dříve…všeobecně to je o zvyklosti oddělení a také na anesteziologovi. Pokud se nedodrží tak pak hrozí komplikace…Nejčastěji to bývají bolesti hlavy…Proto fakt doporučuju dodržet a ani nesedat.Ono to ani moc dobře poprvé bez pomoci nejde ![]()
No,prostě se toho moc neboj a nemysli dopředu na komlokace…Já jsem posera,že hrůza. Když jsem šla na sál tak jsem se celá klepala a to doslova. Ale taky jsem to zvládla…Držím palečky ![]()
Ležet se musí kvůli tlaku mozkomíšnímu moku, aby nebolela hlava. Ležela jsem přesně podle předpisů, pila dost a stejně mě bolela ![]()
http://lekari.porodnice.cz/…ni-anestezie
Já taky spinálu nelituju.Rodila jsem v Liberci máme dvojčata-kluky-a rozhodla jsem se pro něj,protože jsem je chtěla hned vidět.Pak jsem taky ležela skoro 24 h.Ale už za 12 jsem se dokázala sama otočit na bok.Nejhorší je se vyrovnat s tím,že necítíš nohy,ale je to v psychice,zase k sobě přijdou
.Jinak jsem kluky viděla až druhý den,ale po císaři je mě dali na chvíli na přisátí,ale samozdřejmě až mě zašili
.Druhý den jsem už fungovala-chodila jsem pomaleji než normálně,bolelo to,ale nic co by se nedalo vydržet.Přeju porod-císaře-bez komplikací ![]()
Já měla a litovala jsem. Ale asi protože jsem nebyla psychicky připravená na to dlouhé ležení. Já nikdy neležím na zádech, prostě je to pro mne hrozně nepříjemná poloha a ještě 24h bez hnutí. Měla jsem úplně odmrtvenou kostrč. Manžel mi pak musel přinýst molitanový kolečko s dírkou pro kostrč a na tom jsem ležela. Maminy v celkové tam už večer skoro běhali kolem miminek a já byla nešťastná. Ale možná kdybych na to ležení byla psychicky připravená asi bych to i líp zvládla po fyzické stránce. Ale být při vědomí u porodu bylo moc fajn
, slyšela jsem malýho, jak poprvé zaplakal, jak pak volal dětský lékař, že je všechno v pořádku, že je to zdravý chlapeček, pak mi ho položili k prsu..... Jinak napíchávání nebolelo, hlava pak taky ne. Co se týká bolestí potom a ev. problémy s kojením, to je asi jedno jestli celková nebo spinální. To už je individuální, si myslím.