Spokojenost s bydlením 2025

Anonymní
13.12.25 02:04

spokojenost s bydlením 2025

Ahoj,
zajímalo by mě, jestli vy, co kupujete bydlení v posledních letech za ty vysoké ceny a na vysoké hypotéky, zda jste s bydlením spokojeni a máte po nastěhování pocit, že to za to vše stojí, anebo je to nutnost bydlet a pocit zklamání, že to nikdy nevyrovná to, jak je to drahé nebo že to je kompromis a například stěhování dál s dojížděním do zaměstnání, aby se to vůbec zaplatilo.
Co je pro vás bylo při výběru nejdůležitější, pro co jste se dle vás rozhodli dobře a co vám případně chybí?
Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20893
13.12.25 03:36

Chybí peníze na rekonstrukci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8984
13.12.25 03:41

My jsme spokojeni. Co jsme chtěli. To máme. Ladí se průběžně jen drobnosti. Co bylo důležité? Prostor, přirozené světlo a vyhovující místo pro život.
Co bych si přála? Ať si jednou děti taky najdou své místo, kde budou spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2832
13.12.25 03:49

Jsou to palky, ale nez cpat nekomu penize za najem, upisu se bance krvi 😁 ale beze srandy - nemit stary byt na pronajem, vubec bych si nedovolila druhe dite, museli bysme fakt byt v praci od nevidim do nevidim x2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8984
13.12.25 03:56

Samozřejmě taky splácíme, tak jak hromada jiných rodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
460
13.12.25 04:03

Připíchnu se, doma vedeme spor, zda jít do hypotéky nebo zůstat celoživotně v nájmu. Vlastní bydlení je pro mě jistota a představa, že bych někde mohla vybudovat trvalý domov s velkým D. Ale ty ceny jsou fakt šílené. :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3107
13.12.25 06:19

My jsme kdysi volili cenu dojíždění místo baráku v Praze, kde jsme úplně žít nechtěli a těsně u Prahy (okraj Prahy a pásmo 1) jsme zase neměli prachy. Tak jsme koupili nemovitost v pasme 3. V místě které se nám líbilo a zdálo se nám fajn pro život a výchovu dětí a nelitujeme. Střih 20 let, hypotéka splacena, většina dětí plnoletých a část již samostatná rozhodli jsme se nemovitost prodat a koupit malý dům ( rozlohou větší byt ) na kraji krajského města. Po 20 letech nejsme vázáni každodenním dojížděním do zaměstnání, do nemocnice, atd… a je to fajn. Vše máme v místě a bez hypotéky.
Ale je nám skoro 50. Hypotéku jsme měli posledních cca 25 let vždy na nějakou nemovitost.
A tedy nelituji. Nechtěla bych žít do smrti v nájmu. Děsí mě důchodce zažádají dávky, protože nezaplatí sám ani 1+1 a klepe se, aby majitel si to nerozmyslel. A nepředpokládám, že kapacita míst v zařízeních bude dostačující.
A nic dědit nikdy nebudeme asi ani jeden, nevíme. Zařídili jsme se sami raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106160
13.12.25 09:00
@Cenarius píše: Více

tady taky někdo nemá peníze? To je překvapení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2688
13.12.25 09:08

My jsme si hypo brali pred 10 lety, kdy ceny nemovitostí a sazby hypoték byly jestě jinde. Když nad tím ale přemýšlím, tak bych do toho šla i za stávajících podmínek. U nás se teď byt 3+1 pohybuje okolo 4 mil., s hypotékou na 25 let vychází splátka na 16 tis.( vlastní vklad 800 000). Nájmy se tu pohybují kolem 12-13 tis bez energii. Takže když to shrnu, zas tak velký rozdíl to není a když si vezmu hypo ve 30 letech, v 55 mám splaceno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8984
13.12.25 09:10
@Venetia píše: Více

On nepíše, že nemá peníze. Ale může mít barák ze 70tých let a dál. Rekonstrukce může vyjít klidně na 2 a víc milionů. Tak třeba rekonstruuje postupně, jak třeba naskládají peníze. Ať si nebere úvěr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.25 09:25

Ja zpětně nelituju, jen jsme mohli být odvážnější a vzít si větší byt. Teď se mi už ale nechce stěhovat :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.12.25 09:27

Ke koupi se chystáme. Bohužel musíme koupit nemovitost v menším městě a pronajímat. Půjdeme tam na stáří. V místě kde bydlíme si bydlení dovolit nemůžeme, nemáme na základ, splátky by byly v pohodě, to je jedno jestli platím nájem nebo hypotéku. Ano, zklamaná z toho jsem.

• Citovat
  • Upravit
6626
13.12.25 10:29

S manželem jsme kupovali nemovitosti v době, kdy byly poměrově dražší než teď, hypotéky byly nedostupný a na úvěrech ze stavebka byly úroky taky o dost vyšší. To je jen váš pocit, že to je teď horší. Není.
A nelitovali jsme nikdy. Oba jsme věděli, že chceme svoje bydlení, ne nájem, a taky jsme si za tím šli. Mě se divili, že kupuju byt a z výplaty mi zbývá pár tisíc na jídlo, že se mi chce takhle omezovat. Teď jsem vysmátá já. Pořídila jsem si to mladá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24658
13.12.25 10:31

My jsme teď v nájmu a jsme maximálně spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí