Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@Anjes Sušák jsme odmítli hned, jakmile jsme se dověděli, že jej výbor odhlasoval do projektu, rovnou jsem říkala, že máme vybraný jiný, že bychom rádi peníze zpět, aby pokryly naši investici. Už tehdy se nám předseda vysmál. Na schůzi jsem ohledně této věci veřejně vystoupila, předseda mi řekl, že tímto se nebudeme zabývat, přidal argument o tom zasklení balkónu a jelo se dál. Pokud v právu nejsme, nechci nijak prudit, ale pokud ano, ráda bych si za svým stála už i proto, že se mi nelíbí jednání toho našeho výboru. Kdyby mi to předseda nebo kdokoliv jiný vysvětlil, bylo by vyřešeno, ale když se mi vysměje a na schůzi to nehodlá řešit, zavání mi to kulišárnou.
Požádej písemně výbor, aby do programu příští schůze zařadil hlasování o příspěvku x Kč na pořízení sušáku. Shromáždění se tím bude muset zabývat, názor předsedy není rozhodující, rozhoduje shromáždění.
Vy na opravy společných prostor přispíváte v rámci svého podílu a pokud sušák neodmontujete a necháte ho i příštím bydlícím, nevidím důvod, proč vám nevyhovět. Vy jste dům takto „zhodnotili“. Tedy pokud ten sušák není nějaký starý šunt.
Příspěvek upraven 07.06.14 v 08:10
@elpiska píše:
Požádej písemně výbor, aby do programu příští schůze zařadil hlasování o příspěvku x Kč na pořízení sušáku. Shromáždění se tím bude muset zabývat, názor předsedy není rozhodující, rozhoduje shromáždění.
Jistě, sama jsem zvědavá, jak dopadnete. Hlasovat můžeš dát i přímo na schůzi v rámci nějakého bodu jako „různé“ apod. A docela mě zarazilo, že výbor sám může rozhodovat o celkem velké investici, jako do projektu přihodit sušáky pro 30 bytů, a chápu asi správně, že ne sušák za litr, to je snad v řádech desítech či stovek tisíc, ne? Jak výbor? To jako, extrémně pojato, může někdo z výboru mít bráchu s firmou na sušáky a lze se slušně šábnout. Nemáte nějaký limit, o kterém musí rozhodovat shromáždění?
@Anjes Ty sušáky se pořizují kolem tisícovky + odborná montáž. Výbor to asi rozhodnout mohl, ale spíš mně zarazilo, že předseda odmítl diskutovat a šmahem problém smetl ze stolu. Přijde mi arogantní. A jestli se někdo někde šábl…, některé firmy opravdu výborům nabízejí úplatu, záleží na morálce členů výboru, jak k tomu přistoupí. A taky záleží na vlastnících, jak moc se o dům zajímají a jestli má SVJ zvolenou revizní komisi, která může na výbor dohlížet. Jestli ani jedno ne, tak je pak mnohé opravdu na libovůli výboru. Na druhou stranu má výbor špatnou pozici, staráním se o dům ztrácí hodně volného času a ostatní vlastníci mnohdy jen kritizují, ale do výboru vstoupit nechtějí. Ideální stav zřejmě není v žádném SVJ.
Nechci zakládat novou diskuzi, tak se zkusím zeptat tady, třeba někdo poradí. Společenství vlastníků několika majitelům, odhadem 30 bytům, celkem je zde 49 bytů dluží přeplatky z vyúčtování záloh(elektřina teplo voda) Bohužel ve fondu nejsou peníze aby se tyto přeplatky mohly vyplatit a předseda je arogantní blb, který prostě tvrdí že peníze nejsou tak není z čeho vyplatit. Loni se dělalo odizolování baráku, bylo to dražší než si myslely a tak ted z vybraných záloh platí dluh. Myslíte že je nějaká šance že nám advokát pomůže? a jaké máme vůbec šance ty peníze dostat. Kdyby někdo poradil budu ráda ![]()
Nemáš to jedno? Ten dluh zaplatíte stejně všichni a je jedno, jestli z přeplatků, nebo ze záloh na opravy. Že má předseda takovou pravomoc, aby odsouhlasil vícepráce na projektu, či dokonce sám vybral firmu bez toho, aby měl aspoň tři konkurující si nabídky a vy jste to odhlasovali na schůzi, to je váš problém, nebo máte blbě stanovy. Pokud se vám jeho práce nelíbí, musí ho někdo kontrolovat, nebo ho odvolejte. Ale to se málokomu chce, že. Jak to, že nevíte, že nebyly zálohy dostatečné na zateplení?
Přeplatky z vyúčtování se nevyplácí z fondu oprav, ale z částek, které se měsíčně platí na zálohách na dané služby. Pokud má 40% vlastníků vyšší nedoplatky, je docela možné, že přeplatky nelze vyplatit, protože na účtu nejsou peníze, až budou nedoplatky uhrazeny, bude možné vyplatit přeplatky. Máte vyčerpaný fond oprav a nemáte si na přeplatky kde „půjčit“. Chtělo by to v prvé řadě nahlédnout do účetnictví (k termínu vyúčtování). Služby advokáta jsou zatím zbytečné.
Nezdá se mi možné, že by se dluh platil ze záloh. Pokud máte úvěr, banka vám musela stanovit povinnou platbu na m2 do fondu oprav.
@elpiska to sice ano, ale něco jako „fond“ je de facto jen fikce. Všechno jsou to zálohy. Na opravy a na energie a služby. Chodí na jeden účet. Pokud předseda vyplatil firmě peníze z účtu, patrně to nerozlišil na to, jaké ty peníze to přesně byly. Na účtu musí zůstat adekvátně na provoz domu, takže ano, je možné, že teď „není“. Bývalý předseda nám dělal taky bordel na účtu, tak jsme ho prostě svrhli, dnoutili v bance předat práva k účtu a samozřejmě se okamžitě ustavil nový výbor. A ještě je vtipný termín „Společenství vlastníků několika majitelům, odhadem 30 bytům, celkem je zde 49 bytů dluží přeplatky z vyúčtování záloh“. Společenství jste všichni majitelé do jednoho. Trvala bych na zřízení transparentního účtu, aby se předešlo překvapením.
@Agnesita Ano, fond oprav je sice záloha, ale dlouhodobá. A má trochu jiná pravidla - nevyúčtovává se jako zálohy na služby, ale vlastníci by s jeho výší měli být seznámeni při schvalování účetní závěrky. Zůstatek na bankovním účtu by měl být vyšší než účetní zůstatek ve fondu oprav. Copak SVJ nemá účetní?
@elpiska nevyúčtovává. Ale on fond oprav opravdu neexistuje, jsou to jen zálohy. Mě jen fascinuje, jak se na účtě hýbou zjevně statisíce a vlastníci opět trpí slepou důvěrou.
Tady asi nastala situace, že zůstatek záloh na opravy je jaksi v červených číslech, takže pan předseda jednoduše užral ze záloh na energie a služby.
@Agnesita tak já to chápu tak, že ve společenství je 49 bytů a z toho 30ti majitelům nebyl vrácen přeplatek. Ti ostatní měli třeba nedoplatky ![]()
@Agnesita Výbor bych neosočovala. Nevíme sumu nedoplatků a sumu přeplatků. Jestli zálohy pokryly náklady.
Obecně k vlastníkům - většina vlastníků do výboru nechce, jen se vezou a kritizují. Být ve výboru je nevděčná činnost.
@Daduka Jako že by to bylo ještě zamotanější tím, že nevrácením přeplatků předseda kompenzuje nejen dluh za izolaci, ale ještě díru vzniklou nedoplatky záloh na služby a energie ostatních členů? Okamžitě bych se snažila toho chlapa odvolat.
@elpiska píše:
@Agnesita Výbor bych neosočovala. Nevíme sumu nedoplatků a sumu přeplatků. Jestli zálohy pokryly náklady.
Obecně k vlastníkům - většina vlastníků do výboru nechce, jen se vezou a kritizují. Být ve výboru je nevděčná činnost.
To dobře vím. Jen jsem psala, že mě fascinuje, jak se vlastníci shání po penězích, až když nepřijdou jim. Já kontroluju „barákový“ účet každý týden.
@Anonymní píše:
Nechci zakládat novou diskuzi, tak se zkusím zeptat tady, třeba někdo poradí. Společenství vlastníků několika majitelům, odhadem 30 bytům, celkem je zde 49 bytů dluží přeplatky z vyúčtování záloh(elektřina teplo voda) Bohužel ve fondu nejsou peníze aby se tyto přeplatky mohly vyplatit a předseda je arogantní blb, který prostě tvrdí že peníze nejsou tak není z čeho vyplatit. Loni se dělalo odizolování baráku, bylo to dražší než si myslely a tak ted z vybraných záloh platí dluh. Myslíte že je nějaká šance že nám advokát pomůže? a jaké máme vůbec šance ty peníze dostat. Kdyby někdo poradil budu ráda
Nesmyslný dotaz, snad máte nějakého správce. Pokud vznikl dluh, nelze ho splácet z přeplatků na zálohách. Pokud vám předseda tvrdí to, co píšeš, odvolejte výbor a převezměte kontrolu, jsou to vaše peníze.
@elpiska naprosto souhlasim, delam predsedu SVJ zadarmo a na ukor sveho volneho casu a rodiny. Nikdo jiny na schuzi kde se volil vybor se neprihlasil a vsichni akorat cumeli do zeme. Ted jich par rve a kritizuje ale pro barak nehnou ani prstem. Ale pomlouvat za rohem to jim jde dobre. Kdyz jsem na schuzi rekla, ze jestli ma nekdo nejake problemy s vyborem, tak ze s ihned vzdam funkce a muzou to delat ti co me tak kritizuji, tak zase vsichni cumeli do zeme a nikdo najednou nekritizoval
holt klasicka ceska povaha, rvat, pomlouvat, ale mit ruce dozadu a velky hnedy delat… to jo.
Jinak ucty FO a provozni ucet by mely byt oddeleny pro vetsi prehlednost. My mame ucet FO zvlast a transparentni, takze vsichni muzou online videt jak se hospodari.
K problematice: preplatky musela vratit firma (CEZ, vodarny, teplarna atd.) Na vas ucet, tudiz tam ty prostredky musi byt. Pokud tam nejsou, predseda nema pravo vase preplatky zaloh pouzit na pokryti jinych nakladu. Teda samozrejme zalezi na tom, jak mate napsane stanovy. A jsme opet u toho - co jste si na schuzich schvalili, to mate.
Pokud nemate penize na to platit dodavatelum, musi se zvednout vyber poplatku do FO, aby se vam vyrovnala bilance. Nemuzou byt vyssi vydaje nez prijmy. A lepit dluhy z penez vlastniku za vratky zaloh fakt neni koser.