Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My máme střídavou péči, výdělky máme podobné (exmanžel jen o pár tisíc vyšší) a alimenty si neplatíme. Nepožadovali jsme je po sobě a soud je nenařídil.
Podobně to zřejmě bude platit i u společný péče (tedy kdy rodiče žijí pod jednou střechou). Soud schválí to, co rodiče navrhnou, pokud se dohodnou.
Výživné se nařizuje v případě řádově odlišných výdělků matky a otce.
A že chtějí otcové střídavou péči jen proto, aby nemuseli platit alimenty, je naprostý nesmysl ![]()
Ahoj. Může mi prosím někdo poradit? Manžel má společnou péči o dítě s exmanželkou. Ta chová strašnou nenávist ke mě. A pořád mě sprostě napadá po smskach a když je v koncích, začne psát sms, že mají společnou péči a dítě mu nemusí dát. Může mu z ničeho nic nedat dítě? Děkuji za radu
@Verčík 498 píše:
Ahoj. Může mi prosím někdo poradit? Manžel má společnou péči o dítě s exmanželkou. Ta chová strašnou nenávist ke mě. A pořád mě sprostě napadá po smskach a když je v koncích, začne psát sms, že mají společnou péči a dítě mu nemusí dát. Může mu z ničeho nic nedat dítě? Děkuji za radu
Proč si jí nezablokuješ? Tohle atˇs ní řeší manžel.
V blokaci jí mám. Píše to manželovi. Teď začala psát i mým rodičům.
Partner se s bývalou ženou domluvil na společné péči bez výživného. Myslím, že někde někomu povykládali (nevím jestli OSPOD, nebo přímo soud) jak co budou platit (školka, dražší sezónní oblečení a pod) a jelikož se na tom oba shodli, tak jim to takto soud odklepnul. Nějaké potvrzení o příjmech z práce si soud vyžádal, ale nijak zvlášť se tím nezabýval vzhledem k jejich dohodě.
@Verčík 498 píše:
Podle mě může. Společná péče předpokládá, že se rodiče dokážou domluvit a nedělají si naschvály.
@Verčík 498 píše:
A cisla ji dal kdo..?
Dost divny.
Nedat muze, nemaji stanovene casy.
@Verčík 498 píše:
V blokaci jí mám. Píše to manželovi. Teď začala psát i mým rodičům.
A kde na ně vzala čísla? Začala s tím kdy? Když mají splečnou péči, a ne střídavku, kde by bylo přesně určené kdy má mít kdo dítě, tak mu ho dát nemusí. Tak atˇsi manžel zažádá o střídavku. Ty jsi byla příčina jejich rozchodu?
Číslo na mě mají na kroužku a ona tam měnila údaje. S mojí mamkou pracovali spolu.
Ona odesla našla si jiného. A říká malé aby mu říkala tati tomu novému partnerovi.
@Plaminek_nadeje píše:
Pokud vím, u střídavé péči se alimenty ve smyslu výživného neřeší. Co se v některých případech reší je exekuovatelná částka, kterou platí oba rodiče vzájemně a je to suma, na které se domluví. Rozhodně to není výživné v tom smyslu v jakém je výživné obvykle chápáno.Dítě se podílí na životním standardu obou rodičů v plném rozsahu vždy, když je s nimi, tzn, že každý rodič zabezpečuje jeho potřeby podle reálnych výdajů.
Střídavou péči po rozvodu „vyžadují“ hlavně děti, protože praxe ukázala, jak moc jim za ty roky ublížila péče výlučná, jenž nemá ani logiku, ani zdravé následky na citový vývoj dětí. Děti potřebují oba rodiče - sice to stále není v povědomí lidí tolik zažité, ale podle mne je to už jen otázka času, kdy si budeme klepat na čelo, pokud někdo bude chtít dítěti bránit v kontaktu s rodičem.
Vice najdete na webu stridavka.
To by mě opravdu hodně zajímalo, kolik je ve skutečnosti těch dětí, které vyžadují střídavku. Řekla bych, že naprosté minimum. Pracuji s dětmi, některé z nich žijí ve střídavce a je to peklo pro všechny zúčastněné, ovšem největší pro děti. Ta neukotvenost doma a přebývání ve dvou domácnostech se odráží na náladě, chování i celkové školní úspěšnosti. Střídavka je fakt zlo. Děti nechtějí ublížit ani jednomu z rodičů, tak často trpí několik let, ale když máte jejich důvěru, tak víte, že každé dítě má jen jedno místo, kde se cítí doma a tam by také mělo žít. To místo může být u mámy nebo u táty, ale nikdo by neměl mít právo ho nutit pendlovat ob týden (někde dokonce obden!) mezi dvěma domácnostmi. Nám jako dospělým by se to taky nelíbilo.
@Verčík 498 píše:
Ona odesla našla si jiného. A říká malé aby mu říkala tati tomu novému partnerovi.
Tak to potom nechápu, o co jí jde? Proč to dělá?
@jita22 píše:
Podle mě může.
Co může? Rodiče mají dítě ve společné péči (není ani ve střídavé péči ani ve výhradní péči jednoho), tak bránění ve styku jedním ve styku je na stížnost na OSPOD, v horším případu i na policii.
@Luboš P píše:
Co může? Rodiče mají dítě ve společné péči (není ani ve střídavé péči ani ve výhradní péči jednoho), tak bránění ve styku jedním ve styku je na stížnost na OSPOD, v horším případu i na policii.
Ok, tak se omlouvám. V tom případě to asi bude chtít dát návrh na předběžné opatření na střídavou péči, protože společná se bez domluvy praktikovat nedá. Nebo to chápu špatně?
@jita22 píše:Řešení jsou různá, ale to že si jeden z rodičů „zabaví“ dítě jen pro sebe je špatné - až protizákonné
Ok, tak se omlouvám. V tom případě to asi bude chtít dát návrh na předběžné opatření na střídavou péči, protože společná se bez domluvy praktikovat nedá. Nebo to chápu špatně?