Spoluvlastníci nemovitosti

3533
23.3.15 09:13

Spoluvlastníci nemovitosti

Ahojte,
potřebovala bych poradit. Tchýně vlastní rodinný dům, na který je, ale napsáno dalších 8 lidí. Ona má největší podíl 161/224, zbytek má po 6/224 a jeden 21/224. No a nám tvrdí, že to není žádný problém (je to tak už přes dvacet let) a nemá smysl to řešit. Mě jde, ale o to, že když třeba do toho investujeme, tak zvedneme hodnotu domu a jeden z těch vlastníků může kdykoli přijít a chtít vyplatit a tím, že jsme rekonstruovali jsme vlastně sami proti sobě a musíme mu dávat více? Nebo můžou přijít a chtít dům prodat? Prostě jaké mají právo a co všechno můžou? Nebylo by lepší je vyplatit ať už tam napsaní nejsou? Ona říká, že prý díky tomu, že se za celou tu dobu nepodíleli na chodu a neplatili daň z nemovitosti, tak jim nic nemusí dávat. Jak to tedy je? Děkuji za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101642
23.3.15 09:21

Tak samozřejmě, že nejlepší to vyřešit a vyplatit je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
23.3.15 09:25

Rekonstruovat takto majetkově nevyjasněnou nemovitost by byl nerozum.
Nejlepší by bylo podílníky vyplatit. Tchýně za ně platí daň z nemovitosti?

• Citovat
  • Upravit
101642
23.3.15 09:29

@Hanney Tak to, že za ně tchýně platí daň z nemovitosti je její věc, zákon umožňuje, aby ji platil pouze jeden ze spoluvlastníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
23.3.15 09:29

@Hanney Ano ona ji platí každý rok.

A co jsem tak postřehla, vyplácet se jí je nechce, stím, že jí ten barák stejně vzít nemůžou a ničemu to nevadí, že tam jsou napsáni taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
23.3.15 09:34

@Lucie008 No, vzít ji ho asi nemůžou, ale klidně by se tam mohli chtít nakýblovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
23.3.15 09:35
@Lucie008 píše:
@Hanney Ano ona ji platí každý rok.A co jsem tak postřehla, vyplácet se jí je nechce, stím, že jí ten barák stejně vzít nemůžou a ničemu to nevadí, že tam jsou napsáni taky

no vadi to minimalne tomu, ze kdyby bylo nutne nemovistost prodat, tak bohuzel.

jinak ja bych ciste pragmaticky neivestovala do niceho, co mi nepatri. tudiz ani do domu, ktery patri tchyni ze 100% ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874

Strkat prachy do něčeho, co mi neříká „má paní“ je naprostá BLBOST!
Dokud ten barák nebude tvůj, nic bych do něj nestrkala, ani korunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@Lucie008 píše:
@Hanney Ano ona ji platí každý rok.A co jsem tak postřehla, vyplácet se jí je nechce, stím, že jí ten barák stejně vzít nemůžou a ničemu to nevadí, že tam jsou napsáni taky

můžou hodně věcí, tchyně si naivně myslí, že ne.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
23.3.15 09:39

@Lucie008 Do takové nemovitosti bych nedala ani korunu - nikdy nevíš. Vzít jí dům nevezmou, ale můžou tam chtít bydlet, můžou si začít vymýšlet. Nejlepší bude je vyplatit.
S tou daní si myslím, že to tak není - i tak jsou oni spoluvlastníci a mají na svůj podíl právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
23.3.15 09:40

On je taky problém, že na 2 z těch vlastníků je exekuce. Prý to už řešila na finančáku a je to staré (v tom případě nechápu proč to není přepsané) a nic jí vzít nemůžou. Je možné, aby to došlo do takové krajnosti, aby soud ten barák prodal a vzal si z toho třeba jen 50 000,–?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
23.3.15 09:41
@Lucie008 píše:

Hmm, tak to jste dost v pasti, to by bylo lepší zařídit si bydlení jinde.

• Citovat
  • Upravit
3533
23.3.15 09:42

Moc děkuji za rady. Ono to kdysi vypadalo, že se tam nastěhujeme, ale mě právě tyto nevyřešené majetkové vztahy vadily a ona byla schopná říct cokoli, aby nás tam dostala a ani já ani manžel tomu moc nerozumíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
23.3.15 09:42

Zatím vám tam nepatří vůbec nic, tudíž teoreticky se může stát, že o vás bez vás. Ikdyž je to v rodině. A nebo právě proto, až dojde na lámání chleba, právě v rodině tyhlety strkanice bývají nejhorší. Majitel největšího podílu sice má jakési rozhodovací právo, ale ostatní vyšachovat nemůže. Třeba co se týče prodeje domu, bez jejich souhlasu to nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
23.3.15 09:43

No její část ji vzít nemohou, ale mohou chtít vyplatit a pokud jí písemně nabídnou, že jí to nabízejí a chtějí vyplatit, ona to odmítne, mohou svůj podíl prodat cizímu člověku. Je samozřejmě otázka, kdo by si taková malý podíl koupil, ale lidé jsou různí. Mohou to koupit k postupnému vyštvání, nebo oni sami(ti co ten podíl vlastní) vám tam mohou dělat pěkné peklo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí