Spoluvlastnictví RD - poradí někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18079
19.10.13 16:19
@Monky14 píše:
A banka s tím neměla problém? A platili jste nějakou darovací daň?

darovací daň jsme neplatili - ale daroval mi to už v manželství, tak je to možná osvobozené… to nevím, jak to teď je.
A banka s tím problém neměla - poslali jsme jim tu darovací smlouvu nepodepsanou jako koncept a žádost s prosbou o vyjádření. Já byla v té době na rodičáku, ale nemusela jsem nic dokládat. Máme hypoteční banku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
19.10.13 16:27
@martina.se píše:
se Tě zeptám, klidně odpověď do SZ. Když jste majitelé oba, jak to bylo s hypoškou? nedělali problém, že je půlka Tvoje? nebo jsi dokládala i své příjmy? Jde mi asi o tolik, můžu mít dům, ale hypo by si musel brát přítel. Jestli jde nemovitost vlastnit na půl, z čeho se pak dělá odhadní cena? z celé nemovitosti, nebo berou jen polovinu odhadní ceny? Protože nám řekli, že nám dají max 80% z odhadní ceny nemovitosti, ale jde mi o to, když budu spolumajitel, jestli tu částku nebudou chtět snížit :think:

U hypo to je tak, že on je žadatel, on má povinnost splácet. A já jsem jako snad ručitel (nebo tak něco, ani přesně nevím), ale bez příjmu (brali jsme ji v době, kdy jsem nevydělávala), jsem tam jen z toho důvodu, aby kdybych chtěla pláchnout s půlkou baráku, tak aby byl trochu krytej. Ale stejně by mu to bylo nejspíš k prdu. Banka problémy neměla s ničím, vůbec :nevim:
A odhad se dělá z celé - tedy pokud budete kupovat celou, to je jedno. Hypotéka je na nemovitost prostě… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.10.13 16:35
@Seizdra píše:
U hypo to je tak, že on je žadatel, on má povinnost splácet. A já jsem jako snad ručitel (nebo tak něco, ani přesně nevím), ale bez příjmu (brali jsme ji v době, kdy jsem nevydělávala), jsem tam jen z toho důvodu, aby kdybych chtěla pláchnout s půlkou baráku, tak aby byl trochu krytej. Ale stejně by mu to bylo nejspíš k prdu. Banka problémy neměla s ničím, vůbec :nevim:
A odhad se dělá z celé - tedy pokud budete kupovat celou, to je jedno. Hypotéka je na nemovitost prostě… :think:

Ok, díky. Jsem v situaci, kdy bych mohla mít barák, byla by třeba hypo na rekonstrukci. Já hypo nedostanu (díky ex jsem v solusu), přítel ji dostane bez problémů. Ale on se brání napsat celý barák na sebe, protože kdyby se s ním něco stalo, tak by celý barák zdědily jeho děti a vzhledem k tomu, že dům je majetkem naší rodiny, tak mě o něj nechce připravit. Proto nás napadlo, že ho budem vlastnit napůl, ale hypo by byla jen na něj. A právě nevím, jestli nám pak dají celou částku, co chceme, nebo tím, že on bude mít jen půl domu, tak tu částku zkrouhnou :think: v každé bance nám řekli něco jiného, jsem z toho iá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101947
19.10.13 16:58
@martina.se píše:
se Tě zeptám, klidně odpověď do SZ. Když jste majitelé oba, jak to bylo s hypoškou? nedělali problém, že je půlka Tvoje? nebo jsi dokládala i své příjmy? Jde mi asi o tolik, můžu mít dům, ale hypo by si musel brát přítel. Jestli jde nemovitost vlastnit na půl, z čeho se pak dělá odhadní cena? z celé nemovitosti, nebo berou jen polovinu odhadní ceny? Protože nám řekli, že nám dají max 80% z odhadní ceny nemovitosti, ale jde mi o to, když budu spolumajitel, jestli tu částku nebudou chtět snížit :think:

Podle mě jim je úplně fuk, že si spolumajitel, akorát budeš muset taky podepsat zástavu a ručit tedy tou svojí půlkou na přítelovu hypotéku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.10.13 17:02
@j.a.n.i1 píše:
Podle mě jim je úplně fuk, že si spolumajitel, akorát budeš muset taky podepsat zástavu a ručit tedy tou svojí půlkou na přítelovu hypotéku.

a myslíš, že nebude třeba prolustrovávat mě? jako já mu to samože podepíšu, ale nwm, jestli by nebyl problém ten můj slavný záznam. Zbavim se ho až příští rok (banka řekla, že po 4letech)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101947
19.10.13 17:07

@martina.se Neměli by, pro ně je podstatný pouze ten, kdo si půjčku bere a pak to, aby měli zástavu na celém baráku, to, že vlastní někdo jiný není podstatné, ono se dá ručit i plně cizím barákem. Dost často třeba rodiče ručí svým dětem a banka taky neřeší, že už jsou příliš staří na hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.10.13 17:37

@j.a.n.i1 super, díky moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.16 15:03

Kupní smlouva / vs. dohoda o zrušení ...

Zdravím chtěla bych oživit diskuzi. Máme s bráchou na půl dům. On velmi vážně onemocněl a potřebuje peníze. Nabídl mi svou část k prodeji. Než se vydáme za nějakým odborníkem, který nám pomůže sepsat smlouvu (preferujeme ji oba), můžete mi poradit s jednou věcí? Nevíte jestli spolu můžeme jako spoluvlastníci uzavřít klasickou kupní smlouvu? Tj. je možné upřednostnit -kupní smlouvu- před - dohodou o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví-? Neřešil jste to někdo?

• Citovat
  • Upravit
101947
27.1.16 17:32

Nevím o žádném důvodu, proč byste nemohli, jen mě nenapadá v čem by byla výhodnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.16 17:42

@j.a.n.i1 V tom, že u kupní smlouvy se jde domluvit na poplatníkovi daně u dohody ne. Chceme to mít všechno řádně ošetřený, důvody k tomu jsou… A k čemu teda vlastně vůbec existuje ta dohoda o zrušení a vypořádání existuje když stejnou funkci plní ona kupní smlouva. Je to spíš pro účely, kdy spoluvlastník za svou část nepožaduje tržní cenu, ale nějakou symbolickou částku případně nepožaduje nic? Pořád mi to vrtá hlavou.

• Citovat
  • Upravit
101947
27.1.16 18:15

Nebo pro případy kdy těch částí pozemků mají víc a vyměňují je mezi sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.16 19:49

@j.a.n.i1 Aha, děkuji. Takže ten kdo tvrdí, že kupní smlouva nelze na místo dohody o zr. a vypoř. spoluvlastnictví použít, je jenom v dané věci neznalý…?

• Citovat
  • Upravit
101947
27.1.16 20:04

Podle mě jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat