Spory mezi dědici

Anonymní
2.12.21 07:08

Spory mezi dědici

Dobrý den, mám takový dotaz, snad mi tu někdo odpoví na otázky, které mě trápí. V červnu 2021 upadl tatínek do kómatu že kterého se už nikdy neproblal a bohužel po 4.mesicich zemřel. Taťka si vzal do výchovy vlastně cizí dítě jako dvouletou, dnes už ji je 40. Stále má trvale bydliště u tatky i když tam dávno nebydlí, takze vlastně měla přístup k vybírání konta a dalších výhod po celou dobu kdy on byl vlastně v kómatu. Jasný mi je ze dnem umtri se konto pozastavilo. Teď otázka, jak zjistím kolik peněz bylo vlastně po celou dobu 4 měsíců vybráno? Dá mi notář výpis zpětně, když o něj požádám? Nebo jak jinak tohle zjistit, ona teď vlastně má nevlastní sestra rozhoduje, co bude s bytem, zahradou autem a bere to jak jasnou věc aniž by se mnou o něčem bavila, je mi z toho smutno. A má vůbec na tohle vše právo? K notáři zřejmě půjde jako první, páč zajišťovala pohřeb, ovsem ne že svých peněz, ale právě z peněz tatínka, jak to prokázat, že peníze byly vybraný ještě za jeho života aniž by to mohl ovlivnit? Děkuji za případné odpovědi

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
2038
2.12.21 07:16

Hele a ty si na ten pohřeb nějak přispěla? Spousta lidí má nasetreno na svůj pohřeb, tohle bych teda vůbec neřešila a o zbytku se dozvíš v dedickym řízení. Tebe bych teda za sestru nechtěla.

• načítám...
5921
2.12.21 07:25

Počkej až bude probíhat dědické řízení, pokud jsi dcera tak jsi neopominutelný dědic. Tam můžeš vznést dotazy a námitky. A to jí tvůj otec dál k dispozici kartu a jiné věci k užívání? Copak ty jsi s ním v kontaktu nebyla, a někomunikovala. Nechtěj mě tvrdit že jenom proto že tam měla trvalý pobyt měla ke všemu přístup. Peníze snad s tím nemají nic společného.

• načítám...
mackA159
2.12.21 07:25

Byt, auto, a zahrada půjde do dědického řízení. Majetek se rozdělí mezi děti. Pohřeb není vůbec levná zalezitost, ani po psychické stránce to není žádná sranda ho zajišťovat. Kolik si přispěla ty? :think:

• Upravit
80083
2.12.21 07:31

Supi se slétají, co?

• načítám...
15508
2.12.21 07:41
@inkakřivák píše:
Supi se slétají, co?

Taky mi to tak přijde. :roll:

Urvat co nejvíc a ta druhá ať nedostane nejlíp nic.

• načítám...
22
2.12.21 07:53

To je velký omyl, vůbec to nebylo tak myšleno. Ani se jí na nic neptám, ona se mnou o tom nediskutuje. Potřebovala jsem jen vědět jak to celý je, sama nevím kde jinde se optat. Ale i tak za vaše info

• načítám...
22
2.12.21 07:56

@xkoup21 mrzí mi, že to takhle vidíš. Ono je těch faktorů hodně, ale rozepisovat se o tom nedá, bylo by to na moc dlouho. Jinak díky i tvůj názor se počítá

• načítám...
22
2.12.21 07:58
@mamule42 píše:
Počkej až bude probíhat dědické řízení, pokud jsi dcera tak jsi neopominutelný dědic. Tam můžeš vznést dotazy a námitky. A to jí tvůj otec dál k dispozici kartu a jiné věci k užívání? Copak ty jsi s ním v kontaktu nebyla, a někomunikovala. Nechtěj mě tvrdit že jenom proto že tam měla trvalý pobyt měla ke všemu přístup. Peníze snad s tím nemají nic společného.

Ne nedal jí kartu, vzala si ji sama, on byl v kómatu. A jako spolubydlící má k těmto věcem přístup

• načítám...
80083
2.12.21 08:02
@Cukrblik12 píše:
Ne nedal jí kartu, vzala si ji sama, on byl v kómatu. A jako spolubydlící má k těmto věcem přístup

A PIN jí řekl v kómatu? Bez obav, s majetkem ona jen tak nakládat nemůže. Dokonce ani s penězi. Protože notář zjistí stav v době úmrtí.

• načítám...
80083
2.12.21 08:03
@Šmoulice píše:
Taky mi to tak přijde. :roll:Urvat co nejvíc a ta druhá ať nedostane nejlíp nic.

Však je nevlastní.

• načítám...
44197
2.12.21 08:05

@Cukrblik12 Je rozdíl, jestli měla dispoziční práva k jeho účtu a svoji vlastní kartu nebo jí jen „půjčil kartu“(nebo ji vzala z osobních věcí otce když upadl do kómatu, to je jedno). Toto je otázka spíš pro právníka než na emimino.

Pokud neměla dispoziční práva a otec byl ve stavu, kdy prokazatelně nemohl projevovat svoji vůli a ona čerpala jeho finanční prostředky pro svoje potřeby, není to správně ani z právního hlediska. Určitě by to mohlo být nějak kvalifikovano, záleží i podle výše peněz, které odčerpala. Pokud máte domnění, že šlo o vyšší finanční částky odčerpané z účtu po dobu, kdy byl otec v kómatu, zeptejte se právníka na další postup.

• načítám...
22
2.12.21 08:05
@inkakřivák píše:
A PIN jí řekl v kómatu? Bez obav, s majetkem ona jen tak nakládat nemůže. Dokonce ani s penězi. Protože notář zjistí stav v době úmrtí.

Pin ji samozřejmě nedal, tak jak by taky mohl. Ale s kartou přece lze vybírat nějaký denní limit i bez pinů.. Děkuji za reakci, hezký den

• načítám...
44197
2.12.21 08:08
@Cukrblik12 píše:

Tak to může být kvalifikovano jako trestný čin, pokud ona neprokáže, že to byla jeho vůle. Toto se prostě nedělá. Člověk může nakládat s financemi jen na tom účtu, ke kterému má dispoziční právo. Proto ten institut lze zřídit, nemusí jít o osobu příbuznou.

• načítám...
80083
2.12.21 08:08

@Cukrblik12 nevím, po mě PIN chce bankomat vždy. Jen při platbě v obchodě do snad 500 ne. Jednoduše pokud by se po otcove smrti ztratily z účtu nějaké velké částky, s výjimkou doložitelné platby za pohřeb, u notáře se to zjistí.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová