Spory mezi dědici

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
22
2.12.21 08:09
@inkakřivák píše:
Však je nevlastní.

Ne opravdu nechci vše urvat, svědomí by mi tohke ani nedololilo. Jsem prostě jen potřebovala info, to je vše. Věřte, že bych jí nikdy o nic neobrala.. Děkuji vám i tak

• načítám...
7674
2.12.21 08:10
@Cukrblik12 píše:
Pin ji samozřejmě nedal, tak jak by taky mohl. Ale s kartou přece lze vybírat nějaký denní limit i bez pinů.. Děkuji za reakci, hezký den

A jak se vybírají peníze bez pinu? Max. jde platit v obchodě do 499Kč pipnutím. Těžko bez pinu zaplatila pohřeb… a vybrala peníze.

• načítám...
44198
2.12.21 08:11
@Cukrblik12 píše:
Pin ji samozřejmě nedal, tak jak by taky mohl. Ale s kartou přece lze vybírat nějaký denní limit i bez pinů.. Děkuji za reakci, hezký den

To nejde, mám víc účtů a bez pinu můžu jen platit do částky 500 Kč.

Ale pokud spolu žili, mohla ten pin znát. Kazdy občas vybíráme peníze staršímu špatně pohyblivému příbuznému. Aspon z mého okolím, i to je z právního hlediska špatně, kdyby se s ním mezitím než vyberu peníze a vrátím je i s kartou, něco stalo, jde o obohacení. S kartou může manipulovat jen ten, komu ta karta patří. Disponent má svoji kartu na své jméno.

• načítám...
22
2.12.21 08:14
@Pears206 píše:
@Cukrblik12 Je rozdíl, jestli měla dispoziční práva k jeho účtu a svoji vlastní kartu nebo jí jen „půjčil kartu“(nebo ji vzala z osobních věcí otce když upadl do kómatu, to je jedno). Toto je otázka spíš pro právníka než na emimino.Pokud neměla dispoziční práva a otec byl ve stavu, kdy prokazatelně nemohl projevovat svoji vůli a ona čerpala jeho finanční prostředky pro svoje potřeby, není to správně ani z právního hlediska. Určitě by to mohlo být nějak kvalifikovano, záleží i podle výše peněz, které odčerpala. Pokud máte domnění, že šlo o vyšší finanční částky odčerpané z účtu po dobu, kdy byl otec v kómatu, zeptejte se právníka na další postup.

Mockrát vám děkuji za odpověď. Vite ono mi jde spíš o princip než o spory, tatínek by tohke nechtěl, byl moc hodný. Ať si klidně vše nechá, nijak se rvát o to nebudu, nemám totiž na takový věci bohužel jak se říká koule. Informace se mi ale hodí, když už nic jiného. Děkuji ještě jednou a krásný den přeji

• načítám...
mackA159
2.12.21 08:16
@Cukrblik12 píše:

Tak třeba z mojí karty nad 500 bez pinu platit nelze. A při větším používání karty chce PIN i náhodně. Máš vůči ní hodně velkou averzi, co?

• Upravit
44198
2.12.21 08:18
@Veru1987 píše:
A jak se vybírají peníze bez pinu? Max. jde platit v obchodě do 499Kč pipnutím. Těžko bez pinu zaplatila pohřeb… a vybrala peníze.

Mohla ho znát. My babičkam z jejich účtů na požádání vybíráme hotovost. A to s nimi nežijeme.
A opravdu se to nesmí. Ani platit cizí kartou. Správně by to měli kontrolovat i v obchodech. Není prostor na to ukazovat občanku, zvlášť dnes, když jsou i samoobslužné pokladny, ale občas si nějaká pokladní všimne, že chlap platí kartou napsanou na ženské příjmení a odmítne to.
Pokud někdo někde použije cizí platební kartu, musí mít plnou moc.

Zakladatelka je stejně tak dědic jako její nevlastní sestra. Pokud celé 4 měsíce odčerpávala jeho finance, zatímco byl v kómatu, taky by se mi to nelíbilo, podala bych TO. Může se tak zdržet celé dědické řízení i o několik let, protože půjde o dokazování a znalecké posudky.

• načítám...
10185
2.12.21 08:19

Poraď se s právníkem, měl by se v rámci dědického řízení přezkoumat stav a výběry z účtu z doby, kdy byl tatínek v kómatu. A hlavně si nenech namluvit, že jsi hyena, která se chce hrdlit o majetek zemřelého tatínka. Jsi jeho dcera, na svůj díl máš zákonné právo. Tak to prostě je, nic špatného neděláš. :kytka:

• načítám...
catch-22
2.12.21 08:20
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám takový dotaz, snad mi tu někdo odpoví na otázky, které mě trápí. V červnu 2021 upadl tatínek do kómatu že kterého se už nikdy neproblal a bohužel po 4.mesicich zemřel. Taťka si vzal do výchovy vlastně cizí dítě jako dvouletou, dnes už ji je 40. Stále má trvale bydliště u tatky i když tam dávno nebydlí, takze vlastně měla přístup k vybírání konta a dalších výhod po celou dobu kdy on byl vlastně v kómatu. Jasný mi je ze dnem umtri se konto pozastavilo. Teď otázka, jak zjistím kolik peněz bylo vlastně po celou dobu 4 měsíců vybráno? Dá mi notář výpis zpětně, když o něj požádám? Nebo jak jinak tohle zjistit, ona teď vlastně má nevlastní sestra rozhoduje, co bude s bytem, zahradou autem a bere to jak jasnou věc aniž by se mnou o něčem bavila, je mi z toho smutno. A má vůbec na tohle vše právo? K notáři zřejmě půjde jako první, páč zajišťovala pohřeb, ovsem ne že svých peněz, ale právě z peněz tatínka, jak to prokázat, že peníze byly vybraný ještě za jeho života aniž by to mohl ovlivnit? Děkuji za případné odpovědi

Popořadě. Osvojil ji nebo ne? Z toho vyplývá úplný základ, kdo je nebo není dědic ze zákona. Pak by přicházelo v úvahu děděn ze závěti a to, jestli zůstavitel nějak určil podíly.

• Upravit
53190
2.12.21 08:22

Předně upřímnou soustrast :hug:
No a takhle - pokud máš obavy, že z jeho účtu vybrala nějaké větší částky, které použila na cokoli jiného, co nebylo v zájmu otce, určitě to zmiň před notářem. Pokud šlo o pár (desítek)tisíc na pohřeb a podobné záležitosti, pak bych nad tím mávla rukou. Přijde mi, že sestra toho měla na hrbu naloženo víc, než ty, takže bych jí úplně nesoudila. Taky asi musela platit poplatky a záležitosti kolem baráku za otce, ne?
V dědickém řízení budeš samozřejmě dědicem stejně jako sestra.

• načítám...
22
2.12.21 08:23
@Pears206 píše:
To nejde, mám víc účtů a bez pinu můžu jen platit do částky 500 Kč.Ale pokud spolu žili, mohla ten pin znát. Kazdy občas vybíráme peníze staršímu špatně pohyblivému příbuznému. Aspon z mého okolím, i to je z právního hlediska špatně, kdyby se s ním mezitím než vyberu peníze a vrátím je i s kartou, něco stalo, jde o obohacení. S kartou může manipulovat jen ten, komu ta karta patří. Disponent má svoji kartu na své jméno.

Mokrat vám děkuji za tuto zprávu, víte my pořád věřili že se tatínek k nám zase vrátí :,( ona jediná vlastně věděla, že to tak není, nechávala nad v plané naději. A já si pořád pokládám otázku proč? Proč to neřekla narovinu jak se věci mají. Za ošetřujícím lékařem jsem jít chtěla, ale ona rázně zakrocila, že to není nutný, že volá do nemocnice každý den a prý se neví jak tohke dopadne, no věděla. Já prostě nejsem ten typ co jde přes zeď, proto jsem se zeptala zde. Děkuji

• načítám...
44198
2.12.21 08:25
@Cukrblik12 píše:
Mockrát vám děkuji za odpověď. Vite ono mi jde spíš o princip než o spory, tatínek by tohke nechtěl, byl moc hodný. Ať si klidně vše nechá, nijak se rvát o to nebudu, nemám totiž na takový věci bohužel jak se říká koule. Informace se mi ale hodí, když už nic jiného. Děkuji ještě jednou a krásný den přeji

Jak už píšu výše, můžeš podat trestní oznámení. Ale celé dědické řízení se pravděpodobně hodně zdrží. Půjde o dokazování a znalecké posudky. Strana, která prohraje, bude muset zaplatit soudní náklady. Ale pokud by tam odčerpala velké jmění, soud jí může uložit vrátit to, podle sociální situace i ve splátkách.
Za mně, jít do toho má cenu kdyby měl otec na účtě v době upadnutí do kómatu větší finanční částku, minimálně přes 500 tisíc. Pokud tam bylo pár desítek tisíc korun, nemá to cenu.

Já Tě chápu a taky by se mi to nelíbilo. I přesto, že musela nevlastní sestra platit režijní náklady na bydlení, zálohy, peníze to teoreticky byly vás všech dědiců.

Kdyby důchod chodil složenkou a nebyla by dopředu zřízena plná moc k vybraní peněz, pošta by je sestře už nevydala. Nicméně pokud otec ještě žil, tyto peníze by potom byly převedeny do dědického řízení. Takto jsme to měli taky, když umřela babička před více než 20 lety.

• načítám...
mackA159
2.12.21 08:26
@Cukrblik12 píše:
Mokrat vám děkuji za tuto zprávu, víte my pořád věřili že se tatínek k nám zase vrátí :,( ona jediná vlastně věděla, že to tak není, nechávala nad v plané naději. A já si pořád pokládám otázku proč? Proč to neřekla narovinu jak se věci mají. Za ošetřujícím lékařem jsem jít chtěla, ale ona rázně zakrocila, že to není nutný, že volá do nemocnice každý den a prý se neví jak tohke dopadne, no věděla. Já prostě nejsem ten typ co jde přes zeď, proto jsem se zeptala zde. Děkuji

A proč jsi tátu v kómatu nesla navštívit sama? Proč věříš člověku kterého nemáš ráda? Trochu divný, ne?

• Upravit
22
2.12.21 08:26
@Pears206 píše:
Mohla ho znát. My babičkam z jejich účtů na požádání vybíráme hotovost. A to s nimi nežijeme.
A opravdu se to nesmí. Ani platit cizí kartou. Správně by to měli kontrolovat i v obchodech. Není prostor na to ukazovat občanku, zvlášť dnes, když jsou i samoobslužné pokladny, ale občas si nějaká pokladní všimne, že chlap platí kartou napsanou na ženské příjmení a odmítne to.
Pokud někdo někde použije cizí platební kartu, musí mít plnou moc.Zakladatelka je stejně tak dědic jako její nevlastní sestra. Pokud celé 4 měsíce odčerpávala jeho finance, zatímco byl v kómatu, taky by se mi to nelíbilo, podala bych TO. Může se tak zdržet celé dědické řízení i o několik let, protože půjde o dokazování a znalecké posudky.

Do takového boje se pouštět nechci. Ať to tedy dopadne jak chce. Jen mi je to vše moc líto. Děkuji vám

• načítám...
80153
2.12.21 08:27
@Cukrblik12 píše:
Mokrat vám děkuji za tuto zprávu, víte my pořád věřili že se tatínek k nám zase vrátí :,( ona jediná vlastně věděla, že to tak není, nechávala nad v plané naději. A já si pořád pokládám otázku proč? Proč to neřekla narovinu jak se věci mají. Za ošetřujícím lékařem jsem jít chtěla, ale ona rázně zakrocila, že to není nutný, že volá do nemocnice každý den a prý se neví jak tohke dopadne, no věděla. Já prostě nejsem ten typ co jde přes zeď, proto jsem se zeptala zde. Děkuji

Rázně zakročila? Tvoje chyba. Nikdo ti přece nemůže zakázat se zajímat o zdravotní stav. Takže toto je jen výmluva. Vědět, že mám rodiče v kómatu a sourozenec by komunikoval takto, řeknu víš co, trhni si nohou, a jdu se ptát.

• načítám...
53190
2.12.21 08:28

Kolik myslíš, že měl tatínek peněz na účtu a kolik vybrala? Řádově.. Mimochodem, jak jsi vůbec zjistila, že se něco takového mohlo stát? Já třeba nemám ani ponětí, kolik mají moji rodiče na kterém účtu a nenapadlo by mě po smrti jednoho z nich zjišťovat, jestli náhodou ten druhý nebo sestra něco nevybrala :think:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová