Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Doe_Jane píše:
tak asi záleží kam jezdíš, já většinou do zemí, kde je pro ně tohle vším, třeba v Egyptě mají uklízeči na výplatu v přepočtu 2 tisíce korun, takže když dostanou dolar, budou líbat ruce
To jsem taky slyšela…proto cizince mají rádi ![]()
@Sofierules píše: ???? tak teď teda koukám,v životě mě nenapadlo dávat pokojské peníze na umyvadle ..to jako proč? já myslela, že když si zaplatím ubytování v hotelu tak to mám all inclusive i s prací té uklízečky ne.........tvl........a teda vždy jsem měla vynesený koš,ustlanou postel a koupelnu naleštěnou!
tak číšník ti taky přinese a odnese jídlo které zaplatíš, vezme objednávku atd. a dáš mu spropitné, nebo ne? já dávám i pošťačce, chlapovi, co mi doveze pizzu atd. myslela jsem že to je jasné a normální
@Doe_Jane píše:
tak číšník ti taky přinese a odnese jídlo které zaplatíš, vezme objednávku atd. a dáš mu spropitné, nebo ne? já dávám i pošťačce, chlapovi, co mi doveze pizzu atd. myslela jsem že to je jasné a normální
no tak já jsem to v hotelu neviděla a automatické mi to nepřijde
a nepleť do toho spropitné v restauraci to je standard
Příspěvek upraven 06.07.18 v 16:25
@Sofierules píše: ???? tak teď teda koukám,v životě mě nenapadlo dávat pokojské peníze na umyvadle ..to jako proč? já myslela, že když si zaplatím ubytování v hotelu tak to mám all inclusive i s prací té uklízečky ne.........tvl........a teda vždy jsem měla vynesený koš,ustlanou postel a koupelnu naleštěnou!
A číšník je placený z marže, spropitné mu snad ale dáváš, ne? To je úplně stejné
Oceníš jejich práci, to je podle mě naprosto na místě.
Teď jsme byli v Turecku. Na pokoji na poličce byla cedulka s fotkou uklízečky, tak jsme peníze dali k tomu. Pak nám na posteli udělala z ručníků labuť
, kluci z ní byli nadšeni.
@Kamkam píše:
@Sofierules mě to taky nenapadlo![]()
tak jsme dvě:-)
@Sofierules píše:
no tak já jsem to v hotelu neviděla a automatické mi to nepřijdea nepleť do toho spropitné v restauraci to je standard
nechávat v hotelu je taky standard … teda měl by být a je to to samé jako v restauraci
@Doe_Jane píše:
nechávat v hotelu je taky standard … teda měl by být a je to to samé jako v restauraci
standard nechávat denně spropitné pokojské -bohužel neslyšela, ale ověřím si v praxi za pár dní odlétám na služebku tak uvidíme
@Sofierules píše:
no tak já jsem to v hotelu neviděla a automatické mi to nepřijdea nepleť do toho spropitné v restauraci to je standard
Ja treba v restauraci davam spropitne jen pokud si to cisnik opravdu zaslouzi - a to je dost zridka. Mam vystudovanou hotelovku a vim co se slusi a patri. Ovsem kvalita obsluhy v nasich restauracich je na
.
@vertunka píše:
Ja treba v restauraci davam spropitne jen pokud si to cisnik opravdu zaslouzi - a to je dost zridka. Mam vystudovanou hotelovku a vim co se slusi a patri. Ovsem kvalita obsluhy v nasich restauracich je na.
to máš pravdu ![]()
@Sofierules píše:a nepleť do toho spropitné v restauraci to je standard
V cizině je to standard i pro pokojské.
Stejně jako v té hospodě, ani na pokoji nic nemusíš nechat. Ale dělá se to.
@Pomka píše:
Pokud jde o zahraniční dovolenou, nechávala jsem každý den v koupelně na umyvadle 1 euro. Vždycky si ho pokojská vzala. Co mě zarazilo, když jsem ho tam jeden den nedala (zapomněla jsem, chvátali jsme z pokoje) a ona nám neustlala postel (možná celkově neuklidila, ale první jsem viděla neustlanou postel)![]()
Fakt ![]()
@Bábrdl píše:
Fakt
takže když nenechám, neustele jo? to si snad děláte srandu…podle mého názoru,žádný standard nechávat peníze pokojské není, pokud tedy chcete asi můžete (vaše volba)-ale aby mě pokojská ztrestala tím, že mě neustele jako pardon, ale to je na stížnost managerovi hotelu ![]()
@Bábrdl píše:
V cizině je to standard i pro pokojské.
Stejně jako v té hospodě, ani na pokoji nic nemusíš nechat. Ale dělá se to.
Tohle rovněž neplatí všude. Jsou země, kde se spropitné nedává. A určitě ho nenechávám tam, kde jit mají nauctovany couvert.
A v hotelu mě nikdy nenapadlo nechat dýško pokojské.