Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A dcerce se při nemocích prokázal onen Stafylokok? Když měla ATB, tak jí asi stěry dělali, ne?
Já sama mám, nebo jsem měla taky v krku stafylokoka, ani jsem o tom nevěděla, možná ho máš i Ty. Bylo mi řečeno, že ATB jsou zbytečná, sice na chvíli „zaberou“, ale stafylokok se za čas zase vrátí. Když už, tak imunomodulační pastilky, jako Imudon.
Jak na tchýni neporadím. Poptala bych se pediatra, jaká je pravděpodobnost, že tchýně nakazí malou a podle toho jednala. Nebo ať si bere roušku.
Martajsa, ráno jsem doktorce volala a říkala, že možné to je. Pokud malá byla oslabená očkováním, tak ano. Ona sama problémy mít nemusí a dokonce ani malá chytit nemusí stafylokoka. Já ani manžel ho nemáme, dělali nám stěry. Já jsem kdysi vždy když jsem přijela od mého dědy do týdne měla angínu, asi 6× po sobě, v krku mi nic nenašli, ale děda si zašel a on tam měl nález, proto mě to s tou tchýní napadlo. Vím, že měla nález a malá s ní v tu dobu byla vždy více v kontaktu. Absolutně to není o tom na někoho házet vinu, za to nemůže, ale chci se prostě vyhnout dceřiným dalším ATB a problémům. Ted jsme skončili na kapačkách a penicilínu. Inkubační doba též odpovídala návštěvě u tchýně.Takže proto to zjištuji.
No tak v tom případě bych to takto prezentovala tchýni, co Ti řekla doktorka. Nevím, jestli bych jí bránila v kontaktu s malou, ale jestli je po nemoci a očkování a po dřívějších zkušenostech, kdy je na něj možná citlivá, asi bych chtěla aby si vzala aspoň roušku a malou nepusinkovala, a určitě se pokusila se „zlaťáka“ zbavit, což nebude jednoduché. Jak jsem psala ATB nezabírají, aspoň ne trvale a navíc jí ještě víc sníží imunitu. Mně tehdy naše fakultní mikrobioložka doporučila cucací dezinfekční+imunomodulační pastilky a taky posílit imunitu celkově. Nejlíp udělá když zajde ke své praktické a domluví se s ní.
Jinak to má prý až 40% populace, ne-li víc. Nám tehdy dělali hromadný stěry na oddělení a z deseti jsme ho měli čtyři.
Ahoj holky, podobnou diskusi jsem nenašla a chci se zeptat a poradit.Tchýně má stafylokoka. Jí samotné to problémy nedělá, ale dcerka loni v říjnu dostala zánět dýchacích cest a s tím laryngitidu. V té době byla i v kontaktu s tchýní a oslabená očkováním. Momentálně byla opět v kontaktu s tchýní a po očkování a dostala angínu. Na internetu jsem našla, že stafylokok může vyvolat obě tyto nemoci. Máte s tím někdo zkušenost? Slušně jsem poprosila tchýni vzhledem k jejímu nálezu, zda by si mohla nechat udělat kontrolní stěry a eventuelně přeléčit, protože malá má už druhé ATB a opravdu vždy byla v tu dobu více v kontaktu s tchýní, ale tchýně se nějak urazila a začala to svalovat ne kde co, počínaje psy v domácnosti, konče mou neshopností dlouhodobě kojit a že se teda na to zeptá. Jenže chce za námi přijet a já si prostě nepřeju, dokud to nebude mít zjištěno, aby s malou byla v kontaktu. Je ještě oslabená po očku a hlavně po angíně, která první tři dny neměla vůbec jednoduchý průběh. Prosím, máte s tím někdo zkušenost? Nechci zase tchýni buzerovat zbytečně, ale ani malou vystavovat nemoci. Manžel si taky nechal udělat kontrolní stěry nebo ho stále škrabalo v krku a kašlal, ale ten je OK.Jak byste postupovali vpřípadě, že tchýně na stěry prostě nepůjde? Nechci se zase hádat nebo tak, ale…