Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
U prvního dítěte jsem pohyby cítila někdy ve 21. nebo 22.tt (placenta na PS), u druhého už ve 14.tt (placenta na ZS). Takže rozdíl nepochybný ![]()
Já cítila první kopanec až ve 23.týdnu (1.těhotenství) a taky se nic nestalo… Prý byl něžný k mamince;)
Já cítila u obou těhu cca v 21tt, a placentu jsme měla na zadní straně..a ani nijak přehnaně tlustá jsem nebyla..tak nevím. někdo to asi vnímá později ![]()
Ahoj holky
já jsem dnes 24+6tt. a pohyby stále necítím. Dr. mi říká, že je vše v pořádku, že klidně můžou přijít později. Jsem těhotná poprvé a silné postavy. Tak možná přes ty špíčky nejde nic cítit ![]()
Já je taky cítila až po 20. týdnu.. řekla bych, že až tak 6-7 měsíc, jsem je cítila dobře… do té doby jsem si nebyla jistá, zda to jsou pohyby, nebo jen nějaké trávení, větry apod.. ![]()
@KattyKMcom píše:
Ahoj holkyjá jsem dnes 24+6tt. a pohyby stále necítím. Dr. mi říká, že je vše v pořádku, že klidně můžou přijít později. Jsem těhotná poprvé a silné postavy. Tak možná přes ty špíčky nejde nic cítit
Jedna paní tu psala, že necítila pohyby vůbec, celé těhotenství.
Všecko OK, ale prostě to necítila, taky byla silnější postavy, kde měla placentu, nevím.
Tak já teď u druhého těhu pohyby první den v 19.týdnu, takže tak optimální
. Ale ráda bych se zeptala, kde jinde byste chtěli mít placentu??? Vždyť, že je na přední stěně, je přeci v pořádku! Ptala jsem se na to dr., jen mi řekl, že je na správném místě. TAk moc nechápu, proč se v různých diskuzích nejen tady, maminy, které čekají na pohyby miminka, uklidňují tím, že "asi máš placentu na přední stěně ". TAk jsem zvědavá na odpovědi
![]()
Ahojte, tak já jsem dnes 18+3, první těhotenství a taky pořád nic, každý večer, když se u TV natáhnu tak čekám a čekám
na UTZ jdu za 2 týdny, tak snad do té doby malý/malá dá o sobě vědět.
Jinak ohledně té placenty… tak jelikož má děloha normálně tvar duté hrušky (je 3D) tak placenta může být přirostlá prakticky kdekoliv po jejím vnitřním povrchu - zezadu směrem do bříška, z boku nebo třeba zepředu jakoby blízko pupíku. Toť můj názor…
@Handa86 píše:
Tak já teď u druhého těhu pohyby první den v 19.týdnu, takže tak optimální. Ale ráda bych se zeptala, kde jinde byste chtěli mít placentu??? Vždyť, že je na přední stěně, je přeci v pořádku! Ptala jsem se na to dr., jen mi řekl, že je na správném místě. TAk moc nechápu, proč se v různých diskuzích nejen tady, maminy, které čekají na pohyby miminka, uklidňují tím, že "asi máš placentu na přední stěně ". TAk jsem zvědavá na odpovědi
![]()
no podle mě maminka, která má placentu na PS, tak cítí pohyby později, protože první pohyby většinou maminka cítí jako kopání směrem k přední straně, a když tam je placenta, tak kope do ní, a maminka to necítí? toť můj laický názor ![]()
Ano, placenta na přední stěně je normální, ale míň častá. Problém může být leda při císařském řezu. No a většinou se cítí později pohyby.
@Handa86 píše:
Tak já teď u druhého těhu pohyby první den v 19.týdnu, takže tak optimální. Ale ráda bych se zeptala, kde jinde byste chtěli mít placentu??? Vždyť, že je na přední stěně, je přeci v pořádku! Ptala jsem se na to dr., jen mi řekl, že je na správném místě. TAk moc nechápu, proč se v různých diskuzích nejen tady, maminy, které čekají na pohyby miminka, uklidňují tím, že "asi máš placentu na přední stěně ". TAk jsem zvědavá na odpovědi
![]()
Kdekoliv ne, většinou je na zadní stěně, někdy na přední. Jiné umístění už je podle mě problém, třeba překrývá branku, z boku taky nemůže asi moc být, šla by přes rohy, někdy má dva laloky, ale tam může být problém jejich spojení cévami. Prostě normálně je na zadní, někdy na přední.
@Inuska.pv píše:
Ahojte, tak já jsem dnes 18+3, první těhotenství a taky pořád nic, každý večer, když se u TV natáhnu tak čekám a čekámna UTZ jdu za 2 týdny, tak snad do té doby malý/malá dá o sobě vědět.
Jinak ohledně té placenty… tak jelikož má děloha normálně tvar duté hrušky (je 3D) tak placenta může být přirostlá prakticky kdekoliv po jejím vnitřním povrchu - zezadu směrem do bříška, z boku nebo třeba zepředu jakoby blízko pupíku. Toť můj názor…
@Vendulca obě děti jsem cítila až ve 20.tt