Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím o radu, synovi je 11m a stále nespí celou noc, usíná kolem 7 a budí se kolem 12 na první UM, pak třeba ve 3, nebo 4.. jak kdy. Dá se říct, že 2× to UM za noc má, i když ho už prý nepotřebuje - tj. nebudí se hladem ale návykem nejspíš. Ptám se, co s tím? Mám ještě počkat, že to samo přejde (kamarádky co mají starší děti, tvrdí, že to prostě přijde samo ze dne na den), nebo mu mám UM odepřít a mám ho nechat „vyřvat“? To se mi trochu příčí, nechat ho plakat v noci.. Mlíčkem se vždycky uklidní a spí hned dál, tak nevím, jestli ještě dávat a čekat, nebo to utnout a mléko mu vzít. Děkuji za názory, pěkný den ![]()
rozhodnutí je na tobě,ale odnaučení se bez pláče neobejde…můj syn je kojený, odstěhovala jsem s ez ložnice a přepsí noc, někdy 1 - 2 x za noc cucne čaje, kojení ho odnaučil manžel - nenechal ho plakat ale uklidňoval ho jinak, asi za měsíc pochopil …
ale nesmím spát s ním v ložnici
jinak chce mléko
Mám stejně starého syna budí se mi v noci 4×
kojím v noci jenom jednou, ale stejně se budí, řvací metoda u nás nefunguje !!! nevím proč, ale budí se pořád, někdy ječí, někdy jenom stojí a fňuká
, někdy stačí pohladit a položit zpátky, někdy za 5 min zabere sám znovu, jindy si ho vezmu k sobě, možná mu rostou zoubky
ale to asi ne, na to to trvá už moc dlouho, celou noc jsem ještě nespala ani jednou
V kuse vydrží spát max 3 hod. Počkám si na reakce
a večer je vyzkouším aplikovat. Z ložnice ho vystěhovat nemám kam ![]()
a co mu dáváš na večeři? Zkusila jsi mu místo UM dát jen čaj?
viktorovi je o měsíc víc a stejně se mi budí tak 2× za noc. dám dudlíka, pohladím, položím a spíme dál. nekojím od těch 11 měsíců. prostě jsem jednou místo kojení dala vodu a vzal to v pohodě. s tím vstáváním čekám, až se to časem upraví. pokud chceš, ale opravdu chceš, naučíš malého spát celou noc metodou kontrolovaného pláče. jmenuje se Estivillova metoda a jestli máš zájem, určitě o ní vygoogluješ hodně informací. já čerpala z knihy dr.Estivilla Dětská nespavost.
V knizke „Kazde dite umi spat“ odporucaju:
„Ak sa dieťa prebudí, nedojčite ho ihneď. Pokúste sa ho hodinu „zabaviť“. Dovolené je pritom všetko – hladkanie, rozprávanie, cumeľ, nosenie na rukách, prebaľovanie, dokonca aj sledovanie televízie. Ak dieťa pritom zaspí – srdečne gratulujem. Ak nie, dajte mu vodu alebo čaj z fľašky. Až úplne na záver, minimálne po hodine, mu dajte prsník alebo fľašku. Každý deň sa snažte tento interval predlžovať. Dieťa vypije večer oveľa viac a nebude tak skoro opäť hladné.“
Tak to si u nás dovedu představit, že by radši seděla hodinu utelevize, což se mě teda ve dvě ráno dost příčí (mě se to tada příčí i přes den). V 11 měsících se moje dítě budí takjednou, dvakrát, ostatní děti v jejím věku jsou na tom taky podobně, ne li hůř a nemyslím, že by to bylo něco výjimečného. Jednoho dne se prostě budit přestane. Do té doby bych zkoušela max. nabídnout něco jiného než UM, třeba vodu, hladit, potichoučku zpívat, ale nechala bych ji prostě v postýlce a nenechávala bych ji plakat, to bych radši to UM dala a prostě trpělivě čekala, až ji to přejde, do patnácti to přejde
Já kojím, takže ji z postýlky nakonec beru, nakojit přes postýlku nedokážu, o to to mají podle mě kojící těžší…
Moc nepotěším, mám podobný problém. Syn rok a půl taky ještě neprospal celou noc. Někdy v devíti měsících se mi noční kojení zdálo už zbytečné a řekla bych, že to byl jen zvyk. Tak jsem ho začla odstavovat tak, že jsem nejprve zkracovala dobu kojení a postupně také ubírala počet kojení v noci. Navíc jsem mu nedávala napít, když se vzbudil on, ale v pravidelných intervalech (jak jsem vypozorovala, že se většinou budil) jsem ho vždy vzbudila a dala napít mlíka. Tak si zvykl na to, že nedostane, když se vzbudí a kojení tak bylo v mé režii. Za tři týdny byl v noci úplně odstaven. S tím UM by to taky určitě šlo.
Jenže jsme to začli nahrazovat šťávou, tu jsme dávali, když se probudil.
Prcek se teď tak 2×-4× za noc vzbudí a chce pít. Pak většinou hned usne sám. Nelíbí se mi, že se takhle v noci napájí a taky samozřejmě, že mě to budí. ![]()
Už ani nevím, jak to přišlo, že jsme si ho takhle blbě naučili, ale tenkrát jsem byla ráda, že se ho povedlo odstavit s kojením a čekala jsem, že se sám přestane v noci budit. Zlatý voči.
Doktorka radila, dát jen vodu, že mu nebude chutnat a žádný pití tedy vyžadovat nebude. To jsme sice ještě nezkoušeli, dáváme hodně slabou šťávu, skoro nesladkou, ale i tak pije. Vážně začínám přemýšlet o tom, nedat pít a počkat, co on na to. Jenže nevím, jestli by nebylo lepší ho odnaučovat postupně jako s tím kojením.
Takže jsem taky docela zvědavá, co ti kdo poradí, třeba to taky budu moct vyzkoušet. A držím palce, ať se to povede a syn se ,,umoudří" a začne brzo spinkat celou noc.
Hlavně ať se vám ho nepovede taky naučit na jiný, pro vás nevýhodný uklidňující prostředek. ![]()
Tak to mě zase pobavilo, nepřej si vidět, jak vypadám, dneska děs a hrůza. Ještě se nám nestalo, že by spal celou noc, ale není to špatné. Vydrží i do pěti a pak si přispí třeba do osmi. Ovšem teď začaly poslední stoličky a jsme opět tam, kde jsme byli
Vytlačí se jeden roh, budu to šoupat, pak poleze další a zase od začátku
V noci dostával jen vodu a vypil prostě lahvičku
takže ani tudy cesta nevedla. Denní okénka znám také, jak rozsvítím tak jsem v čudu, vstává a tři hodiny se tam bude klidně crcat, pustit televizi, můžu jít vařit oběd
Odstavil se sám před prvními narozeninami a já se radovala, teď v roce a půl vím, že to bylo předčasné ![]()
Ahoj, mám 2 letého syna a v noci se mi budí tak 6 krát za noc. Pořád se budí v intervalech co hodinu a půl. Zkoušela jsem to podle Estivila, homeopatika, vyřvat, bohužel nic nefunguje. Myslím, že nás takových je víc a dobrých rad je asi málo. Záleží opravdu na dítěti. Kamarádce dítě spí od narození celou noc. Chce to trpělivost a pevné nervy. Chodíme k dětské psycholožce, ale na nic zajímavého jsme taky nepřišli.
Každé dítě je prostě jiné, nedá se to brát tak, že od 6 měsíců „musí“ spát celou noc. Podle mě je to blbost. Mám děti dvě a v půl roce celou noc nespalo ani jedno. První v noci jedla asi do roka a půl, druhá přestala cca v 15 měsících… je pravda, že jedly v noci jen jednou. Mladší má teď rok a půl a taky se v noci ještě budí, ale stačí jí dát dudlík a spí dál. Jak říkám - každé dítě je originál, tak vydrž a uvidíš, že jednou jíst v noci přestane
.
Monika123 píše:
V knizke „Kazde dite umi spat“ odporucaju:„Ak sa dieťa prebudí, nedojčite ho ihneď. Pokúste sa ho hodinu „zabaviť“. Dovolené je pritom všetko – hladkanie, rozprávanie, cumeľ, nosenie na rukách, prebaľovanie, dokonca aj sledovanie televízie. Ak dieťa pritom zaspí – srdečne gratulujem. Ak nie, dajte mu vodu alebo čaj z fľašky. Až úplne na záver, minimálne po hodine, mu dajte prsník alebo fľašku. Každý deň sa snažte tento interval predlžovať. Dieťa vypije večer oveľa viac a nebude tak skoro opäť hladné.“
Ano to tam sice pise, ale je to v kapitole Prvnich 6 mesicu..
Holky děkuju za reakce, tak pořád nevím jak na to.. Zkusíme dát tu vodu místo mlíka a prostě poprvý mu mlíko dám a pak už ne, nebo já nevím
Spaní je složitá věc ![]()
K večeři mívá třeba chleba s rajčatem, někdy kaši, jak kdy.. Pak dostane do postýlky mlíko na spaní - 210ml a usíná - to je kolem 7 no a kolem půlnoci už chce zas mlíčko, tak dneska zkusím dát vodu ![]()
Ahoj odnaučila jsem noční jídlo,právě vodou.napřed byl asi týden řev,vodu plivala,vzpouzela se,potom si na ni zvykla a vypila asi 130ml za noc. a ted asi po 3 měsících se budila jen třeba jednou a jen si cucla a ted už se odnaučila vodu pít úplně a sama, ale chce to pevné nervy.ted je jí skoro 16 měsíců a doted spala jen jednu noc bez probuzení.máme za sebou i neurologii a EEG,kapky na spaní a vše bez úspěchu,pouze zjistily mírnou hyperaktivitu a tyto děti prý jsou i neklidné v noci a mají menší potřebu spánku.každopádně u nás je problém i uspávání, ale až se uzdraví,je ted nemocná,tak budu zkoušet estila a uvidíme! ![]()
asi jsem tě neuklidnila co? ![]()
Ahoj PetoP,
me se malej takhle budil do 22 mesicu - zadne prejiti samo nebylo. A hlady to taky nebylo. Povecerel chleba a jeste se dopil mlekem. Proste jsem rekla „a dost“ a misto mleka v noci nabidla jen caj, ktery samozrejme nechtel. Prvni 3 noci byly tezke - hulakani treba od 3 do 6ti rano. Moje nervy byly na pochodu, ale rekla jsem si, ze prece nepolevim. A do tydne malej spal celou noc. Takze pokud jdes do toho, tak preju pevne nervy!